NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επιχειρηματικότητα από... την αρχή: Χρήσιμες συμβουλές για τα πρώτα βήματα

Επιχειρηματικότητα από... την αρχή: Χρήσιμες συμβουλές για τα πρώτα βήματα

Καθώς ετοιμάζουμε τα επόμενο επεισόδια του podcast μας, του «Επιχειρηματικότητα Explained!», ρίχνουμε μια ματιά στα tips που πήραμε από το πρώτο επεισόδιο της σειράς, που ήταν αφιερωμένο στα πολύ βασικά: στο ξεκίνημα μιας νέας επιχείρησης.

Σε εκείνο το πρώτο επεισόδιο, φιλοξενήσαμε τον Δικηγόρο Αθηνών, Ηλία Σιδέρη, και τον Λογιστή - Φοροτεχνικό Α΄ Τάξης, Κωνσταντίνος Χριστόπουλος, οι οποίοι μας μίλησαν αναλυτικότατα για αυτά τα πρώτα βήματα, αναφέροντας τις πιθανές προκλήσεις και δίνοντας εξαιρετικά χρήσιμες συμβουλές για κάθε άνθρωπο που σκέφτεται να κάνει την ιδέα του πράξη και να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση. Εδώ, ξεχωρίζουμε κάποιες από αυτές συμβουλές.

Όπως μας είπαν οι καλεσμένοι μας, πρέπει από την αρχή, έχοντας την αρχική ιδέα, να υπάρχουν ειδικοί και επαγγελματίες που θα βοηθήσουν τον νέο επιχειρηματία, ο καθένας στον τομέα του -για παράδειγμα, ένας φοροτεχνικός- και να μην γίνει περικοπή αυτής της «σχέσης» λόγω του φόβου για το κόστους. Και αυτό γιατί στη συνέχεια τα προβλήματα που θα προκύψουν μπορεί να είναι περισσότερα, πολύ πιο κοστοβόρα και χρονοβόρα. Πρέπει κάποιος να σε συμβουλέψει πως θα κινηθείς, όπως για το είδος της εταιρείας που θα κάνεις, το ύψος του κεφαλαίου που θα εισφέρεις κτλ.

Όσον αφορά στις διάφορες μορφές, η βασική διαφοροποίηση, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι η κατηγοριοποίηση σε προσωπικές (όπου εντοπίζεται η ατομική, η ομόρρυθμη, η ετερόρρυθμη) και οι κεφαλαιουχικές (με τις ΙΚΕ, ΕΠΕ και ΑΕ). Στην πρώτη μορφή, ο επιχειρηματίας ευθύνεται με την προσωπική του περιουσία, ενώ στη δεύτερη μορφή οι δανειστές μπορούν να στραφούν μόνο κατά της περιουσίας της εταιρείας. Κάποιος που ξεκινάει μικρή επιχείρηση, όπως αναφέρθηκε στο «Επιχειρηματικότητα Explained!», θα κάνει ατομική. Αν υπάρχει συνιδρυτής, μπορεί να κάνει ομόρρυθμη ή ετερόρρυθμη.

Φτάνοντας στο κόστος, σημειώνεται πως δεν υπάρχουν «κρυφά» κόστη. Το να ξεκινήσεις μια ατομική επιχείρηση έχει συγκεκριμένα κόστη (μια προεγγραφή στο ΓΕΜΗ και ένα ετήσιο τέλος που φτάνει μέχρι τα 100 ευρώ, ανάλογα με το είδος της εταιρείας), ενώ μετά πρέπει να γίνει επιλογή κατηγορίας ασφάλισης - κάποιος που είναι νέος επιχειρηματίας πηγαίνει στη «χαμηλή», για τα πρώτα πέντε χρόνια, που είναι 140 ευρώ το μήνα. Αν έχει ξεπεράσει την πενταετία, πηγαίνει στη 2η κατηγορία, με 262 ευρώ. Παράλληλα, κάνεις και μια σωστή, αρχική συμφωνία με το λογιστή. Όλα αυτά πρέπει να υπολογιστούν στο business plan.

Στα πνευματικά δικαιώματα, ο επιχειρηματίας καλείται να γνωρίζει πως άλλο είναι η ιδέα, άλλο το σήμα, άλλο το domain, άλλο το πνευματικό δικαίωμα. Για παράδειγμα, μια βιομηχανική ιδιοκτησία, μια πατέντα, κατοχυρώνεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και αναγνωρίζεται. Μια γενική ιδέα, άυλη, που δεν αποτυπώνεται σε σχέδια, κείμενα, εκθέσεις, δεν αναγνωρίζεται. Το βασικότερο, το ξεκίνημα, γίνεται με την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος, που αποτελεί ένα πολύ σοβαρό θέμα. Αυτό είναι η ονομασία, το λογότυπο, το brand, ακόμη και οι αποχρώσεις των χρωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Και φυσικά, πρέπει κάποιος να βρει αν αυτό που έχει επιλέξει, χρησιμοποιείται ήδη από κάποιον άλλο.

Για το προσωπικό και τις προσλήψεις, εκεί ο επιχειρηματίας, ξεκινώντας, θα πρέπει, πριν κάνει την πρώτη πρόσληψη, να πραγματοποιήσει τη λεγόμενη απογραφή στο ΕΦΚΑ και να πάρει αριθμό μητρώου εργοδότη, να υποβάλλει τις σχετικές μηνιαίες δηλώσεις και τις ΑΠΔ, να ενημερωθεί για την εργατική νομοθεσία και τα δικαιώματα που έχει ο εργαζόμενος που προσλαμβάνεται, αλλά και πιθανές μελλοντικές αξιώσεις που αποτελούν ενδεχόμενα κρυφά κόστη. Παράλληλα, εάν ανήκει σε επαγγέλματα που δεν μπορούν να δημιουργήσουν επιχείρηση λόγω ασυμβίβαστου -για παράδειγμα, οι δημόσιοι υπάλληλοι- θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό για να εντοπίσει την κατάλληλη επιλογή.

Είναι παρά πολύ σημαντικό όταν κάποιος επιχειρεί και δεν το κάνει μόνος του αλλά με κάποιον συνεταίρο, να έχουν ξεκαθαριστεί και αποφασιστεί κάποια πράγματα από το ξεκίνημα. Για αυτό, για παράδειγμα, χρειάζεται ένας δικηγόρος για να «στήσει» το καταστατικό της εταιρείας. Οι συνιδρυτές καλούνται να βρίσκουν τρόπους για ξεφεύγουν από το οποιοδήποτε deadlock αντιμετωπίζεται στην πορεία της επιχείρησης -που μπορεί να είναι κακό για όλες τις πλευρές- και να υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί αυτό - ακόμη κι αν η λύση βρίσκεται μέσω μιας κλήρωσης.

Ακούστε το πρώτο επεισόδιο του «Επιχειρηματικότητας Explained!», του podcast που έχει ξεκινήσει το epixeiro.gr σε συνεργασία με το The People’s Trust, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει νεοσύστατες και υφιστάμενες μικρές επιχειρήσεις όλων των κλάδων.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr