NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Μ. Παπαμιχαήλ, Cyclopt: Η ζήτηση για ταλαντούχα άτομα στην πληροφορική είναι πολύ μεγάλη

Μ. Παπαμιχαήλ, Cyclopt: Η ζήτηση για ταλαντούχα άτομα στην πληροφορική είναι πολύ μεγάλη

Ο Μιχάλης Παπαμιχαήλ, CEO της Cyclopt, μιας εταιρείας που ξεκίνησε ως spin-off από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μιλάει σήμερα, στο epixeiro.gr, για το πεδίο της ποιότητας λογισμικού -στο οποίο δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη εταιρεία- καθώς επίσης και για τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν μέσα από τα πανεπιστήμια.

Πώς ξεκίνησε η Cyclopt, από πόσα άτομα αποτελείται σήμερα η ομάδα σας και ποιο το προϊόν που προσφέρετε στην αγορά; Και τι, τελικά, σημαίνει η ονομασία της;

Η εταιρία Cyclopt ξεκίνησε ως Spin-off του ΑΠΘ και, πιο συγκεκριμένα, από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, όπου το πεδίο της τεχνολογίας λογισμικού και της αποτίμησης της ποιότητας του παραγόμενου κώδικα αποτελούν βασικό άξονα έρευνας. Σήμερα η ομάδα μας αποτελείται από 11 άτομα και, σύμφωνα με το πλάνο μας, θα αυξηθούμε περαιτέρω, με στόχο να φτάσουμε τα 15 μέχρι τέλος του 2022.

Η Cyclopt δραστηριοποιείται στο πεδίο της ποιότητας λογισμικού και παρέχει μια σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες που στοχεύουν στη βελτίωση της οργάνωσης μιας γραμμής παραγωγής λογισμικού καθώς και της ποιότητας του παραγόμενου κώδικα. Ναυαρχίδα των υπηρεσιών αυτών αποτελεί η διαδικτυακή πλατφόρμα που διατίθεται ως υπηρεσία (Software as a Service), μέσω της οποίας οι πελάτες μπορούν να αξιολογούν την ποιότητα του κώδικα των προϊόντων τους, πλήρως αυτοματοποιημένα και με απευθείας σύνδεση με το αποθετήριο κώδικα που χρησιμοποιούν. Το όνομα Cyclopt προέρχεται από το «Cyclic Optimization – Κυκλική βελτιστοποίηση».

Ως μια spin-off εταιρεία, που προέκυψε μέσα από το ελληνικό πανεπιστήμιο, ποια η γνώμη σας για τις δυνατότητες εμπορικής εκμετάλλευσης των ερευνητικών αποτελεσμάτων που προκύπτουν μέσα από τα πανεπιστήμια; Ποιο είναι σήμερα το πλαίσιο, έχουν υπάρξει βελτιώσεις;

Πρώτα από όλα, πιστεύω ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο σήμερα (αναφέρομαι ειδικά στα τμήματα που γνωρίζω – τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, τμήμα Πληροφορικής κτλ) παρέχει υψηλή ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης, δίνοντας τη δυνατότητα στους φοιτητές να έχουν το κατάλληλο υπόβαθρο, που τους καθιστά ανταγωνιστικούς στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα εξασκεί τις δυνατότητές τους να αναγνωρίζουν και να επιλύουν προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, ειδικά στο πλαίσιο των δύσκολων οικονομικών συγκυριών, όπου έγινε αντιληπτό ότι κανείς δεν μπορεί να επαναπαύεται, βλέπω ότι αρκετοί είναι αυτοί που στρέφονται προς την κατεύθυνση της επιχειρηματικότητας, έχοντας αναγνωρίσει ανάγκες της αγοράς στις οποίες μπορούν να δώσουν λύσεις. Στο πλαίσιο αυτό και ειδικά στο χώρο της πληροφορικής, ο οποίος είναι ιδιαίτερα research intensive, νομίζω ότι τα ερευνητικά αποτελέσματα μπορούν να αποτελέσουν μια πολύ καλή βάση για τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων με θέση στην αγορά.

Φυσικά, η μετάβαση από ένα ερευνητικό αποτέλεσμα σε ένα προϊόν αποτελεί μια επίπονη διαδικασία που προϋποθέτει πολλά πράγματα για να γίνει με επιτυχία. Σίγουρα ένα από αυτά είναι η ύπαρξη μιας στενής σύνδεσης του πανεπιστημίου με την αγορά, πεδίο στο οποίο έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Προφανώς και απαιτούνται πολλά ακόμα.

Ακούμε συχνά πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ταλέντο γύρω από την πληροφορική. Ισχύει αυτό; Ποια η εικόνα που μπορείτε να μας μεταφέρετε από την αγορά της Θεσσαλονίκης; Ποια η επίδραση που υπήρξε από την ίδρυση hubs μεγάλων εταιρειών στην πόλη σας;

Παράθεση - epixeiro.gr

Η μετάβαση από ένα ερευνητικό αποτέλεσμα σε ένα προϊόν αποτελεί μια επίπονη διαδικασία

Όντως, η ζήτηση για ταλαντούχα άτομα στο χώρο της πληροφορικής είναι πολύ μεγάλη. Αυτό αποτυπώνεται και στους πολύ μικρούς δείκτες ανεργίας που υπάρχουν στο χώρο της πληροφορικής. Σήμερα είναι σχεδόν βέβαιο, για κάποιον που τελειώνει τα τμήματα που προανέφερα, ότι θα δεχτεί προτάσεις για δουλειά και ότι θα είναι σε θέση να επιλέξει το μέρος που θα εργαστεί.

Βλέποντας την αγορά της Θεσσαλονίκης, νομίζω ότι η ποιότητα των ανθρώπων είναι ο κύριος λόγος που πολλοί και μεγάλοι «παίκτες» που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τεχνολογίας επιλέγουν την πόλη για να ιδρύσουν Hubs, με προοπτική να αυξάνουν συνεχώς το ανθρώπινο δυναμικό τους. Προφανώς σε όλα τα πράγματα ισχύει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης και είναι γεγονός ότι η ζήτηση στη Θεσσαλονίκη έχει αυξηθεί εκθετικά, σίγουρα με μεγαλύτερο βαθμό από την προσφορά. Αυτή η δυναμική, για εμένα, είναι κάτι πολύ καλό, καθώς δημιουργεί τη βάση για την ανάπτυξη ενός δυνατού οικοσυστήματος.

Ποιος είναι ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζει η Cyclopt; Υπάρχουν άλλες παρόμοιες προτάσεις, εντός και εκτός συνόρων; Ως μια εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες γύρω από το software quality, σας έχουν προσεγγίσει για μια πιθανή εξαγορά ή άλλου τύπου συμφωνία; Θα σας ενδιέφερε κάτι τέτοιο;

Αναφορικά με τον ανταγωνισμό, όπως και σε κάθε εργαλείο και υπηρεσία, υπάρχουν κάποιες λύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που εντοπίζονται στο πεδίο της ανάλυσης της ποιότητας έργων λογισμικού. Φυσικά, κάθε λύση έχει τη δική της στόχευση και τον τρόπο με τον οποίο εντάσσεται στη διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. Σε εγχώριο επίπεδο, δεν θα έλεγα ότι υπάρχουν παρόμοιες λύσεις.

Ως προς την εξαγορά και πιθανές προτάσεις που μπορεί να υπάρξουν, νομίζω είναι νωρίς ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε ανοιχτοί σε κάθε δομημένη πρόταση την οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση η προσήλωσή μας εστιάζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη της πλατφόρμας και στη διεύρυνση του πελατολογίου μας.

Πριν από μερικούς μήνες, γίνατε η πρώτη εταιρεία στην οποία επέλεξε να επενδύσει το TECS Capital Fund. Μιλήστε μας για αυτό και για τις ενδεχόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια startup στα πρώτα βήματα της και στην προσπάθεια της να βρει χρηματοδότηση. Υπάρχει κάτι που θα δίνατε, ως συμβουλή, σε νέους startuppers;

Παράθεση - epixeiro.gr

Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε δομημένη πρόταση την οποία μπορούμε να αξιολογήσουμε

Η συνεργασία αυτή είναι ένα σημαντικό ορόσημο για εμάς, καθώς μια επένδυση, εκτός του γεγονότος ότι επιτρέπει την επιτάχυνση στην ανάπτυξη ενός εγχειρήματος, αποτελεί και μια ψήφο εμπιστοσύνης, τόσο επίπεδο προϊοντικό, όσο και σε επίπεδο business plan.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια startup στο κομμάτι της χρηματοδότησης είναι σίγουρα πολλές και ξεκινάνε από τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανωθεί μια ιδέα και ένα προϊοντικό πλάνο για να μπορέσει να επικοινωνηθεί σωστά και να ανταποκριθεί σε μια σειρά από «business» δείκτες. Με δεδομένο ότι μια επένδυση δεν αποτελεί απλά μια εισροή χρημάτων για μια εταιρία, αλλά περισσότερο μια στρατηγική συνεργασία, μια συμβουλή που θα έδινα σε νέους startuppers είναι να επιλέξουν να συνεργαστούν με ανθρώπους με τους οποίους μοιράζονται κοινούς στόχους και έχουν παρόμοιο όραμα για την εξέλιξη της εταιρίας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα, οι επόμενοι στόχοι, για την Cyclopt; Υπάρχει πλάνο για νέες προσλήψεις, επέκταση των γραφείων σας στην Αθήνα ή/και το εξωτερικό;

Τα επόμενα βήματά μας εστιάζουν στην αύξηση τόσο του εγχώριου όσο και του ευρύτερου πελατολογίου μας, καθώς και στη διεύρυνση της ομάδας μας με ταλαντούχους ανθρώπους, τόσο στο τεχνικό κομμάτι όσο και στο κομμάτι των πωλήσεων. Έχοντας ήδη ενεργή παρουσία στην Αθήνα στο τμήμα των πωλήσεων, η δημιουργία γραφείων σε μια τόσο σημαντική αγορά όπως αυτή της Αθήνας είναι σίγουρα κάτι που σκεφτόμαστε για το άμεσο μέλλον.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr