NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Οι "Ρίζες μας" στο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από ένα instagram account

Οι "Ρίζες μας" στο ελληνικό καλοκαίρι μέσα από ένα instagram account

Ο παππούς που χορεύει Μπάλο με την εγγονή στην Γιορτή Φάβας στη Σχοινούσα. Η γύρα με τα σφηνάκια ρακί που καταφθάνει με το που οι φιλοξενούμενοι βρεθούν στο κατώφλι. πριν ακόμα προφθάσουν να καθίσουν. Το κουταλάκι με το υποβρύχιο μαστίχα μέσα στο δροσερό νερό με φόντο το καρό τραπεζομάντηλο στην αυλή της γιαγιάς. Και ο ελληνικός (καφές) παρέα με άφθονα αθέατα τζιτζίκια. Εσείς τι θα απαντούσατε στο ερώτημα “τι είναι ρίζες μας;”

Ψάχνοντας τις #Ρίζες μας

Μιλήσαμε με την Γεωργία καθώς βρισκόταν στο Ζαγόρι, στα ‘Ανω Πεδινά για να προσπαθήσει να μεταφέρει τα στοιχεία του τόπου που συνδέονται με τις ρίζες μας. Ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, ο Αντρέας και η Σοφία, που βρίσκονται πίσω από το Instagram account “Ρίζες” βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη για την κάλυψη ενός μουσικού φεστιβάλ.

Ο Αντρέας είναι και ο βασικός εμπνευστής της ιδέας αλλά και του γνωστού “Κασετόφωνου”, μιας γνωστής ιντερνετικής συλλογής προσωποποιημένων playlist για παραδοσιακή μουσική με το όνομα ρίζες. “Αναμνησεοκεντρικό”, νοσταλγικό, παραδοσιακό και ταυτόχρονα σύγχρονό με σλόγκαν “το Σάουντρακ των Μελλοντικών σου αναμνήσεων”.

Ο Αντρέας αποφάσισε να δημιουργήσει τα social media των Ριζών κατά την διάρκεια της πρώτης καραντίνας, όταν όλα όσα συνθέτουν τις ρίζες μας έμοιαζαν όχι απλά μακρινά αλλα κάτι παραπάνω… Απαγορευμένα! Οι φωτογραφίες, οι στιγμές, τα βιντεάκια, τα hashtags που ερχόντουσαν από τον κόσμο για τις #rizesmas δεν είχαν τελειωμο.. Και έτσι η ιδέα έβγαλε από μόνη της… ρίζες.

Αμοργός, Κάρπαθος, Θεσσαλονίκη, Ζαγόρι… οι αναμνήσεις ακόμα και οι “εν δυνάμει” ριζώνουν σε κάθε τόπο. Με μουσική, παραδόσεις, έθιμα, συνήθειες, με κάθε τρόπο.

Τελευταία η ομάδα συνεργάζεται και με άλλους νέους ανθρώπους όπως η Πορφυρία Μοσχοπούλου, designer που ειδικεύεται στον “εκσυγχρονισμό” παραδοσιακών patterns που δανείζεται από κεντήματα ή άλλα παραδοσιακά στοιχεία. Μαζί της και με την επιμέλεια του fashion brand My fashion fruit δημιούργησαν ένα αναμφίβολα καλαίσθητο μαντίλι. Σαν εκείνο που οι γιαγιάδες μας φορούσαν στα μαλλιά αλλά και σαν εκείνο που κουνάμε χορεύοντας νησιώτικα.

rizes-mas-x-fashionfruit.jpg?mtime=20220630134859#asset:358143


Επιπλέον επειδή ο Αντρέας κατάγεται από ένα χωριό στους πρόποδες του Ολύμπου, η δεύτερη ασχολία του είναι η γη. Έτσι η ομάδα των Ριζών μάζεψε τσάι με τα χεράκια της και το κυκλοφόρησε στην αγορά σε συνεργασία με την Rhoeco fine organic goods.

Οι ρίζες.. του ελληνικού καλοκαιριού

Οι ρίζες.. του ελληνικού καλοκαιριού μέσα από τον συγκεκριμένο λογαριασμό μοιάζουν με το να μετρά κανείς παγωτά και βουτιές, με τους ψίθυρους από τις βεγγέρες των γιαγιάδων σε πλαστικές καρέκλες τα απογεύματα. Με μια μερίδα πατάτες τηγανητές, ένα πλοίο που φεύγει και ένα που έρχεται. Με τα πανηγύρια και τα τραγούδια στα νησιά, χωριά και βουνά που τόσο έλειψαν. Με το ότι φέτος περιμένουμε πώς και πώς για να πιαστούμε από τους ώμους…

Ρίζες μας είναι τα παγωτά που θυμίζουν την παιδική μας ηλικία.

Απογευματινό κουσκούς ή αλλιώς μουχαμπέτι, ή μπιζ μπιζέ. Στα δικά σας χωριά πως λένε την χαλαρή κουβέντα;

Ρίζες μας είναι τα ρεμπέτικα τραγούδια που ακούγονται από τα σοκάκια στα νησιά.

Αν τα Σαββατοκύριακα ήταν φαγητό, είχαν χρώμα και γεύση.

Στο καλό και να μη μας γράφεις 2021...

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr