NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα menu των εστιατορίων και η “κουζίνα του Μονταλμπάνο”

Τα menu των εστιατορίων και η “κουζίνα του Μονταλμπάνο”

Το βιβλίο “Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο” αποτελεί στην ουσία μία έρευνα για τον γαστρονομικό κόσμο του Αντρέα Καμιλλέρι, όπως παρουσιάζεται από τον διάσημο χαρακτήρα των μυθιστορημάτων του, τον αστυνόμο Σάλβο Μονταλμπάνο, τον περίφημο καλοφαγά με την αστείρευτη αγάπη για τις γεύσεις του τόπου του.

Η συγγραφέας Στεφανία Κάμπο επισημαίνει ότι διαβάζοντας τα δεκαεννέα μυθιστορήματα του Καμιλλέρι, εισχωρούμε στην καρδιά της γεύσης της Σικελίας καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι με τους ήρωες, στα ταβερνάκια με την γλυκόξινη μυρωδιά των παραδοσιακών προϊόντων και συνταγών του νησιού.

Στην ουσία τα μυθιστορήματα του Καμιλλέρι μας επανασυστήνουν, με φόντο ένα οικείο μεσογειακό περιβάλλον, τις “γεύσεις” που παίρνει η σύγκρουση ανάμεσα στην παράδοση και το σύγχρονο φαγητό. Ο σκοπός του Μονταλμπάνο ξεπερνά όμως το να ξετρυπώσει, να γευτεί και να απολαύσει νόστιμα παραδοσιακά πιάτα της Σικελίας και εκτείνεται σε μια γιορτή επαναπροσδιορισμού της σικελικής του γευστικής ταυτότητας.

Από τη μία του αρέσει να τρώει παραδοσιακά φαγητά και από την άλλη δεν είναι ένας χαρακτήρας εγκλωβισμένος σε συμβατικές συνήθειες αφού μερικές φορές δοκιμάζει πιάτα ασυνήθιστα που μετατρέπονται σε κομμάτια αξέχαστων ιστοριών.

Ενώ “...στο βάθος αυτής της απόλαυσης (κατά τη διάρκεια του φαγητού) υπάρχει η θάλασσα, το γαλάζιο, η ανάσα του σύμπαντος, η εικόνα του απείρου… Ο Μονταλμπάνο στη βεράντα δεν απολαμβάνει απλώς τη ζωή, αλλά μέσω ενός (γευστικού) τελετουργικού, την τιμά”*

Flashback στα πιάτα του καλοκαιριού

Διαβάζοντας εν μέσω αποκαλόκαιρου “Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο” ένα γευστικό flashback με γρήγορες εναλλαγές εικόνων περνά νοερά μπροστά από τα μάτια μας.

Τα δικά μας νησιά και οι ελληνικοί καλοκαιρινοί προορισμοί, τα δικά μας εστιατόρια και οι ταβέρνες, τα πιάτα που βρέθηκαν στα τραπέζια μας συχνά πάνω σε λευκό, εν μέρει χαρτινο και εν μέρει πλαστικοποιημένο τραπεζομάντηλο με τους χάρτες διάφορων νησιών. Από τα brunch items και τα αυγά ποσέ με σολομό και σχοινόπρασο ως τον πικάντικο καγιανά, μερικά menu δρόμος.

Και αν οι λεκτικές διαμάχες ή έστω τα debates για το καλύτερο παραδοσιακό ταβερνάκι και τα υλικά των συνταγών των μαμάδων και των γιαγιάδων ξεκινούν με την ίδιο αλαζονικό ύφος με εκείνο των υποστηρικτών κάθε δημιουργικής, σύγχρονης ή και παράδοξης πινελιάς στις συνταγές, όλες οι ισορροπίες, γευστικές ή μη, βρίσκονται γύρω από ένα τραπέζι.

Με δοκιμές, με συζητήσεις, με βελτιώσεις και αναπροσαρμογές, με καλή διάθεση. Τιμώντας ταυτόχρονα τους τόπους, τον χρόνο, τους ανθρώπους, την δημιουργία, τη στιγμή και συνεπώς τη ζωή.

*Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο της Στεφανίας Κάμπο, «Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο» από τις εκδόσεις Πατάκη.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr