NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Plásmata: Αν δεν βρεθείτε στο Πεδίον του Άρεως αυτές τις μέρες η απώλεια δεν θα είναι «πλασματική»

Plásmata: Αν δεν βρεθείτε στο Πεδίον του Άρεως αυτές τις μέρες η απώλεια δεν θα είναι «πλασματική»

Ένα τεχνητό φεγγάρι εμφανίζεται το σούρουπο χρησιμοποιώντας την ενέργεια του αττικού ήλιου και 40 ηλιακούς πύργους. Τα δέντρα μιλούν. Ένα σύγχρονο “τεχνολογικό μαντείο” προσφέρει προσωπική καθοδήγηση σχετικά με υπαρξιακά διλήμματα.

Ένας φωτεινός κόκκινος πλανήτης 22 μέτρων, χωρισμένος σε δύο ημισφαίρια, μας καλεί να περπατήσουμε ανάμεσά τους. Σε ένα videogame το άβαταρ στέκεται για να απολαύσει το ηλιοβασίλεμα. Και ένα ανθρωποειδές κρύβεται μέσα σε ένα ξεχασμένο φαρμακείο στην άκρη του πάρκου…

Στο πάρκο… ως ωραία πλάσματα

Happiness-Dries-Verhoeven_PINELOPI_GERASIMOU_HIGH-94.jpg?mtime=20220527150259#asset:350888

Μια επιθυμία για έναν βηματισμό ήρεμο, ανάλαφρο, απαλλαγμένο από κάθε απατηλό φόβο αλλά και κάθε στιβαρή βεβαιότητα. Η αναζήτηση μιας παρηγορητικής ομορφιάς κάπου στη “μέση του δρόμου”, μιας φυσικότητας που μας επιτρέπει να “αναπνεύσουμε”.

Μια βόλτα στο πάρκο, ένα σώμα κοντά στη φύση, αλλά και στην πόλη. Ανάμεσα σε αγνώστους και τη μαγεία της συνεύρεσης, της συνύπαρξης, στο χέρι-χέρι, στην αγκαλιά και στο μοναχικό ανέφελο χάζι ή τη συντροφιά της ίδιας μας της σκέψης που μπαίνει σε σειρά βήμα-βήμα. Μια περιπλάνηση που μας θυμίζει ότι από οποιαδήποτε αφετηρία, φύλο ή συνθήκη δεν μπορούμε παρά να υπάρχουμε ως “ωραία” πλάσματα.

Τα «Plásmata» στο Πεδίον του Άρεως μας καλούν να τα ανακαλύψουμε

Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα της Αθήνας μετατράπηκε σε ένα ψηφιακό πεδίο τέχνης. Και έτσι η έκθεση “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data” από την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μας οδηγεί σε μια ονειρική περιπλάνηση ανάμεσα σε επαναλαμβανόμενες εναλλαγές εισπνοών και εκπνοών ψηφιακής τέχνης και πρασίνου.

Eva-Papamargariti_Among-Us-Among-Others_©-Stelios-Tzetzias_19A6658.jpg?mtime=20220527150616#asset:350891

Μια έκθεση για το σώμα στον δημόσιο χώρο και το μεθοριακό χώρο του ανθρώπου και της κυρίαρχης ψηφιακής τεχνολογίας που έχει φτάσει στο σημείο να μπορεί να.. εξαφανίζεται ακριβώς με το να υπάρχει παντού. Τα ρολόγια μας, τα αυτοκίνητα, οι ηλεκτρικές συσκευές, τα σπίτια και οι πόλεις είναι συλλέκτες δεδομένων που χαρτογραφούν την κάθε μας κίνηση, την κάθε μας ανάσα.

Η ακατανίκητη έλξη προς τον εικονικό κόσμο απαλείφει και μπερδεύει τα όρια του αισθητηριακού μας πεδίου σε ένα τεχνητά αλλά παροντικά “εισπνεόμενο” metaverse. Μιας πραγματικότητας μέσα στην πραγματικότητα δημιουργημένης από θραύσματα βγαλμένα μέσα από τους ίδιους μας τους εφιάλτες, αλλά και τα όνειρά μας.

Kimchi-and-Chips_Another-Moon_19A7623-©_PINELOPI_GERASIMOU_HIGH-101.jpg?mtime=20220527150456#asset:350890

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει τον τρόπο που κινούμαστε μέσα στο δημόσιο χώρο και τελικά σε τι χώρους θέλουμε να κατοικούμε;

Τα σίγουρα φωτεινά, αλλά και εξεχόντως τεχνητά και φαντασιακά πλάσματα, μορφές, ζώα, φυτά, φωνές θα σας πάρουν από το χέρι και θα σας κάνουν να το αναλογιστείτε περίπου 25 φορές, σε 25 διαφορετικά σημεία μέσα στο πάρκο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr