NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Τα Esports, το τζίνι και η McLaren

Τα Esports, το τζίνι και η McLaren

Και τι είναι αυτά τα esports, είπαμε; Η δύναμη του να μοιράζεσαι στιγμές ενθουσιασμού με ανθρώπους που δε συνάντησες και ίσως δε θα συναντήσεις ποτέ. Τα όρια μεταξύ της ορατής πραγματικότητας, δηλαδή του κόσμου όπως τον ξέρουμε και της ψηφιακής πραγματικότητας, συμπλέκονται και τελικά γίνονται ένα. Είναι μια ψηφιακή αρένα, όπου διαγωνίζεσαι παίζοντας games σε υψηλό επίπεδο και τα έπαθλα μπορεί να είναι virtual ή όχι, να αποκτήσεις φήμη και δόξα. Σου δίνω κάπως μια εικόνα;

Τα τελευταία χρόνια, το gaming έχει τα πρωτεία στη διασκέδαση των εφήβων και των λίγο μεγαλύτερων, δίνοντας στη μουσική τη δεύτερη θέση. Η διασκέδαση που προσφέρει το gaming θέλει το κοινό να έχει το ρόλο του δημιουργού, του doer και όχι του παθητικού ακροατή - και αυτό αρέσει πολύ.

Τα esports είναι μια άλλη διάσταση του κόσμου των sports όπως τον γνωρίζαμε, μια διάσταση που λειτουργεί ανεξάρτητα από τις προκλήσεις του φυσικού κόσμου. Αυτό αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια των lockdowns, όπου, αν και η φυσική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη, οι fans των esports δεν έπαψαν να διαγωνίζονται και να παθιάζονται με τα games που με τόση θαυμαστή λεπτομέρεια σε βάζουν στο κλίμα τoυ αθλητισμού και του ανταγωνισμού, αν το θες, που αναρωτιέσαι πόσο virtual ήταν τελικά το παιχνίδι που έπαιζες. Tα esports συμβάλλουν στην εκτόξευση του gaming που το θέλει τρεις φορές πιο δημοφιλές από τη βιομηχανία της μουσικής. Σκέψου το λίγο, αντιλαμβανόμαστε τη μεγαδιάστασή του; Ποιο στοιχείο άραγε του δίνει αυτή τη δύναμη;

Σου δίνει τη δυνατότητα να βρεθείς εικονικά στο περιβάλλον που λαχταράς αλλά δεν έχεις τη δυνατότητα να το βιώσεις στο φυσικό κόσμο. Τρελαίνεσαι με τη Formula 1, αλλά φαίνεται κάπως δύσκολο να διαγωνιστείς εκεί, να νιώσεις την αδρεναλίνη να σε στέλνει στο διάστημα. Όμως, μέσα από το gaming και τα esports, βρίσκεσαι εκεί που θες, παίζεις και παθιάζεσαι αψηφώντας κάθε πιθανό εμπόδιο του φυσικού κόσμου. Κάνεις την τρέλα σου και παίζεις με τους δικούς σου όρους, ζεις αυτό που θες και το φτάνεις όσο πιο ψηλά μπορείς. Υπάρχει κάποιος άλλος χώρος εκτός από τη φαντασία σου που μπορεί να σε φέρει μέσα στο όνειρό σου;

Γεωγραφικά, οικονομικά και κοινωνικά όρια αμβλύνονται και άνετα μπορείς να τα αγνοήσεις. Τα esports είναι η γέφυρά σου προς το όνειρο, το σκαλοπάτι που θα ανέβεις για να δεις τον κόσμο πίσω από το φράχτη των εμποδίων που υψώνονται στο δρόμο σου. Αυτό το όνειρο που έχεις, το πάθος για ένα sport που θες να γίνεις μέρος του αλλά κάτι σε κρατάει πίσω, στο φέρνει η τεχνολογία μπροστά στα μάτια σου. Η επαυξημένη πραγματικότητα (virtual reality) είναι το τζίνι στο λυχνάρι του δικού σου πάθους που θα πραγματοποιήσει την ενδόμυχη ευχή σου να γίνεις αυτό που ονειρεύεσαι.

Αυτή είναι η τεχνολογία που θέλουμε στη ζωή μας. Εκείνη που εμπλουτίζει τις εμπειρίες μας, μετατρέπει το άπιαστο σε ρεαλισμό και πάντα με σεβασμό στα όρια του, θέλει το δημιουργικό gaming που δε βάζει τρικλοποδιά στην ουσιαστική κοινωνική και οικογενειακή μας ζωή. Το gaming που μας δίνει τις δεξιότητες που θέλουμε να υποδεχτούμε το μέλλον και να ορίσουμε τις εξελίξεις, αντί εκείνες εμάς.

Αλλά μήπως αφήσαμε μία σημαντική διάσταση των esports εκτός; Positive. McLaren Shadow είναι το όνομα της esport ομάδας που δημιούργησε η McLaren για να συνδέσει το φυσικό χώρο της Formula1 με το gaming και την εκπαίδευση. Πώς μπορεί να συνδεθεί το gaming και τα esports με την εκπαίδευση όμως; Μέσα από τη μετάδοση δεξιοτήτων από το virtual στο real κόσμο. Συγκριμένα, στα esports έχουμε ομάδες παικτών να διαγωνίζονται εναντίον άλλων ομάδων, άρα η ομαδικότητα είναι μία δεξιότητα που καλλιεργείται σε μεγάλο βαθμό στο gaming και μπορεί να μεταφερθεί και στην καθημερινότητα του gamer. Επιπλέον, οι ωφέλιμες διαστάσεις του αθλητισμού υπάρχουν και στα esports, όπως το πάθος για αυτό που κάνεις, η απαλοιφή των διαφορών μεταξύ των φύλων και οι ίσες ευκαιρίες που προσφέρονται, ανεξάρτητα από την καταγωγή κάποιου, μετατρέπουν τα esports σε μία κοινωνία πιο δίκαιη.

Σε ορισμένα σχολεία της Αγγλίας όπου τα esports έγιναν μέρος του προγράμματος σπουδών, παρατηρήθηκε βελτίωση στη διάθεση των μαθητών να παρακολουθήσουν το μάθημα στο σχολείο. Το γεγονός αυτό δίνει δυνητικά το κίνητρο, τόσο σε καθηγητές όσο και σε γονείς, να εξερευνήσουν τη δημιουργική πλευρά του gaming και να ανακαλύψουν τα esports. Ας κρατήσουμε στο νου μας ότι για να είναι κάποιος καλός παίκτης στα esports, χρειάζεται να τα προσεγγίσει, όπως κάθε αθλητής στο φυσικό κόσμο, δηλαδή να είναι αφοσιωμένος, να μελετήσει τον τρόπο που παίζει, να βελτιώσει τις αδυναμίες του, να ασκηθεί στο να αποφασίζει σωστά. Όλα αυτά κινητοποιούν τον μαθητή να ενεργοποιήσει τη δημιουργικότητα και την διανοητική του δεινότητα, δηλαδή να είναι doer και όχι παθητικός δέκτης πληροφοριών.

Ο κόσμος των esports είναι ένα οικοσύστημα που μπορεί να προετοιμάσει τους μαθητές για το business world του μέλλοντος. Επαγγέλματα που δεν περνούν από το μυαλό μας τώρα, σύντομα θα είναι πρώτα σε ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Τα esports δεν είναι μόδα, είναι διάσταση. Είναι το εισιτήριο σε ένα παιχνίδι που ξεκινάει είτε με εμάς, είτε ερήμην μας. Ας μάθουμε τους κανόνες του και παίζουμε κατά τη βούλησή μας..

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr