NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Οι σελίδες βιβλίων, το street food και η Αθήνα

Οι σελίδες βιβλίων, το street food και η Αθήνα

Πως μπορεί να προσδιορίσει κανείς το τι εστί street food στην Αθήνα; Χιλιάδες μικρομάγαζα, εικόνες και γεύσεις σε στενά και σε πολύβουους δρόμους. Στο κέντρο και στα περίχωρα, σε γειτονιές και σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Με ευφάνταστο έως γραφικό packaging, από θορυβώδη στη χρήση χαρτιά έως αθόρυβα περιτυλίγματα που προσομοιάζουν τα αλουμινόχαρτα. Kαι χαρτοσακούλες. Χαρτοσακούλες με σφραγίδες, στάμπες και αυτοκόλλητα…

Το street food στην Αθήνα είναι ένα μωσαϊκό, ένα συνοθύλευμα γευστικών διαμαντιών, μέτριων επιλογών και “πακέτων” προς αποφυγή.

Κάποιοι όμως έχουν γράψει βιβλίο για να χαρτογραφήσουν αυτές τις γευστικές διαδρομές. Στην κυριολεξία. Δημιουργήστε την δική σας γευστική αθηναϊκή πανδαισία με την βοήθεια καλά δεμένων συνταγών αλλά και σελίδων.

Σουβλάκι. Ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food, Εκδόσεις Πατάκη

suvlaki.jpg?mtime=20220617184012#asset:355340


Και ξεκινάμε από την πιο πρόσφατη έκδοση.

Τι και αν σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Χρήστο Ντούμα το σουβλάκι κατάγεται από το Αιγαίο και το έψηναν σε καλαμάκια στη Σαντορίνη πριν από τουλάχιστον 3500 χρόνια, στην Αθήνα, η ιστορία φαίνεται να ξεκινάει από το 1924. Όταν ο Ισαάκ Μερακλιδης, Μικρασιάτης που έφυγε λίγο πριν από τη Μικρασιατική καταστροφή, πήγε στην Αίγυπτο και από εκεί βρέθηκε στη Νίκαια όπου άνοιξε το πρώτο μάλλον σουβλατζίδικο της Αθήνας με το όνομα “Αιγυπτιακόν”.

Αυτή μαζί με άλλες ιστορίες αλλά και η απάντηση στο γιατί το Μοναστηράκι είναι Μέκκα του σουβλακίου (που κανονικά όλοι αποφεύγουμε να το γράφουμε στην γενική), η άγνωστη σύνδεσή του με το δεκατιανό, την τυρόπιτα και το πιροσκί αλλα και ένας εντελώς υποκειμενικός οδηγός με διευθύνσεις για εξαιρετικά σουβλάκια στην Αθήνα, σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε στις 336 σελίδες του.

Άθενς σπεσιάλ 2 - Λε τουρ, Καλλίδης, Βασίλης, Εκδόσεις Πατάκη

kallidis-athens-special-le-tour-patakis.jpg?mtime=20220617184138#asset:355341


Το βιβλίο αυτό ίσως και λόγω γραφιστικής ιδιοτροπίας έχει γίνει και κάτι σαν αθηναιολατρικό φετίχ για τις βιβλιοθήκες της πόλης.

Θέλει δουλειά η Αθήνα και χρόνο να τη μάθεις. Δεν τα μαθαίνεις εύκολα και κάθε μέρα πας αλλού, λες, μα πώς δεν το ΄ξερα αυτό, τόσο παλιό και νόστιμο, ούτε που το χα προσέξει, έχω περάσει από εδώ… Όσο είναι η Ελλάδα όμορφη, είναι καρμπόν ίδια και η πόλη όλη… Στου Ψυρρή και στο Γαλάτσι θα νομίζεις πως βρέθηκες στη Νάξο…Ο Κεραμεικός μου κάνει λίγο Κομοτηνή. Το Κερατσίνι έχει την αύρα του Ηρακλείου Κρήτης…”

Ένας οδηγός με 174 επιλογές σε όλη την Αθήνα που ξεκίνησε εξαιτίας της φράσης “τώρα θέλω ένα σουβλάκι” και επεκτάθηκε σε επιλογές για street food κάθε λογής. Εσείς πόσες από αυτές… ούτε που έχετε προσέξει ακόμη;

Athens: The Monocle Travel Guide Series

Και όμως. Ο συγκεκριμένος οδηγός μπορεί να μην είναι αφιερωμένος στο street food της Αθήνας, ωστόσο περιλαμβάνει ορισμένες επιλογές με μια επιλεγμένη γκάμα που εκτείνεται ως τις οικογενειακές, μικρές ταβέρνες.

Ιδανικός οδηγός για τους φίλους μας από το εξωτερικό που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στη φαινομενικά χαοτική γευστικά αλλά και γενικά, πρωτεύουσα.

Soul of Athens. A guide to 30 exceptional experiences, King~Alex, Jonglez

soul-of-athens.jpg?mtime=20220617184727#asset:355342


Ένας οδηγός διαφορετικής λογικής. Στο επίκεντρο της δεν θα βρείτε μια πληθώρα διευθύνσεων αλλά την ουσία ορισμένων αθηναϊκών εμπειριών που δεν περνάνε μόνο από το στομάχι.

Από την λαϊκή της Καλλιδρομίου και τα ελληνικά βότανα σε ποτηράκι για έξω, έως το καλό ελληνικό κρασί που μπορείτε πιείτε κάνοντας βόλτα στα άναρχα δομημένα πεζοδρόμια του κέντρου της Αθήνας και από το brunch σε χάρτινη συσκευασία δίπλα σε ένα skate bowl ως τα vegan snacks to go… τo street food συνδέεται εδώ με ιδιαίτερες και πιθανώς αξέχαστες εμπειρίες.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr