NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Blanc: Ιστορίες και συμβουλές για το καλοκαιρινό καπέλο

Blanc: Ιστορίες και συμβουλές για το καλοκαιρινό καπέλο

Από τα αστραφτερά μικρά γυαλάκια στις ελληνικές παραλίες έως το Derby Festival στην Αγγλία και από το τσεμπέρι ως τo 3D design, το καπέλο βρίσκεται σε κάθε ενδιαφέρον "τόπο" στο χώρο και στο χρόνο.

Και επειδή συνήθως έχουμε αμηχανία όταν προσπαθούμε να επιλέξουμε το καλοκαιρινό μας καπέλο αναζητούμε τον πρακτικό οδηγό που βρίσκεται μέσα σε αυτό το άρθρο.

H παρακάτω συζήτηση για το καπέλο έγινε με την Βlanc, ένα fashion brand που ιδρύθηκε στην Αθήνα με στόχο τη δημιουργία καπέλων που παρέχουν προστασία από τον ήλιο αλλά και έναν ιδιαίτερο τρόπο έκφρασης, ένα είδος ελευθερίας στο στυλ.

Στα σχέδια της Blanc αποτυπώνονται συμβολισμοί της Ελλάδας που προέρχονται από την ομορφιά του ελληνικού καλοκαιριού. Οι σχηματισμοί των νησιώτικων τοπίων της χώρας, τα αστραφτερά μικρά γυαλάκια που βρίσκονται στις παραλίες, τα δίχτυα των ψαράδων και η χρυσή άμμος που αιχμαλωτίζει τους ταξιδιώτες.

Η Κωνσταντίνα Βαφειάδου Designer & Creative Director του brand εμπνέεται από τα φαινομενικά ασήμαντα της καθημερινότητας και η Μυρτώ Βαρυμποπιώτη, COO & Business Development Director, συνδυάζει την εξειδίκευση της στον τομέα ανάπτυξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την αγάπη της για τα headpieces και την καλλιτεχνική της ανησυχία.

Από το τσεμπέρι ως τo 3D design

blanc-hats-2.jpg?mtime=20220708132816#asset:360245

Μέχρι και το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο το καπέλο ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της γκαρνταρόμπας και άμεσα συνδεδεμένο με την πρακτικότητα καθώς προστατεύει από τις καιρικές συνθήκες, κυρίως από τον ήλιο, το κρύο και τη βροχή.

Επιπλέον, το καπέλο αποτελούσε ένδειξη ταξικού διαχωρισμού και σχετιζόταν με διάφορες εργασίες που απαιτούσαν τη χρήση στολής. Για παράδειγμα οι εργάτες φορούσαν τραγιάσκες, οι μικροαστοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι ρεπούμπλικα και οι πλουσιότεροι φορούσαν μπορ. Οι γυναίκες από οικονομικά κατώτερα στρώματα φορούσαν μαντίλα και τσεμπέρι ενώ οι πιο εύπορες γυναίκες δεν επιτρεπόταν να κυκλοφορούν… ασκεπείς σε μεγάλες αποστάσεις.

Καθώς το ντύσιμο έγινε λιγότερο επίσημο και η μόδα στα μαλλιά έγινε πιο διαδεδομένη, το καπέλο έχασε την πολιτιστική του σημασία και εξασθένησε η χρήση του. Επίσης, η αύξηση της ιδιοκτησίας ιδιωτικών αυτοκινήτων συνέβαλε στη μείωση της χρήσης των καπέλων, μιας και η ανάγκη για προστασία από τις καιρικές συνθήκες, περιορίστηκε.

Στην Ελλάδα πλέον υπάρχει αναβίωση του καπέλου σε όλες τις ηλικίες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι βλαβερές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας έχουν γίνει ευρέως γνωστές και το καπέλο αποτελεί λύση για προστασία στο δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια.

Βεβαια στη χώρα μας έχουν απομείνει πια ελάχιστα παραδοσιακά πιλοποιεία. Η Blanc έχει άμεση συνεργασία με τα περισσότερα από αυτά. Μάλιστα ενσωματώνει στις παραδοσιακές τεχνικές του παρελθόντος καινοτόμα στοιχεία όπως είναι το 3D design.

Τα σχήματα, οι υφές, τα χρώματα και τα κλασικά σχέδια που αντιπροσωπεύουν την Ελλάδα αποδομούνται σε μια προσπάθεια αναδημιουργίας.

Τελικά πως επιλέγουμε ένα καπέλο;

blanc-hats-3_220708_133624.jpg?mtime=20220708133624#asset:360255

Συχνά υπάρχει μια αμηχανία όταν επιλέγουμε ένα νέο καπέλο. Έχουμε από υποκειμενικές αμφιβολίες για παράδειγμα το αν μας ταιριάζει μέχρι πιο ουσιαστικές για παράδειγμα αν έχουμε επιλέξει το σωστό μέγεθος.

Και έτσι ρωτήσαμε την Blanc Hats, την Κωνσταντίνα και τη Μυρτώ, για συμβουλές.

Κάποιες γενικές γραμμές που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για την κατάλληλη επιλογή καπέλου αφορούν στα εξής στοιχεία:

1) Μέγεθος

Τα μεγέθη ποικίλουν αναλόγως το σχέδιο. Μπορεί κάποιος να μετρήσει τη διάμετρο του κεφαλιού που εφάπτεται το καπέλο για να επιλέξει με σιγουριά το σωστό μέγεθος.

2) Σχήμα του προσώπου

Σε πρόσωπα με τετραγωνισμένο σχήμα είναι καλύτερο να αναζητήσετε σχέδια που γλυκαίνουν τις γωνίες και δεν τονίζουν τα ζυγωματικά ή το μέτωπο, όπως τα bucket ή cruiser.

Σε πρόσωπα με σχήμα καρδιάς αναζητήστε σχέδια με κοντό γείσο και καθορισμένες γωνίες, όπως ένα καπέλο του μπέιζμπολ, Fedora ή Panama.

Σε πρόσωπα με μακρύ σχήμα, προσπαθήστε να βρείτε καπέλα με φαρδιά γείσα και εφαρμοστά στο πάνω μέρος του κεφαλιού, όπως στυλ καουμπόι, Fedora ή Panama. Αυτά τα στοιχεία βοηθούν στη δημιουργία ψευδαίσθησης πλάτους αντί για μήκος.

Σε πρόσωπα με στρογγυλό σχήμα, είναι καλύτερο να αναζητήσετε καπέλα ρηχά στο κεφάλι, με έντονη γεωμετρία ή Fedora και αν μπορείτε να το τοποθετήσετε πιο πίσω στο μέρος του κεφαλιού σας.

3) Περίσταση

Το κάθε καπέλο εκφράζει και ένα ιδιαίτερο στυλ, επομένως τα ρούχα πρέπει να είναι ανάλογα του καπέλου. Στο εξωτερικό είναι πιο έντονες οι περιστάσεις που επιτάσσουν καπέλο, από τους γάμους μέχρι το Derby Festival στην Αγγλία και τις ταυρομαχίες στην Ισπανία και τα Περουβιανά καπέλα που είναι στοιχείο ένδειξης της γεωγραφικής καταγωγής του κάθε ανθρώπου.

Στην Ελλάδα το καπέλο είναι πιο πολύ συνδεδεμένο με το καλοκαίρι και την παραλία. Τελευταία όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το καπέλο σε επίσημες τελετές, όπως γάμους και βαφτίσεις, καθώς και για να πετύχουν ένα ξεχωριστό στυλ σε κοινωνικές συναθροίσεις. Δεν είναι λίγοι όμως και αυτοί που έχουν υιοθετήσει το καπέλο στην καθημερινότητα τους στην πόλη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr