NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Μια Αθηνά για την Αθήνα

Μια Αθηνά για την Αθήνα

Η Αθήνα. Μια πόλη που αν περάσουμε από έναν δρόμο σήμερα και αύριο, μπορούμε να είμαστε σίγουροι πως κάτι θα έχει αλλάξει, κάτι θα είναι, κάπως, διαφορετικό. Διαρκώς μεταβαλλόμενη, μοιάζει με κινούμενη αν και στατική. Ζωντανή. Με μια καθημερινότητα γεμάτη εικόνες, ήχους, μυρωδιές και κυρίως ανθρώπους.

Από κάθε γωνιά της γης, που μιλούν σε δεκάδες γλώσσες, που περπατούν με διαφορετικό ρυθμό, σκέψεις και ιδέες “χρωματίζοντας” τη αλλά και παίρνοντας “χρώμα” από τον παλμό της. Ένας παλμός που είναι πιο έντονος στο κέντρο της.

Στην Καραγιώργη Σερβίας και στην Φειδίου, στην Πετράκη και στην Βείκου, στην Αρχελάου και στη Μελανθίου, στην Πλατεία Δεξαμενής και στην Ομόνοια όπου πλέον υπάρχει η τοιχογραφία του εικαστικού Αριστείδη Λάππα, με τίτλο “She Who Protects” υμνώντας τη διαφορετικότητα και αναδεικνύοντας τον ζωντανό χαρακτήρα μιας πόλης που συνεχώς αλλάζει.

Μια πολύχρωμη Αθήνα με προστάτιδα την Αθηνά

Aristeidis-Lappas_She-who-protects-©-Stelios-Tzetzias-1.jpg?mtime=20220708145118#asset:360300

Κάθε χρόνο, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση αναζητά μέρη στα οποία η τέχνη μπλέκεται με τη καθημερινότητα και μέσα από επιτόπιες καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας, δίνει χρώμα, νέα πνοή, με έργα μεγάλης κλίμακας που διαπερνούν πολυκατοικίες.

Οι πρώτες τοιχογραφίες που είναι ήδη μέρος του αστικού ιστού της Αθήνας είναι το «Φιλί» του Ηλία Παπαηλιάκη στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, και το «Κύμα / Νεύμα» της Σοφίας Στεβή στην πλατεία Μαβίλη.

Η πιο πρόσφατη όμως είναι εκείνη του ανερχόμενου εικαστικού Αριστείδη Λάππα με τίτλο “She Who Protects”. Συνομιλώντας με το άγαλμα της Προμάχου Αθηνάς του Λεωνίδα Δρόση, αλλά και με εκείνο του Φειδία, η Αθηνά του Α. Λάππα εμφανίζεται ως μια πολύχρωμη προστάτιδα της πόλης των Αθηνών.

Αντικρίζει μια νέα, πολυπολιτισμική Αθήνα και καθρεφτίζει τον πολύχρωμο της χαρακτήρα καθώς και το διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο των σύγχρονων Αθηναίων καθώς διασχίζουν φουριούζοι το κέντρο της πόλης.

Ο Αριστείδης Λάππας για την Αθήνα και η Αθήνα για εκείνον

aristis-lapas-mural-omonoia.jpg?mtime=20220708144944#asset:360299

Ο Αριστείδης Λάππας μεγάλωσε στα βόρεια της Αθήνας αλλά τελειώνοντας τις σπουδές του μετακόμισε στα Εξάρχεια όπου ήρθε σε επαφή με την “ ουσία” ή αυτό που πολύ γλαφυρά συνηθίζουμε να ονομάζουμε ως “καρδιά” της πόλης.

Ο ίδιος αντικρίζει την Αθήνα σαν μια πόλη γεμάτη με εκπλήξεις, αντιθέσεις και ανοιχτές καρδιές. Όσο καιρό και αν ζει κανείς στην Αθήνα, συνέχεια, μπορεί να ανακαλύπτει κάτι καινούριο. Ένα νέο εστιατόριο σε κάποια γειτονιά η ένα κρυμμένο bar μέσα σε μια στοά.

Μια απο της αγαπημένες του περιοχές, είναι το Μεταξουργείο. Αγαπά να ψωνίζει σόγια και τσίλι φλέικς από τα ασιατικά σούπερ-μάρκετ, να πίνει ποτό στο χέρι και να χορεύει στο Latraac, να τρώει αυγά με ντομάτα και ψωμί από τον Γεωργιανό φούρνο στο εργαστήριο του.

Αγαπά τις ανεκτίμητες στιγμές που η Αθήνα απλόχερα μοιράζεται με όλους, όσους πιθανόν έχουν ανοιχτή, πολύχρωμη καρδιά σαν και τη δική της.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr