NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Έρχεται «σούπερ» υπερυπολογιστής και ρύθμιση αναδυόμενων τεχνολογιών

TechReporter: Έρχεται «σούπερ» υπερυπολογιστής και ρύθμιση αναδυόμενων τεχνολογιών

Έναν υπερυπολογιστή που θα εισέλθει στη λίστα με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο ετοιμάζει η Ελλάδα - μαζί με ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τις σύγχρονες και αναδυόμενες τεχνολογίες. Αυτά και άλλα πολλά, στον TechReporter αυτής της εβδομάδας.

Περισσότερα στοιχεία μάθαμε για τον νέο υπερυπολογιστή που αναμένεται να λειτουργήσει στην Ελλάδα, μετά την επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, στο Τεχνολογικό και Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, στον χώρο που θα φιλοξενήσει τον υπερυπολογιστή με την ονομασία «Δαίδαλος». Όπως αναφέρεται, την ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του, που θα λειτουργήσει το 2024, έχει το GRNET. Συγκριτικά με τον ARIS, θα έχει μεγαλύτερη ισχύ κατά 60 φορές. Συγκεκριμένα, θα είναι υβριδικός, διαθέτοντας τόσο CPU υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών με κάρτες γραφικών, με συνολική αναμενόμενη θεωρητική επίδοση της τάξης των 30 PFlops. Η επίδοση αυτή αναμένεται να τον εντάξει στο top500.

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET) ανακοίνωσε και την προμήθεια πρόσθετου δικτυακού εξοπλισμού και υποδομών οπτικών ινών, στο πλαίσιο της Πράξης «Ήφαιστος», για τον εκσυγχρονισμό των δικτυακών υποδομών των ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας. Κατόπιν ανάλυσης των αιτημάτων των ωφελούμενων ιδρυμάτων της χώρας, προέκυψε η ανάγκη αναβάθμισης, με στόχο να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των ερευνητικών και ακαδημαϊκών τους δραστηριοτήτων σε μακροχρόνιο ορίζοντα, καθώς και για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των χρηστών τους.

Παράλληλα, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε πως εντός του Ιουλίου θα παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει σύγχρονες, αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα το blockchain, η τεχνητή νοημοσύνη, το Internet of Things, το 3D printing, τα αυτόνομα κινούμενα οχήματα κ.ο.κ, αλλά και τον τρόπο υλοποίησης, χρήσης και εν γένει αξιοποίησής τους σε επιχειρηματικό επίπεδο. «Προσπαθούμε μέσω του σχεδίου νόμου να δώσουμε ορισμούς, π.χ. τι είναι το internet of things, η τεχνική νοημοσύνη. Ότι πρέπει να υπάρχει ενημέρωση. Λέμε ότι για τα drones μπορούν τα ελληνικά ταχυδρομεία να τα χρησιμοποιούν στα νησιά», ανέφερε ο κ. Πιερρακάκης.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε και την ενίσχυση του προγράμματος για Υπερυψηλές Ταχύτητες Διαδικτύου, προκειμένου να εξασφαλισθεί πρόσβαση σε μεγαλύτερο αριθμό πολιτών και επιχειρήσεων. Με απόφαση Πιερρακάκη και Λιβάνιου, η δράση SFBB - Super Fast BroadBand, που αφορά στην παροχή σύνδεσης στο διαδίκτυο σε υπερυψηλή ταχύτητα, ενισχύεται με επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για την έκδοση νέων κουπονιών (vouchers). Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε τη λειτουργία της η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ, με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, να δηλώνει πως αποτελεί μια «επανάσταση».

Από την άλλη, «η διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος "Αρχύτας", που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, εκ μέρους του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, συμπλήρωσε το 3ο τρίμηνο», όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Κατά το 4ο τρίμηνο, μέχρι το τέλος Αυγούστου, θα συνεχιστούν οι προαναφερθείσες διαδικασίες. Από αρχές Οκτωβρίου, θα ξεκινήσουν οι πειραματικές πτήσεις, αρχικά με λειτουργικό μοντέλο υπό κλίμακα, και η οργάνωση των ειδικών γραμμών βιομηχανικής παραγωγής στην ΕΑΒ. Το έργο «Αρχύτας» προβλέπεται να ολοκληρωθεί, περί το τέλος του 2023 – πρώτο δίμηνο του 2024.

Στην ΕΕ, οι διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν την Τετάρτη σε μια προσωρινή συμφωνία για τους κανόνες κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες σε σχέση με τα κρυπτονομίσματα, κάτι που θα ωθήσει τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο να ελέγχουν την ταυτότητα των πελατών τους. Οι κανόνες θα απαιτήσουν, επίσης, από τις εταιρείες να αναφέρουν ύποπτες συναλλαγές στις ρυθμιστικές Αρχές, για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του «βρόμικου» χρήματος, όπως ανέφεραν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι κανόνες απαιτούν έγκριση από διάφορους φορείς για να τεθούν σε ισχύ.

Από την 1η Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ ΚΑΙ ο νέος βελτιωμένος κανονισμός για την περιαγωγή. Σύμφωνα με αυτόν, παρατείνεται η περιαγωγή με χρέωση εσωτερικού έως το 2032 και δίνεται η δυνατότητα στους ταξιδιώτες στην ΕΕ και τον ΕΟΧ να μπορούν να καλούν, να στέλνουν μηνύματα και να περιηγούνται στο διαδίκτυο χωρίς επιπλέον χρεώσεις. Επιπρόσθετα, τη νέα ψηφιακή στρατηγική με θέμα την «ψηφιακή Επιτροπή νέας γενιάς» ενέκρινε η Κομισιόν. Πρόκειται για εσωτερική στρατηγική που διαμορφώνει ένα όραμα «για μια διοίκηση ψηφιακά μετασχηματισμένη και πιο ευέλικτη, η οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων της ΕΕ, ιδίως της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Επιστρέφοντας εντός συνόρων, την αναπτυξιακή στρατηγική που θα ακολουθήσει η efood τα επόμενα χρόνια, μετά και τη συμφωνία με τον Όμιλο Μούχαλη, «αποκάλυψε», μιλώντας στο epixeiro.gr, ο Χάρης Τάκας, Senior Logistics & Q-commerce Director της εταιρείας. Σύμφωνα με τον κ. Τάκα, αυτό που κάνει η efood είναι κάτι που δεν βλέπεις συχνά - δηλαδή το να αναπτύσσει μια εταιρεία τη στρατηγική της από το online (και) προς το offline. Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός αφορά σε περαιτέρω ανάπτυξη του efood market τα επόμενα χρόνια. Η πλατφόρμα διαθέτει αυτή τη στιγμή 20.000 συνεργάτες, ενώ νέες επιχειρήσεις μπαίνουν στη λίστα κάθε μήνα.

Από την άλλη, σε 10 ανέρχονται πλέον τα καταστήματα Wolt Market στην Ελλάδα, καθώς πρόσφατα προστέθηκε στο δίκτυο της υπηρεσίας το νέο κατάστημα στον Πειραιά. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες χώρες στις οποίες επένδυσε ήδη από το 2021 για την ανάπτυξη του δικτύου Wolt Market. Ενώ, η ομάδα της i-mall Micro Market παρουσίασε το πρώτο ρομποτικό κατάστημα μικρολιανικής στην Ελλάδα, κάνοντας «αυλαία» από τη Νέα Σμύρνη. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «το i-mall Concept Store αποτελεί έναν πρεσβευτή του ψηφιακού μετασχηματισμού στο retail και είναι πρωτοπόρο παγκοσμίως για την τεχνολογία του». Παράλληλα, δύο μήνες λειτουργίας έκλεισε η νέα, καινοτόμος εμπειρία online market, που ακούει στο όνομα Rabbit.

Τη λειτουργία της στην Ελλάδα ανακοίνωσε και η Klarna, η γνωστή σουηδική fintech υπηρεσία που δραστηριοποιείται γύρω από το Buy now, pay later. Η Public Group είναι η πρώτη μεγάλη ελληνική εταιρεία λιανικής που προσφέρει την ευέλικτη επιλογή πληρωμής της Klarna στην χώρα μας, μαζί με άλλα γνωστά διεθνή και τοπικά brands, όπως η H&M, η CosmosSport και η Spitishop. Όπως αναφέρει η Public στη δική της ανακοίνωση, «οι χρήστες στο public.gr μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους σε άτοκες δόσεις και χωρίς πιστωτική κάρτα, μέσω του ασφαλούς και έξυπνου τρόπου πληρωμής “Buy now, Pay Later” μέσω Klarna».

Πάνω από 15.000 smartphones έχουν επιστραφεί μέσω των συστημάτων και των συνεργασιών που «τρέχει» η Pandas - η recommerce startup που ξεκίνησε το 2020 ως Green Panda προσφέροντας trade-in κινητών τηλεφώνων. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί σε 900.000+ κιλά λιγότερων εκπομπών CO2 για τον πλανήτη και σε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ - ποσό που έχει διατεθεί συνολικά ως οικονομικό όφελος στους χρήστες για την πώληση αυτών των συσκευών. Όπως τόνισε ο Φάνης Κουτουβέλης, Founder και CEO της Pandas, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Κυκλική Οικονομία και Χρήση Smartphones», κάθε χρόνο, σε παγκόσμιο επίπεδο, σταματάμε να χρησιμοποιούμε 1 δισεκατομμύριο smartphones.

Όσον αφορά στην έρευνα αυτή καθαυτή, διστακτικοί εμφανίζονται οι Έλληνες καταναλωτές στο να «αποχωριστούν» smartphones που δεν χρησιμοποιούν πια, με το 83% των ερωτηθέντων να δηλώνει πως όταν δεν χρησιμοποιεί πλέον ένα smartphone, το αφήνει ξεχασμένο στο σπίτι. Ταυτόχρονα, αυξητικές τάσεις παρουσιάζει το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που φαίνεται πρόθυμο να πραγματοποιήσει στο μέλλον αγορά μεταχειρισμένων smartphones. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές ανεξαρτήτως ηλικίας, φαίνεται πως αλλάζουν συχνά smartphones, με μέσο όρο περίπου 1 συσκευή ανά 1,6 έτη. Και όσο αυξάνεται η συχνότητα αντικατάστασης των smartphones με νεότερα μοντέλα, τόσο αυξάνονται τα λειτουργικά smartphone που μένουν αναξιοποίητα σε κάθε σπίτι.

Σε μια άλλη ενδιαφέρουσα έρευνα, από την Focus Bari, τα τελευταία τρία χρόνια -μέσα στις συνθήκες covid / lockdowns- παρατηρείται ότι οι άνω των 55 ετών δηλώνουν όλο και περισσότερο fan του διαδικτύου, ενώ αξιοσημείωτη είναι η συνεχής αύξηση της χρήσης στις ηλικίες πάνω από 55 χρόνων, με έμφαση στην «silver age» των 65-74. Όπως φαίνεται στην έρευνα της Focus Bari, η οποία πραγματοποιείται ανά εξάμηνο, με τηλεφωνικές συνεντεύξεις CATI σε αντιπροσωπευτικό πανελλαδικό δείγμα 10.000 ατόμων, καλύπτοντας τον συνολικό πληθυσμό της χώρας από 13 έως 74 ετών η χρήση έφτασε στο 95%.

Τέλος, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου, GR.EC.A. (Greek E-commerce Association), το εθνικό όργανο για τον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ανακοίνωσε ότι κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση, καθώς και τη Διενέργεια Αρχαιρεσιών για την ανάδειξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου που διεξάχθηκαν στο Gazarte στις 15/06/2022 και κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, από την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2020, η Δρ. Κατερίνα Φραϊδάκη επανεκλέχθηκε πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ελληνικού Εμπορίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr