NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Το Green Park μας καλωσορίζει “στη νέα του εποχή”

Το Green Park μας καλωσορίζει “στη νέα του εποχή”

Καθώς το φως σιγά σιγά πέφτει, οι μεγάλες οθόνες που ξεκινούν λίγο πιο πίσω από την κεντρική πύλη στο Πεδίον του Άρεως γίνονται πιο ορατές. Και ο ήχος που προέρχεται από την έκθεση “Plásmata: Bodies, Dreams, and Data” της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, πιο ξεκάθαρος. Πιο ευδιακριτή όμως είναι πάνω από όλα η ίδια η αλλαγή σε όλη την γύρω περιοχή.

Μια περιοχή που μέχρι πριν λίγα χρόνια έμοιαζε απροσπέλαστη μας καλεί σε μια ονειρική περιπλάνηση μέσα στο μεγαλύτερο δημόσιο άλσος του Δήμου Αθηναίων. Σε ένα υπαίθριο πεδίο τέχνης για επαναλαμβανόμενες εναλλαγές εισπνοών και εκπνοών ψηφιακής τέχνης και πρασίνου.

Λίγο πιο δίπλα έξω από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο βρίσκουμε τον Cacao Rocks να δουλεύει πάνω στη νέα του τοιχογραφία. Και καταλήγουμε στην είσοδο του Green Park που μετρά μόλις λίγες ημέρες λειτουργίας με την επιγραφή “Σας καλωσορίζουμε στη νέα εποχή”.

Το momentum για την περιοχή γύρω από το Πεδίον του Άρεως

greenpark-epixeiro.jpg?mtime=20220702005956#asset:358697

Στη διάρκεια των lockdown το Πεδίον του Άρεως κέρδισε ένα μοναδικό momentum ως προορισμός χιλιάδων Αθηναίων. Αναζητώντας ωστόσο… τον χαμένο χρόνο τόσο από τα lockdowns όσο και από την απομάκρυνση των κατοίκων από το άλσος για 14 περίπου χρόνια, αξίζει να αναφέρουμε ότι το Πεδίον του Άρεως ήταν ανέκαθεν συνυφασμένο με την ιστορία, με τα πάνω αλλά και τα κάτω της πρωτεύουσας.

Για την ιστορία, το άλσος φιλοξένησε αρχικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ιππικού, το 1861, επί βασιλείας του Όθωνα. Ενώ μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα αποτελούσε έναν τόπο για περίπατο, ένα σημείο συνάντησης των κατοίκων και των αριστοκρατικών οικογενειών που έκαναν βόλτα με τα άλογά τους. Ενώ το γεγονός ότι στην βόρεια του είσοδο υπήρχε μια πολυγωνική εξέδρα όπου έπαιζαν ορχήστρες, έδωσε και το όνομα της στην περιοχή «Πολύγωνο».

Σήμερα ο σημαντικός αστικός πνεύμονας πρασίνου της πόλης βρίσκει δικαιωματικά τη θέση του στην καθημερινότητα των Αθηναίων, μετά από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης και παρακμής. Μπαίνει σε μια νέα εποχή, με κάθε δυνατό φυσικό, ψηφιακό ή αναλογικό τρόπο.

Από το πράσινο ως την ψηφιακή τέχνη, από το διάβασμα της εφημερίδας μέχρι τα joga sessions στο πάρκο και από το ελαφρύ γεύμα και τον καφέ μέχρι τις χαρούμενες συζητήσεις ενός πλήθους όλων των ηλικιών, έχει όλα όσα θέλουμε να βρούμε σε ένα σύγχρονο “πράσινο πάρκο”.

Green Park: Κερδίζοντας το στοίχημα της μετάβασης σε μια νέα εποχή

green-park-cafe.jpg?mtime=20220702010634#asset:358698


Στον κατάλογο η λεμονίτα αναγράφεται ως λεμονάδα και το ανθρακούχο νερό έχει πάρει τη θέση της γκαζόζας... Το Green Park στο Πεδίον του Άρεως δεν μοιάζει απλώς με μια αναβίωση του παλιού γνώριμου της περιοχής, αλλά με ένα στοίχημα. Ένα στοίχημα αναβάθμισης και αναγέννησης μιας αστικής γειτονιάς. Και μάλιστα ένα στοίχημα αναβάθμισης που θα συμπαρασύρει όλη τη γύρω περιοχή σε μονοπάτια όμορφα, όπως αυτά ενός σύγχρονου πάρκου γεμάτο ζωή.

Ουσιαστικά πρόκειται όχι μόνο για την αναβίωση ενός ιστορικού καταστήματος, αλλά για ένα πολυδύναμο επιχειρηματικό concept. Μια δυναμική επανεκκίνηση που μόλις έχει ξεκινήσει από τον υπαίθριο χώρο που καταφέρνει “απτά” να υπενθυμίζει στους πρώτους επισκέπτες που κάθονται στα άνετα καθίσματα κάτω από τις πέργκολες, ότι βρίσκονται μέσα σε ένα άλσος.

Πληθωρική βλαστηση, αναρριχώμενα φυτά και μια ημικυκλική υδάτινη εγκατάσταση που χωρίζει το cafe από το εστιατόριο δημιουργούν αυτό που στερεοτυπικά αλλά πολυ ταιριαστά σε αυτή την περίπτωση αποκαλούμε “πράσινη όαση” που αγκαλιάζει έναν all-day προορισμό.

Το επιχειρηματικό τιμόνι έχει αναλάβει ο όμιλος του κ. Βλάση Σταθοκωστόπουλου γνωστός στον χώρο της εστίασης για εστιατόρια όπως τα Ιθάκη, Dionysos Zonar’s, Εν πλω, Βlue Fish, Όστρια, κ.λπ. Το αρχιτεκτονικό γραφείο που ανέλαβε να σχεδιάσει την «νέα εποχή» του Green Park είναι οι Delta Architects και ο αρχιτέκτονας τοπίου που υπογράφει την κηποτεχνική μελέτη είναι ο Γιώργος Μαθιουδάκης.

Στα πλαίσια της ιστορίας του, το Green Park, το επίκεντρο της καλής ζωής της Αθήνας τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 δίπλα στην οδό Πατησίων και την Κυψέλη, είχε καθιερωθεί και για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών κάτι που αναμένεται να επαναληφθεί μόλις ολοκληρωθούν και οι εργασίες στον εσωτερικό χώρο του ιστορικού κτιρίου. Πάντα “σε μια νέα εποχή”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr