NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

TechReporter: Κβαντική τεχνολογία, νέα έκδοση του USB και.. τέλος το Delivery

TechReporter: Κβαντική τεχνολογία, νέα έκδοση του USB και.. τέλος το Delivery

Η Κβαντική Υπολογιστική και η Κβαντική Τεχνολογία «έφτασαν» στην Ελλάδα. Ξεκινάμε με αυτό, για να σας παρουσιάσουμε τις σημαντικότερες τεχνολογικές εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας.

Tην ίδρυση του πρώτου Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας στην Ελλάδα, στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (αλλά και του πρώτου Ινστιτούτου Γονιδιωματικής Ανθρώπου στην Ελλάδα, στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Χρίστος Δήμας. Όπως τόνισε ο ίδιος, με την λειτουργία του Ινστιτούτου Κβαντικής Υπολογιστικής και Κβαντικής Τεχνολογίας στο Δημόκριτο, στόχος είναι η εφαρμογή της έρευνας σε μία διευρυμένη γκάμα κλάδων της βιομηχανίας, όπως η Ενέργεια, οι Τηλεπικοινωνίες, η Ναυτιλία, η Φαρμακοβιομηχανία, η Βιοτεχνολογία και τα Χρηματο-οικονομικά, στα πρότυπα κορυφαίων κέντρων του εξωτερικού.

Το USB Promoter Group παρουσίασε το USB4 Version 2.0, το οποίο υποστηρίζει διπλάσιες ταχύτητες μεταφοράς από τον προκάτοχό του, που φτάνουν ακόμη και τα 80 Gbps. Το νέο πρότυπο θα είναι συμβατό με USB4 έκδοση 1.0, SB 3.2, USB 2.0 και Thunderbolt 3, αλλά όχι με τα USB 1.0 και Thunderbolt 4. Ο Brad Saunders, Πρόεδρος του USB Promoter Group, δήλωσε: «Ακολουθώντας μια ακόμη φορά την παράδοση του USB, αυτή η ενημερωμένη προδιαγραφή του USB4 διπλασιάζει την απόδοση δεδομένων για να προσφέρει υψηλότερη λειτουργικότητα στο οικοσύστημα του USB Type-C». Η έκδοση 2.0 του USB4 θα κάνει το ντεμπούτο της σε συσκευές μέσα στην τρέχουσα χρονιά.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έθεσε νέους περιορισμούς για να αποκόψει την Κίνα και τη Ρωσία από τα chipset τεχνητής νοημοσύνης υψηλών προδιαγραφών, όπως ανέφεραν αργά την Τετάρτη οι Nvidia και AMD. Τα μέτρα έχουν σκοπό να περιορίσουν τις στρατιωτικές δυνατότητες των δύο χωρών, αλλά, όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα, θα μπορούσαν να εμποδίσουν την τεχνολογική πρόοδο και σε άλλες βιομηχανίες. Η Nvidia γνωστοποίησε ότι οι πελάτες της από την Κίνα δεν θα μπορούν να αγοράσουν τα «ολοκληρωμένα κυκλώματα A100 και μελλοντικά H100» και ότι η εταιρεία θα μπορούσε να χάσει έως και 400 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις αυτών των chip υψηλής τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας των κινητών τηλεφώνων και tablet, αλλά και τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών. Μέσω προσχεδίων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές Αρχές γνωστοποίησαν πως σχεδιάζουν να εξαναγκάσουν τους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων να προμηθεύουν τουλάχιστον 15 διαφορετικά εξαρτήματα σε επαγγελματίες επισκευαστές για πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία της εκάστοτε συσκευής. Οι καταναλωτές θα έχουν επίσης εγγυημένη πρόσβαση σε ανταλλακτικές μπαταρίες, οθόνες, φορτιστές, καλύμματα, ακόμη και θήκες SIM/κάρτας μνήμης για πέντε χρόνια.

Το Delivery.gr, η γνωστή food delivery πλατφόρμα, ανακοίνωσε πως από από την 1η Σεπτεμβρίου, ένωσε τις δυνάμεις του με το efood. Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «συνέχισε να παραγγέλνεις φαγητό, καφέ και ό,τι άλλο χρειάζεσαι από την εφαρμογή ή το site του efood και απόλαυσε καθημερινά περισσότερα καταστήματα, ακόμα καλύτερες προσφορές, αναβαθμισμένες υπηρεσίες και νέες λειτουργίες». Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται αφότου η Delivery Hero SE, στον Όμιλο της οποίας εντάσσεται το efood, ολοκλήρωσε την 1η Ιουλίου 2022 την εξαγορά των εταιρειών ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑE, ΙΝΚΑΤ ΑE, DELIVERY.GR IKE και E-TABLE IKE του Ομίλου Μούχαλη.

Ενώ η επιφυλακτικότητα των επενδυτών αυξάνεται, οι τομείς του fintech, της κυβερνοασφάλειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας και των εναλλακτικών πηγών ενέργειας παραμένουν άκρως ελκυστικοί και οι βασικοί αποδέκτες της παγκόσμιας χρηματοδότησης VC (Venture Capital), αγγίζοντας τα US$ 120.2 δισ. κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Οι επενδυτές εστίασαν περισσότερο στην κερδοφορία, ενώ η Αμερική και η Ευρώπη επιδεικνύουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, προσελκύοντας US$ 66.2 δισ. και US$ 27.3 δισ. αντίστοιχα σε χρηματοδότηση VC κατά το β’ τρίμηνο του 2022. Η παγκόσμια αγορά προσέλκυσης κεφαλαίων άγγιξε τα US$ 158.6 δισ. στα μέσα του έτους, καταγράφοντας ρεκόρ παρά την αβεβαιότητα που επικράτησε στην αγορά.

Ένα κουμπί επεξεργασίας είναι μια από τις λειτουργίες που ζητούν συχνότερα οι χρήστες του Twitter, Τώρα, η εταιρεία θα τους δώσει, επιτέλους, αυτό που επιθυμούν, καθώς το Twitter επιβεβαίωσε μια νέα δυνατότητα επεξεργασίας των tweets, που ξεκινά με εσωτερικές δοκιμές. Το σχέδιο είναι να καταστήσει διαθέσιμη τη λειτουργία στους χρήστες του συνδρομητικού πλάνου Twitter Blue, αργότερα αυτόν τον μήνα. Το Twitter Blue είναι προς το παρόν διαθέσιμο μόνο στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και η εταιρεία δεν έχει πει ποια είναι τα σχέδιά της για διάθεση του σε άλλες χώρες.

Τέλος, η μητρική εταιρεία του Facebook κατέληξε σε μια προκαταρκτική διευθέτηση, σε αγωγή που ανέφερε πως η μεγαλύτερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο επέτρεψε σε εκατομμύρια προσωπικές πληροφορίες των χρηστών της να φτάσουν στα χέρια της Cambridge Analytica. Οι όροι του διακανονισμού στον οποίο κατέληξε η Meta Platforms δεν αποκαλύφθηκαν.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr