NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Οι πόρτες των οινοποιείων ανοίγουν ξανά

Οι πόρτες των οινοποιείων ανοίγουν ξανά

Όταν κανείς επισκεφθεί για πρώτη φορά ένα οινοποιείο γνωρίζει πως πια δεν μπορεί παρά να επιζητά να του ανοίγονται αντίστοιχες πόρτες ξανά και ξανά. Χρώματα, αρώματα, γεύσεις, φιάλες, γνώσεις... Όταν ο κόσμος του κρασιού σου “ανοίγεται” δεν μπορείς παρά να προχωρήσεις παρακάτω, άλλωστε ως ζωντανός οργανισμός σε συμπαρασύρει σε μια αέναη περιπέτεια ανακάλυψης και εξέλιξης.

Κάθε χρόνο, κάθε νέα σοδειά αποτελεί και το εισιτήριο για ένα νέο γευστικό ταξίδι. Αλλά και κάθε οινοποιείο αποτελεί έναν προορισμό στον προσωπικό μας οινικό χάρτη. Και αν υπάρχουν όμορφοι ασπρόμαυροι χάρτες της γης διαμορφωμένοι για να χρωματίζουμε μόνο τα μέρη όπου έχουμε επισκεφθεί στην περίπτωση του κρασιού ο χάρτης “ασπρίζει” κάθε χρονιά απ' την αρχή.

Και ειδικά μετά από δύο χρόνια σχετικής αδράνειας, ως προς την εμπειρία της επίσκεψης, τα οινοποιεία πλέον προσκαλούν τους φίλους του κρασιού, της φύσης και του οινοτουρισμού, να γιορτάσουν μαζί τους την άνοιξη, την ανθοφορία, τον νέο κύκλο ζωής που έχει ξεκινήσει στους αμπελώνες με καρπό το νέο κρασί της σοδειάς του 2022.

Οι εκδηλώσεις των οινοποιείων των Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος

Παρουσίαση νέων ετικετών, ξεναγήσεις στους αμπελώνες και στους χώρους των οινοποιείων και των αποστακτηρίων. Γευστικές δοκιμές και οινικά ταξίδια στο χρόνο. Η δυνατότητα του “bring your own bottle” σε γνωστά εστιατόρια. Μια έκθεση φωτογραφίας στον κήπο ενός Κτήματος και bazaar βιβλίων για το κρασί. Αλλά και ένα πικ-νικ με το καλάθι του αμπελουργού για ένα «εξοχικό» food & wine pairing με παραδοσιακές πίτες.

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Μαΐου τα οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος θα έχουν τις πόρτες τους ολάνοιχτες για ευφάνταστες ξεναγήσεις, ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και ατελείωτες γευστικές δοκιμές.

Zoinos Winery

 • Zoinos rebranding: Παρουσίαση νέων ετικετών και ονομασιών των κρασιών.
 • Ξενάγηση στον αμπελώνα και στους χώρους του οινοποιείου και του
 • αποστακτηρίου.
 • Γευστικές δοκιμές οίνων και αποσταγμάτων συνοδεία τοπικών εδεσμάτων
 • Bring your own bottle: Απολαύστε το γεύμα σας σε επιλεγμένα εστιατόρια της περιοχής με κρασί αγορασμένο από το οινοποιείο.

Κτήμα Βογιατζή

 • Παρουσίαση των νέων ονομάτων των κρασιών.
 • Θεματικές γευστικές δοκιμές:
 • Ταξίδι στο χρόνο: Ξινόμαυρο
 • Ταξίδι στο χρόνο: Τσαπουρνάκος
 • Ειδικές τιμές για αγορά παλαιών σοδειών.

Κτήμα Άλφα

ΒΥΟΒ από το Κτήμα Άλφα. Τα παρακάτω εστιατόρια δίνουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να γευματίσουν σε αυτά φέρνοντας μαζί τους κρασί (Bring Your Own Bottle), ή τα κρασιά της επιλογή τους, από το Κτήμα Άλφα:

 • Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό
 • Θωμάς στο Σκλήθρο
 • Ναουμίδης στον Άγιο Παντελεήμονα
 • Τραμόντο στο Αμύνταιον

Βαένι Νάουσα

Γευσιγνωσία των 6 νέων οίνων του Βαένι Νάουσα: Μαύρη Δρυς, Εν Λευκώ, Platinum Xinomavro και τη σειρά Amore ημιαφρώδη οίνων (3 κρασιά).

Κτήμα Γεροβασιλείου

Ο υγρότοπος της Επανομής, έκθεση φωτογραφίας στον κήπο του Κτήματος. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 28.05, στις 12:00. Οι φωτογράφοι: Γεωργία Ασλανίδου, Δημήτρης Βαβύλης. Ο επιμελητής: Στέργιος Καράβατος.

Για τις 28 & 29 Μαΐου:

 • Ξεναγήσεις στον αμπελώνα, στο οινοποιείο και στο μουσείο οίνου.
 • Γευστικές δοκιμές.
 • Bazaar βιβλίων για το αμπέλι και το κρασί.
 • Bring your own bottle: απολαύστε το γεύμα σας σε μία από τις ταβέρνες της Επανομής με κρασί αγορασμένο από το Κτήμα.

Κτήμα Πόρτο Καρράς

28 & 29/5 γευσιγνωσία κρασιών και αποσταγμάτων, συνοδεία τοπικών εδεσμάτων και μουσικών ακουσμάτων.

Παράλληλες προτάσεις και εκδηλώσεις:

 • Ειδικές τιμές στο 5άστερο ξενοδοχείο Μελίτων.
 • Κλήρωση δώρων κατά την επίσκεψή στο οινοποιείο.
 • Ειδικές προσφορές κρασιών.

Την Κυριακή το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί μουσικοχορευτική εκδήλωση με ελληνικά και ξένα αγαπημένα τραγούδια.

Κτήμα Λειβαδιώτη

Αμπελοοινικές διαδρομές στο σύγχρονο οινοποιείο και στο παραδοσιακό αποστακτήριο του Κτήματος.

Γευστικές δοκιμές των κρασιών στον ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο του εστιατορίου του Κτήματος. Δυνατότητα γεύματος στο εστιατόριο, κατόπιν κράτησης.

Σάββατο 28/5 στις 12:00 Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού μέσα στους αμπελώνες για μικρούς και μεγάλους.

Κυριακή 29/5 στις 17:00 Κλήρωση με έπαθλο από μία φιάλη από τη σειρά οίνων.

Το Κτήμα Αποστόλη

Πικ-νικ στην αυλή με το καλάθι του αμπελουργού! Ένα «εξοχικό» food & wine pairing με παραδοσιακές πίτες από τον Γυναικείο Συνεταιρισμό Άνω Ποροΐων και γευσιγνωσία 3 κρασιών (λευκό, ροζέ και ερυθρό). Κάθε ώρα ξενάγηση και οινογευσία, κατόπιν κράτησης.

Κτήμα Παυλίδη

Σάββατο 28/5 στις 11:00-13:30 Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας «Κτήμα Παυλίδη» για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων «Pavlidis Terroir».

Επιστημονική ημερίδα σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και μόνο με κράτηση θέσεων στη γραμματεία του οινοποιείου.

Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Σάββατο 28/5/22 12:00-13:30 “Ένα τέλειο ταίριασμα” Τι κρασί θα πρέπει να επιλέξουμε για το πιάτο μας; Πώς μπορούμε να πετύχουμε την τέλεια αρμονία στο τραπέζι; Υπάρχουν πιάτα “wine killers”; Ο οινογράφος, σύμβουλος και καθηγητής οινοχοίας Σίμος Γεωργόπουλος αναλύει όλα τα μυστικά του food pairing και γίνεται οδηγός σε ένα απολαυστικό διαδραστικό παιχνίδι! Κατόπιν κράτησης και για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

15:00-18:00 Live μουσική με το συγκρότημα «Jonny Rumble and the law 4000», που θα συνοδεύσει την εκδήλωση με Rock&Roll αγαπημένα κομμάτια των 50ς, 60ς και 70ς.

Κυριακή 29/5/22 12:00-13:30 “Κρασί, πώς να το απολαύσουμε καλύτερα ”. Θερμοκρασίες, μετάγγιση ποτήρια: ο Σίμος Γεωργόπουλος εξηγεί τα πάντα γύρω από το “ντάντεμα” του κρασιού και μας βοηθάει να μεγιστοποιήσουμε την ευχαρίστηση που προσφέρει μια ποιοτική φιάλη. Κατόπιν κράτησης και για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 15:00-18:00 Live μουσική από την μπάντα «Μπλε Μύρτιλα» σε ρυθμούς χορευτικούς που θα συνοδεύσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λατινοαμερικάνικης Κουλτούρας «Kavalatino».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr