NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Ταξιδεύοντας σε τόπους και ανθρώπους - Η αξία του να τους γνωρίσεις βαθιά

Ταξιδεύοντας σε τόπους και ανθρώπους - Η αξία του να τους γνωρίσεις βαθιά
29_07_2022

Powered by:
Thrive Greece Ζήσε καλύτερα. Δούλεψε πιο έξυπνα.
epixeiro icon Food for Thought, Coaching & Training, Personal Coaching

Ποια είναι η αυθεντική πλευρά της ταξιδιωτικής απόλαυσης και πώς θα την βιώσετε.

Όλοι μας έχουμε κατά καιρούς παρατηρήσει ομάδες τουριστών, που όλοι μαζί και σε απόλυτο συγχρονισμό ακολουθούν κάποια ή κάποιον (συνήθως ντόπιο) ξεναγό που περπατά μπροστά κρατώντας συχνά ψηλά με το χέρι του ένα πλακάτ για σημάδι. Μοιάζουν λίγο με κοπάδι που ακολουθούν τυφλά στο άγνωστο τον οδηγό τους στα ξένα, αυτόν που θα τους αποκαλύψει όλα όσα πρέπει να δουν, να θαυμάσουν, ό,τι έχει αξιολογηθεί ως “must” στο ταξίδι τους. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν σε περιορισμένο χρόνο, να πραγματοποιηθεί στο σύνολό του, το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα ταξιδιού για το οποίο πλήρωσαν, ώστε στο τέλος να στριμώξουν στις βαλίτσες τους όσο περισσότερες εντυπώσεις και εμπειρίες μπορούν.

Είστε όμως έτοιμοι για ένα ταξίδι αλλιώτικο από τα άλλα αυτό το καλοκαίρι; Είστε έτοιμοι για ένα ταξίδι διακοπών στο οποίο δεν θα καταβροχθίζετε αμάσητα και γρήγορα τόπους και αξιοθέατα, ούτε θα προσπερνάτε με την περιορισμένη όραση του τουρίστα την ζωή του τόπου που επισκέπτεστε, αλλά θα αναζητήσετε αληθινά και νέα βιώματα, νέα συναισθήματα και θα γνωρίσετε βαθύτερα, έστω και στον περιορισμένο χρόνο των διακοπών, την περιοχή του κόσμου ή της χώρας σας που θα σας φιλοξενήσει;

Ζήσαμε πρώτοι τα παρακάτω ταξιδεύοντας και σας προτείνουμε 6 ενέργειες για να επιστρέψετε γεμάτοι αυθεντικότητα από τις διακοπές σας:

Βρείτε τρόπο να διαλέξετε την γειτονιά που θα μείνετε εφόσον σας δίνεται η δυνατότητα. Ειδικά οι πόλεις με ιστορικό κέντρο παρέχουν υψηλής ποιότητας εμπειρίες διαβίωσης που σε μεταφέρουν νοερά σε άλλες εποχές και ιστορικούς χρόνους ανάμεσα σε παλαιά κτίρια, μικρά στενά ή μονοπάτια, που αν αφουγκραστείς προσεχτικά τον ιστορικό χρόνο θα ακούσεις τους ανθρώπους στους οποίους ανήκαν κάποτε.

Ξυπνήστε νωρίς το πρωί και αφουγκραστείτε την τοπική κοινωνία να συναντιέται στον δρόμο προς την εργασία της, προς τις λαϊκές αγορές η τις δημόσιες υπηρεσίες, προς το λιμάνι ή την εκκλησία. Το πιο πιθανό είναι πως θα δείτε τους ίδιους ανθρώπους κάθε μέρα. Πείτε τους καλημέρα, χαμογελάστε τους χωρίς να τους γνωρίζετε. Μία, δύο θα σας ανταποδώσουν το χαμόγελο, την τρίτη φορά αν έχουν χρόνο είναι πιθανό πως θα συνομιλήσουν μαζί σας. Ιδανικά θα σας πρότεινα να καθίσετε στο ίδιο τραπεζάκι ενός καφέ της γειτονιάς ή έξω από το κατάλυμα σας και την επόμενη φορά ίσως αποκτήσετε νέους φίλους που θα θελήσετε να ξανασυναντήσετε. Ίσως έτσι συνδεθείτε με τον τόπο αλλά και με μια επιθυμία επιστροφής.

Μάθετε ιστορίες του τόπου, αφήστε τους γηραιότερους να σας τις διηγηθούν, ενδιαφερθείτε για την κουλτούρα των ντόπιων, γνωρίστε τις έγνοιες τους και τις χαρές τους. Αυτοί είναι η γη που σας φιλοξενεί. Παρατηρήστε τους. Πώς μιλούν, πώς γελούν, πώς κοιτούν, πώς περιγράφουν την δική τους ζωή, πώς αντιλαμβάνονται τις δυσκολίες τους και την ευτυχία τους, ακόμη ακόμη τι πίνουν, τι μαγειρεύουν και τι τρώνε στα σπίτια τους. Κυρίως όμως, καθρεφτιστείτε στα μάτια τους και αφήστε τους να σας πουν την γνώμη τους. Πώς βλέπουν εσάς τον ξένο… Θα ήθελαν να σας ξαναδούν;

Αφουγκραστείτε όλη την γειτονιά, με όλες σας τις αισθήσεις, ακούστε τους ντόπιους να συνομιλούν μεταξύ τους, μυρίστε το θυμίαμα που ίσως άναψε η γυναίκα που φροντίζει την βυζαντινή εκκλησία παραδίπλα και ποτίζει τους βασιλικούς στις γλάστρες αλλά και πώς συναλλάσσεται με την φίλη και γειτόνισσά της. Σκύψτε και μυρίστε τους βασιλικούς. Θα σας ανταποδώσουν το «φιλί» με ευωδιά καλοκαιρινή.

Χαϊδέψτε τις γάτες που λιάζονται στο πεζούλι, αφουγκραστείτε τους ήχους από τις ομιλίες των ανθρώπων και τον θόρυβο από τα σκεύη στα κοντινά εστιατόρια, γνωρίστε προσωπικά το χαμογελαστό πρόσωπο που σας σερβίρει, πείτε μια καλή αυθεντική κουβέντα μέσα από την καρδιά σας. Ας είναι ένα κοίταγμα στα μάτια με ένα αληθινό ευχαριστώ. Δεν παίρνουμε μόνο από έναν τόπο, οφείλουμε και να δώσουμε. Να δείξουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους του προορισμού που μας φιλοξενεί, έστω και με αμοιβή για τις υπηρεσίες τους, να τους σεβαστούμε και να τους χαρούμε.

Επιτρέψτε στην γειτονιά του τόπου διακοπών να αφήσει τα ίχνη της μέσα σας. Αυτό είναι που θα πάρετε μαζί σας. Το ανθρώπινο και όχι μόνο κομμάτι της. Είναι βέβαιο πως η βαλίτσα μας χωράει χωρίς προσπάθεια και χωρίς να γίνεται υπέρβαρη στην ζυγαριά, όση περισσότερη ψυχή μπορούμε να πάρουμε μαζί μας.

Καλό ταξίδι με εμπειρίες που θα γεμίσουν όχι μόνο το ψηφιακό φωτογραφικό σας άλμπουμ αλλά και την καρδιά σας, την ψυχή σας, το μυαλό σας…


Αρχική δημοσίευση ap;o Μαρία Κάλφα, Ιατρός-Συστημική Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεύτριαv στο www.thriveglobal.gr

Η αποστολή του Thrive Global είναι να τερματίσει την επιδημία του στρες και της εξουθένωσης προσφέροντας επιστημονικές, εφαρμόσιμες λύσεις που ενισχύουν την ευεξία και μαζί την αποδοτικότητα και σε βοηθούν να αλλάξεις πεποιθήσεις και συμπεριφορές και να περάσεις από τη θεωρία στην πράξη, διαμορφώνοντας νέες συνήθειες προκειμένου να κατακτήσεις την πολυπόθητη ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. 

Ιδρύθηκε από την Arianna Huffington στις ΗΠΑ το 2016 και, μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να γίνει ο παγκόσμιος ηγέτης στα προγράμματα ευεξίας, έχοντας πελάτες που διακρίνονται για το εργασιακό τους περιβάλλον. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 2018 και είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια καινοτομία έρχεται στην χώρα μας, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα. Μάθε περισσότερα στο www.thriveglobal.gr.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr