NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

​Μην πυροβολείς τον Gamer! Μπες στο παιχνίδι του, γνώρισέ τον

​Μην πυροβολείς τον Gamer! Μπες στο παιχνίδι του, γνώρισέ τον

Παρασκευή βράδυ κι έρχεται ενημέρωση στο κινητό μου. Live game night από μία ομάδα ανθρώπων που έχει γίνει συνώνυμο του gaming στην Ελληνική πραγματικότητα. Μπαίνω και βλέπω 20.000 live viewers-gamers που σύντομα έγιναν πάνω από 25.000. Όλοι αυτοί οι gamers αφήνουν ό,τι κάνουν για να περάσουν το βράδυ με τους ηλεκτρονικούς τους φίλους, να τους δουν να παίζουν ένα καινούργιο game, ή ακόμη και να παίξουν μαζί τους, να μάθουν από αυτούς και να γίνουν καλύτεροι. Παραμένουν μαζί τους για ώρες, το chat παίρνει φωτιά, τα μηνύματα τρέχουν και δεν τα προλαβαίνεις.

Αυτός ο gamer είναι ο γείτονας σου, ο συμφοιτητής, ο συνάδελφος, το πιτσιρίκι στο σπίτι σου, είσαι εσύ που νιώθεις ότι ανήκεις σε μία κοινότητα που επέλεξες. Για αυτό δε θα πυροβολήσουμε τον gamer.. Να μπούμε στον κόσμο του θέλουμε γιατί ο κόσμος του μας περιβάλλει. Το gaming είναι ένας τρόπος έκφρασης και μία νέα μορφή κοινωνικοποίησης, είναι μια τεράστια κοινότητα από μόνη της και τα μέλη της παρακολουθούν τους streamers με λατρεία. Θέλουν να τελειώσουν τις δουλειές τους και να αναμετρηθούν σε ένα game, να αποδράσουν από την καθημερινότητά τους. Εκεί θα οργανώσουν τη στρατηγική τους, θα ακολουθήσουν κανόνες, θα διαχειριστούν την ήττα και θα χαρούν το σεβασμό των άλλων, η αδρεναλίνη θα χτυπήσει κόκκινο.

Από την απόδραση στην επιβράβευση

Το gaming έχει και αυτή τη γλύκα της επιβράβευσης. Οι gamers νιώθουν ότι επιβραβεύεται η απόδοσή τους και αυτό είναι σπουδαίο, όταν ζεις σε μία κοινωνία που ο καλός ο λόγος και ο έπαινος δίνονται με δυσκολία. Ποια ήταν η τελευταία φορά που σε επαίνεσαν για ένα κατόρθωμα σου στη δουλειά ή στην παρέα σου; Ρώτα τώρα κι έναν gamer. Εκείνος φουσκώνει σαν παγόνι, όταν τερματίζει το παιχνίδι. Το παιχνίδι σε επιβραβεύει. Έχεις prestige, μπορείς να κοιτάζεσαι στον καθρέφτη και να σηκώνεις και το φρύδι. Το θες να είσαι εκεί και είσαι εκεί. Είσαι doer, είσαι active, είσαι somebody. Αυτή η επιβράβευση είναι απαραίτητη και στη μάθηση, την θέλουν όλοι για να προχωρήσουν.

Liverstreaming - η προπόνηση πριν την επιβράβευση & το αντίδοτο

Σήμερα τα παιχνίδια γίνονται όλο και πιο δύσκολα και δε μπορείς να τα τερματίσεις εύκολα. Θέλεις να μπεις σε μία κοινότητα, να συγκρίνεις τα skills σου με εκείνα του streamer, θες να ρωτήσεις, να επικοινωνήσεις, να μπεις στον τρόπο σκέψης του σε χαλαρό στιλ και παράλληλα να μάθεις, να προπονηθείς. Πώς θα το κάνεις αυτό; Μέσα από το Twitch, YouTube Gaming, Mixer. Το streaming κάνει έναν gamer να νιώθει συνδεδεμένος με το παιχνίδι, ακόμη κι αν δεν παίζει εκείνη τη στιγμή. Το live streaming υποκαθιστά εν μέρει την εμπειρία του gaming, όταν δεν έχει πλέον το χρόνο να παίξει. Θέλει να βλέπει videos (reviews, instructional videos και general gameplay), να συνδέεται με ανθρώπους που μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό για το gaming, να κάνουν chat, να βελτιώνονται. Αντί να δουν ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα ή μια ταινία στο Netflix τρώγοντας πατατάκια, επιλέγουν να βλέπουν αγαπημένους streamers, να αλληλεπιδρούν με άλλους watchers, βλέπουν τα σχόλια που ανεβαίνουν χωρίς editing και σε όλο αυτό βρίσκουν ένα αντίδοτο στη μοναξιά τους.

Πώς το gaming και το live streaming συνδέονται με τη μάθηση;

Οι gamers θέλουν να είναι δυνατοί παίκτες και πρέπει να ξέρουν αγγλικά για να μπορούν να παίζουν καλύτερα, να απαντούν, να διαβάζουν τα μηνύματα στο chat, να μαθαίνουν από τους streamers, να βλέπουν e-sports. Οι non-gamers μπορούν να μάθουν Αγγλικά σταδιακά μέσω του gaming και να βιώσουν την αυθεντική γλώσσα, όχι τα phrasal verbs του βιβλίου που ξεχνάνε την επόμενη ώρα. Επικοινωνούν με streamers και viewers σε όλο τον κόσμο και μαθαίνουν χωρίς να το καταλάβουν (incidental learning). Το gaming δεν είναι μόνο “παίζω ένα game” αλλά και “βλέπω πώς παίζεται το game”. Καθώς βλέπεις πώς παίζεται, σε βοηθάει και να μάθεις μια γλώσσα και να βελτιώσεις τις όποιες δεξιότητες σου - από τη Φυσική ως το ποδόσφαιρο και το management μέσα από τις επιλογές σου στο game.

Δώσε μια ευκαιρία στο Gaming - αξιοποίησέ το

Αν είσαι γονιός, διάλεξε μαζί με το παιδί σου ένα game και παίξτε μαζί. Μιλήστε, περάστε χρόνο μαζί και μετά βγείτε στο πάρκο ή πηγαίνετε για ποδήλατο. Μην του απαγορέψεις να παίζει, αλλά φρόντισε να υπάρχει χρονικό όριο για το πόσο παίζει. Αξιοποιήστε το σαν ευκαιρία να έρθετε πιο κοντά. Χαρείτε το!

Αν θέλεις το προσωπικό της εταιρείας σου να βελτιώσει ουσιαστικά τα Αγγλικά του και να επικοινωνεί με άνεση, αναζήτησε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει μαθήματα γλώσσας και gaming, όπου το gaming θα τους βοηθάει να μάθουν κάνοντας δραστηριότητες συναφείς με τη δουλειά τους, μετά το γραφείο. Για παράδειγμα, ένα game που αφορά στο interior design, ή σε προσομοίωση στο χρηματιστήριο, ή σε μία κλινική με επείγοντα ή σε ένα σπορ (FIFA, NBA), είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αρχίσουν να παίζουν, να ακούνε τη γλώσσα και να εξοικειώνονται.

Αυτό, σε συνδυασμό με κάποια μαθήματα γλώσσας, θα εκτοξεύσει το επίπεδό τους. Αν δεν παίζουν games, μπορούν να μπουν στο κλίμα μέσα από το Twitch/YouTube και να αρχίσουν να ακούν την αυθεντική γλώσσα πάνω σε θεματικές που τους ενδιαφέρουν, ενώ ταυτόχρονα θα περνούν καλά και θα διασκεδάζουν. Τα παιδιά μαθαίνουν παίζοντας, γιατί όχι και οι ενήλικες; Θυμήσου, όσο πιθανό είναι να μάθεις να παρκάρεις διαβάζοντας για το παρκάρισμα, άλλο τόσο είναι πιθανό να μάθεις μια γλώσσα μέσα από ασκήσεις γραμματικής.

Αν θέλεις να βελτιώσεις ο ίδιος τη γλώσσα, συνδύασε το gaming με κάποια μαθήματα γλώσσας. Μπες στο Steam και αναζήτησε κάποιο game που σου αρέσει. Κάτι που είναι κοντά στα ενδιαφέροντα σου, games σαν το Football Manager, FIFA, NBA2K22, Formula1,Hardspace: Shipbreaker, Life is Strange, Detroit Become Human, Assassin’s Creed-Odyssey κλπ. Δοκίμασε κάποια, υπάρχουν και δωρεάν, δες τις κριτικές και ξεκίνα. Αναζήτησε το στο Twitch, διάβασε για αυτό, δες υλικό στο YouTube. Όσο περισσότερο σου αρέσει, τόσο καλύτερα θα μάθεις.

Αξιοποίησε την ανάγκη σου να παίξεις μαθαίνοντας και βάλε ένα χρονικό όριο στον εαυτό σου. Η τεχνολογία υπάρχει για να υπηρετεί τις ανάγκες μας όχι το αντίστροφο. Μία βόλτα στον καθαρό αέρα σου χρειάζεται, μην χάσεις την ευκαιρία να την κάνεις. Δε μπορώ να κατηγορήσω την τεχνολογία και το gaming ως βλαβερά όπως δε μπορώ να χαρακτηρίσω το αυτοκίνητο ως επικίνδυνη εφεύρεση. Αν πίνω και οδηγώ, είμαι υπεύθυνη η ίδια όχι το αμάξι μου. Αν αφήνω την ανθρώπινη επαφή πίσω μου και επιλέγω να λιώνω παίζοντας, δε μου φταίει το gaming. Εσύ διαλέγεις τις προτεραιότητες σου, εσύ είσαι ο πρωταγωνιστής στο game της ζωής σου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr