NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Deals και συμφωνίες, καθώς Ελλάδα και Κύπρος «μπαίνουν» στο cloud

TechReporter: Deals και συμφωνίες, καθώς Ελλάδα και Κύπρος «μπαίνουν» στο cloud
Φωτογραφία: U.S. Department of State

Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκτούν σημαντικά ποσοστά σε τεχνολογικούς κολοσσούς, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τη στενή τους συνεργασία απέναντι στις «τεχνολογικές προκλήσεις». Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα και η Κύπρος έρχονται ολοένα και πιο κοντά στο «cloud». Ακολουθήστε μας, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, επιβεβαίωσαν εκ νέου «τη στενή τους συνεργασία για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων εμπορικών και τεχνολογικών προκλήσεων, σύμφωνα με την κοινή τους δέσμευση για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κατά τη δεύτερη υπουργική συνεδρίαση του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (ΣΕΤ) στο Παρίσι, αμφότερα τα μέρη τόνισαν εκ νέου τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει το ΣΕΤ στην ανανεωμένη διατλαντική εταιρική σχέση».

Την Πέμπτη, ο François-Philippe Champagne, υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας του Καναδά, δήλωσε ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας έχουν προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2024 για να αφαιρέσουν τον εξοπλισμό που φέρει την υπογραφή της Huawei. Ο Καναδάς θα απαγορεύσει επίσης τα προϊόντα που έχουν κατασκευαστεί από την κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ZTE Corporation. «Η κυβέρνηση του Καναδά έχει σοβαρές ανησυχίες για προμηθευτές όπως η Huawei και η ZTE» τονίστηκε σχετικά.

Δύο σημαντικές συμφωνίες ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Από τη μια, το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας απέκτησε μερίδιο 5,01% στη Nintendo. Η είδηση ανακοινώθηκε σε κατάθεση που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας και ακολουθεί παρόμοιες επενδύσεις που έγιναν πέρυσι σε Capcom, EA, Take-Two και Activision, μαζί με την σχεδόν πλήρη ιδιοκτησία της SNK. Το Bloomberg σημείωσε ότι αυτό θα καταστήσει το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων τον «πέμπτο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας».

Από την άλλη, γ e&, ο πάροχος τηλεπικοινωνιών με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, απέκτησε ποσοστό 9,8% της Vodafone για 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια, λίγες μέρες αφότου ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να επεκταθεί σε νέες αγορές και συναφείς τομείς, όπως η χρηματοοικονομική τεχνολογία. Η E&, παλαιότερα γνωστή ως Emirates Telecommunications Group, δήλωσε ότι έκανε την επένδυση για να αποκτήσει «σημαντική έκθεση σε έναν παγκόσμιο ηγέτη στη συνδεσιμότητα και τις ψηφιακές υπηρεσίες», προσθέτοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να κάνει προσφορά για εξαγορά ολόκληρης της Vodafone.

Παράλληλα, υπήρξαν και δύο σημαντικές εξελίξεις από το cloud. Αρχικά, μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη στην Κύπρο, στο Προεδρικό Μέγαρο, μεταξύ του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και της Amazon Web Services (AWS), με στόχο τον εκσυγχρονισμό των τεχνολογικών υποδομών του κράτους και την επιτάχυνση της υιοθέτησης υπηρεσιών cloud (υπολογιστικού νέφους) στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Κύπρου. «Η Κύπρος εγκαινιάζει μια νέα εποχή καινοτομίας» τονίστηκε στη σχετική ανακοίνωση.

Δεύτερον, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση για την στρατηγική επένδυση της Microsoft μεταξύ εκπροσώπων της κυβέρνησης και της εταιρείας. Όπως έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης: «Σήμερα κάναμε την εναρκτήρια συνάντηση για την στρατηγική επένδυση της Microsoft, με τον Senior Director of Global DC Land Development κ.Aaron Bilyeu και στελέχη της εταιρείας. Συζητήσαμε για το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων διαδικασιών για να μπει σε τροχιά η εμβληματική επένδυση της Microsoft».

Η Lancom προχωράει στο επόμενο στάδιο του προγραμματισμένου πλάνου ανάπτυξής της και ανακοίνωσε την έναρξη των διαδικασιών για την κατασκευή του τέταρτου Κέντρου Δεδομένων της (Data Center) στην Κρήτη. Το Balkan Gate Crete, είναι μια στρατηγική επένδυση βαρύνουσας σημασίας, με την οποία η Κρήτη θα αποκτήσει το πρώτο TIER III carrier neutral data center της, με άμεσο στόχο τη συγκέντρωση όλων των οπτικών ινών που προσαιγιαλώνονται από τη Μεσόγειο και το Αιγαίο, στα υφιστάμενα και μελλοντικά Cable Landing Stations (CLS) της Μεγαλονήσου.

Παράλληλα, η Vodafone Ελλάδας ανακοίνωσε ότι προχωρά στη δημιουργία του Vodafone Tech Hub στο Ηράκλειο της Κρήτης, έχοντας ως στόχο να συγκεντρώσει το καλύτερο ταλέντο του νησιού γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες και τα επαγγέλματα του μέλλοντος και να δώσει την ευκαιρία σε νέους και έμπειρους επαγγελματίες να συμμετάσχουν σε ψηφιακά έργα του ομίλου Vodafone. Ήδη, η Vodafone έχει ανοίξει τις πρώτες θέσεις εργασίας γύρω από το Digital Engineering για τον τεχνολογικό κόμβο της Κρήτης, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούλιο, ενώ απευθύνεται στο σύνολο των σχετικών ειδικοτήτων.

Τέλος, ο Ολυμπιακός θα παίζει μπάλα αποκλειστικά στο «γήπεδο» της COSMOTE TV, έως το 2025. Η συμφωνία των δύο πλευρών θα ενεργοποιηθεί από τη σεζόν 2022-2023 και περιλαμβάνει τη μετάδοση όλων των εντός έδρας αγώνων για το Πρωτάθλημα της Super League, τους εντός έδρας ευρωπαϊκούς προκριματικούς αγώνες, τους εντός και εκτός έδρας φιλικούς αγώνες, καθώς και σημαντικούς αγώνες των Πρωταθλημάτων Υποδομής.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr