NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Η Ψηφιακή Τεχνολογία και η Βιώσιμη Ανάπτυξη στις υπηρεσίες των Έξυπνων Πόλεων

Η Ψηφιακή Τεχνολογία και η Βιώσιμη Ανάπτυξη στις υπηρεσίες των Έξυπνων Πόλεων

Καθώς ο σύγχρονος κόσμος βαδίζει γρήγορα προς την αστικοποίηση, οι μελλοντικές πόλεις μας θα αντιμετωπίσουν άνευ προηγουμένου πιέσεις. Η καινοτομία και οι τεχνολογικές εξελίξεις θα βοηθήσουν να φέρουμε βαθιά αλλαγή στον τρόπο που ζούμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε και τον τρόπο που μαθαίνουμε.

Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού, που ούτως ή άλλως αυξάνεται αδρά, θα ζει σε πόλεις και αστικές περιοχές έως το 2050, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκπομπές αερίων και η κατανάλωση ενέργειας θα συνεχίσουν να αυξάνονται κάθε χρόνο.

Η καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της επικείμενης κρίσης, είναι η δημιουργία έξυπνων πόλεων. Η έξυπνη πόλη είναι το μέρος όπου τα παραδοσιακά δίκτυα και οι υπηρεσίες γίνονται πιο αποτελεσματικά με τη χρήση ψηφιακών λύσεων προς όφελος των κατοίκων και των επιχειρήσεων. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις αυτές αναπτύσσουν εξυπνότερα δίκτυα αστικών μεταφορών, με χρήση για παράδειγμα drones, τα οποία αντικαθιστούν τις μεταφορές μικρο-ειδών, βελτιώνουν τις διαδικασίες διαχείρισης απορριμμάτων, εφευρίσκουν πιο αποτελεσματικούς τρόπους φωτισμού και θέρμανσης κτιρίων, διοικούν με μεγαλύτερη απόκριση και πιο διαδραστικά με τους κατοίκους τους μέσω ψηφιακών μέσων επικοινωνίας, διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημόσιων χώρων τους με κάμερες και αισθητήρες καταγραφής ανθρώπων, προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση της ροής των ανθρώπων, των οχημάτων και των ποδηλάτων. Επίσης, φροντίζουν τις ανάγκες του αυξανόμενου γηράσκοντος πληθυσμού τους με υπηρεσίες εξυπηρέτησης κατ’οίκον.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη οι κυβερνήσεις και η ΕΕ ψάχνουν για λύσεις αλλά και επιδοτήσεις των αλλαγών αυτών οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα τύπου Horizon*. Παγκοσμίως, πόλεις όπως η Σιγκαπούρη και το Ελσίνκι συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο προοδευτικές έξυπνες πόλεις.

Στην Ελλάδα, γίνονται προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο από Δήμους να ακολουθήσουν τις προσταγές της εποχής και να ανταποκριθούν επαρκώς στις προκλήσεις. Ένας τέτοιος Δήμος είναι και ο Δήμος Αγίου Δημητρίου, για τον οποίο η εταιρεία μας εκπόνησε την αναφορά Βιώσιμης Ανάπτυξης για την διετία 2018-2019, στην οποία έχουν καταγραφεί οι δράσεις και η προσέγγιση που αφορά την τεχνολογική και περιβαλλοντική ανάπτυξη του Δήμου. Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου για παράδειγμα ετοιμάζεται να εκπονήσει Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα όπως:

  • επέκταση του δικτύου του τραμ,
  • υποδομές φόρτισης οχημάτων,
  • εκπαίδευση των πολιτών για την χρήση ποδηλάτου ή μετακίνηση με τα πόδια που αποτελούν ζωτικής σημασίας μέτρα για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας και περιγράφονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Στο Σχέδιο θα περιλαμβάνονται και μέτρα προστασίας των πεζών, και των ποδηλάτων (οι οποίοι και αποτελούν το 68% των θανάτων από τροχαία ατυχήματα σε αστικές περιοχές), με μέτρα όπως έξυπνες διαβάσεις πεζών που προειδοποιούν τα οχήματα με οπτική και ηχητική σήμανση για την μετακίνηση πεζού στο οδόστρωμα, και φυσικά δημιουργία ασφαλών ποδηλατοδρόμων.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον χώρο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, μας ικανοποιεί και μας εκφράζει απόλυτα το γεγονός ότι αυτήν την κρίσιμη χρονιά η ΔΕΘ τιμάει την αειφορία και προσεγγίζει το ζήτημα της Ενέργειας, της Κυκλικής Οικονομίας, της Ηλεκτροκίνησης και του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Θα συμμετέχουμε ενεργά στην έκθεση και τις δράσεις της, θα επισκεφτούμε μέλη του Δικτύου μας τα οποία συμμετέχουν με περίπτερο, καθώς και συνεργάτες μας.

Με το βλέμμα στραμμένο στο επίκεντρο των εξελίξεων και των διεθνών τάσεων και αναγκών της παγκόσμιας αγοράς, αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του digital, γι’ αυτό και προχωρούμε σταθερά σε ενέργειες που θα έχουν ως αποτέλεσμα το digitalizing sustainability.

* Το Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη», είναι το 9ο κατά σειρά χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) για δραστηριότητες Έρευνας και Καινοτομίας (Ε&Κ). Ανακοινώθηκε επίσημα από την Ε.Ε. στις 2 Φεβρουαρίου 2021 και έχει διάρκεια από το 2021 έως το 2027, με προϋπολογισμό που θα ανέλθει στα 95,5 δις. Ευρώ.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr