NEWSFLASH...
Τροχιοδείκτης
ανάγνωση

Αλλαγές στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ανεργία μπορεί να φέρει η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης

Αλλαγές στον ψηφιακό μετασχηματισμό και ανεργία μπορεί να φέρει η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης

Οι αυξανόμενες επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες θα μπορούσαν να προσθέσουν έως και 5,7 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη έως το 2030, ανέφερε μελέτη της Accenture σε συνεργασία με την Business Europe που είχε εκπονηθεί πέρυσι το 2021.

«Last Year», σύμφωνα με την παλιά διαφήμιση, καθώς οι οικονομικές εξελίξεις και η μείωση της ανάπτυξης το 2022 και το 2023, σε ότι αφορά σε αυτά που είχαν προσυπολογιστεί, δημιουργούν φόβους, ότι αφενός θα διευρυνθεί η ανεργία και αφετέρου το κυνήγι του ψηφιακού μετασχηματισμού θα δημιουργήσει κενά στις νέες προσλήψεις.

Μία πτώση των ρυθμών ανάπτυξης στην Ευρωζώνη κατά 1,5-2% θα δημιουργήσει καθυστέρηση στις επενδύσεις τεχνολογίας (έτσι γίνεται σε όλες τις κρίσεις από την δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα) και αφετέρου θα δημιουργήσει κύμα απολύσεων που δεν θα μπορέσουν να απορροφηθούν.

Για να οδηγηθούμε στην δημιουργία θέσεων εργασίας σε τομείς τεχνολογίας, απαιτούνται ορισμένα βασικά πράγματα:

  • Σταθεροί ρυθμοί ανάπτυξης (δηλαδή και αυξημένη ζήτηση και προσφορά),
  • Απαραίτητο χρονοδιάγραμμα, όπου η ανάπτυξη θα ταιριάξει με την ωρίμανση των τεχνολογικών εφαρμογών, είτε αυτές αφορούν στο AI είτε αφορούν σε άλλους τομείς της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Με απλά λόγια, προκειμένου να δημιουργήσουν οι τεχνολογικές εφαρμογές θέσεις εργασίας, θα πρέπει να καταργηθούν άλλες θέσεις και να αντικατασταθούν με νέες. Αυτό το «χρονικό κενό» της διάρκειας ωρίμανσης της τεχνολογίας και του ταιριάσματος με την επιχειρηματικότητα, δημιουργεί «κύματα ανεργίας».

Εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Αμερική και Ευρώπη, οδηγήσουν σε ύφεση κατά το δ’ τρίμηνο 2022 ή το α’ τρίμηνο 2023, η απασχόληση θα δεχθεί μεγάλα πλήγματα.

Τι αναφέρει η (παλιά )έκθεση του 2021

Η επιταχυνόμενη επένδυση στην ψηφιοποίηση και τη βιωσιμότητα, γνωστή και ως «Twin Transformation», μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στους κλάδους βιομηχανικού εξοπλισμού, υψηλής τεχνολογίας, λογισμικού, υπηρεσιών κοινής ωφελείας, αυτοκινητοβιομηχανίας, βιοεπιστημών, τηλεπικοινωνιών και μέσων.

Ωστόσο, για να δημιουργηθούν αυτές οι θέσεις εργασίας, η Ευρώπη θα πρέπει να ενισχύσει την παγκόσμια ηγετική θέση της στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα καταναλωτικά αγαθά, τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη χημική βιομηχανία. Επίσης, όπως επισημαίνει μελέτη, που εκπόνησε η Accenture σε συνεργασία με την BusinessEurope, η Ευρώπη θα πρέπει να αξιοποιήσει τη δυναμική των κλάδων, στις οποίες οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι ήδη εδραιωμένες, όπως η αεροδιαστημική και η άμυνα, οι βιοεπιστήμες, οι τηλεπικοινωνίες και τα μέσα.

Παράλληλα, ευκαιρίες υπάρχουν και σε άλλους κλάδους, όπως του βιομηχανικού εξοπλισμού, της τεχνολογίας και του λογισμικού, οι οποίοι θα πρέπει να επενδύσουν περαιτέρω στην καινοτομία και να επιταχύνουν το μετασχηματισμό τους, τόσο σε επίπεδο ψηφιακών τεχνολογιών, όσο και βιωσιμότητας.

Περί ανάκαμψης και το τεχνολογικό χάσμα Αμερικής και Ευρώπης

Η μελέτη «Europe’s new dawn - Reinventing industry for future competitiveness» αναφέρει ότι, παρόλο που η Ευρώπη συμβάδιζε με άλλες οικονομίες σε επίπεδο ανάπτυξης και μεριδίου αγοράς στην εποχή προ-πανδημίας, η πορεία της έκτοτε παρουσιάζει αποκλίσεις. Συγκεκριμένα, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναμένουν, πλέον, ότι η ανάκαμψή τους από την πανδημία θα διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες περισσότερο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των εταίρων τους στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία περιλαμβάνει έρευνα σε 700 υψηλόβαθμα στελέχη στην Ευρώπη, οι τεχνολογικές επενδύσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην τεχνητή νοημοσύνη, που αναφέρθηκε από το 66% των ερωτηθέντων, το 5G και 6G (58%), το cloud (52%) και τις μπαταρίες επόμενης γενιάς (34%).

Όταν ζητήθηκε να προσδιορίσουν τομείς με υψηλή ανάπτυξη, το “smart manufacturing” αναφέρθηκε από τους περισσότερους ερωτηθέντες (55%), ακολουθούμενο από την “ψηφιακή υγεία” (50%), την “έξυπνη κινητικότητα” (46%) και την “ενεργειακή μετάβαση” (33%).

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr