NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η Ελλάδα, η Πάρος και το λεγόμενο «film tourism»

Η Ελλάδα, η Πάρος και το λεγόμενο «film tourism»

Το άκουσμα του όρου “κινηματογραφικός τουρισμός” ίσως για χρόνια έμοιαζε περισσότερο με ένα ευφάνταστο ή απλά φανταστικό, με κάθε έννοια, σενάριο για την Ελλάδα.

Και όμως. Ολοένα και περισσότερα δημοσιεύματα παρομοιάζουν τη χώρα μας με ένα νέο ανερχόμενο «μικρό Χόλιγουντ». Και πράγματι όλο και περισσότερες διεθνείς παραγωγές επιλέγουν την χώρα μας για διάφορα είδη γυρισμάτων.

“My Big Fat Greek Wedding”, “Les Cyclades”, “Τhe Enforcer” ,“Αναλώσιμοι 4” , “GO” για το Netflix, “Jack Ryan” για την Amazon, “Tehran” της Apple...Τα ειδυλλιακά, τα ξεχωριστά τοπία του τόπου μας και κυρίως τα νησιά “διαδραματίζουν τον ρόλο” των ιδανικών location για τα πλάνα και τις σεκάνς των ταινιών, καθώς και πολλών διαφημιστικών.

Στη λίστα των νησιών που αγαπά το γυαλί συνυπάρχουν η Κέρκυρα, η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Κεφαλονιά και φυσικά η Σαντορίνη, την οποία πρόσφατα επέλεξε και η πασίγνωστη εταιρεία Harry Winston για την ανάδειξη των κοσμημάτων της. Ενώ μια νέα, ενδιαφέρουσα προσθήκη φαίνεται να είναι και η όμορφη Πάρος.

Ζουμ στην Πάρο

Μεταξύ άλλων η νέα ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Crimes of the Future» γυρίστηκε στην Αθήνα. Επιπλέον, αυτό τον καιρό στην Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας γυρίζεται το «Tin Soldier», η νέα ταινία στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο.

Σήμερα όμως οι διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές απαθανατίζουν πανοραμικά και την Πάρο. Πολλές μεγάλες εταιρείες την έχουν επιλέξει για τα γυρίσματα και τις νέες καμπάνιες των προϊόντων τους ζουμάροντας σε διάφορες τοποθεσίες της. Άλλωστε πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι, αν και η Πάρος είναι κυρίως γνωστή για τη νυχτερινή ζωή της, παραμένει, σε σημεία, εξεχόντως όμορφη, αυθεντική και γραφική με κάθε καλή έννοια.

Στο δημοφιλές νησί των Κυκλάδων τον Μάιο ξεκίνησαν επίσης τα γυρίσματα ενός γερμανικού ριάλιτι με το όνομα «Are You The One?», το οποίο γυρίζεται για 3η συνεχή χρονιά.

Και κάπως έτσι, η Πάρος, μετατρέπεται σταδιακά σε ανερχόμενο πόλο έλξης άλλης μιας κατηγορίας επισκεπτών, αυτών του λεγόμενου «film tourism».

Τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα “πλάνα” του κινηματογραφικού τουρισμού

netflix-in-greece.jpg?mtime=20220624164535#asset:356997

Αρχικά μπορεί να σκεφτόμαστε ότι ο κινηματογραφικός τουρισμός είναι πολύ τονωτικός για τις τοπικές οικονομίες, μόνο βραχυπρόθεσμα, για όσο διαρκούν τα εκάστοτε γυρίσματα.

Αντιθέτως όμως, στην ουσία, τα μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη έρχονται μακροπρόθεσμα. Αφού ανάλογα με την έκθεση και την επιτυχία που έχει η κάθε παραγωγή μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για έσοδα σε ένα ευρύ χρονικά πλάνο.

Σύμφωνα με τον παραγωγό ταινιών, αλλά και διαφημιστικών, Παντελή Κακάρογλου της Central Film Productions η ζήτηση είναι τεράστια, τόσο που δεν προλαβαίνει να καλυφθεί.

Αναμένουμε λοιπόν τη συνέχεια αυτής της “ιστορίας”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr