NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Ο Κόσμος του - Ο Κόσμος μας [Έκθεση]

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης: Ο Κόσμος του - Ο Κόσμος μας [Έκθεση]

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης εγκαινιάζει την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου, την έκθεση «Μιχάλης Κακογιάννης, Ο κόσμος του – Ο κόσμος μας» με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του.

“Η ακατανίκητη μου δίψα να δραπετεύσω απ’ την πραγματικότητα, έβρισκε διέξοδο σε λαθραίες σκέψεις, σε μία ακόρεστη λαιμαργία για μυθιστορήματα και πάνω απ’ όλα στο να υποδύομαι τα σκαρώματα της φαντασίας μου μπροστά σε όποιον είχε τη διάθεση να τα δει…”

Μιχάλης Κακογιάννης

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μιχάλη Κακογιάννη, με την έκθεση που επιμελείται ο εικαστικός και σκηνογράφος Κωνσταντίνος Ζαμάνης, με τη συμβολή του Διονύση Φωτόπουλου.

100-years-michalis-kakoyiannis.jpg?mtime=20220909142222#asset:370635


Από τη νοερή σύνδεση με τα έργα που ανέβαζε ως παιδί στην ταράτσα του σπιτιού του για την οικογένεια και τους και γείτονες έως τα ζωντανά κομμάτια από τον Κινηματογράφο, το Θέατρο, τη ζωγραφική και τα κείμενα, ο κόσμος του Μιχάλη Κακογιάννη ξεδιπλώνεται στους χώρους της έκθεσης.

Μια κλεφτή ματιά στην κάμερα του σκηνοθέτη...

Κοστούμια, σκηνικά, φωτογραφίες από γυρίσματα… H «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα Μαύρα»,η «Ιφιγένεια», η «Ηλέκτρα», ο «Ζορμπάς» αλλά και το γραφείο του Μιχάλη Κακογιάννη, ο χώρος δημιουργίας, διαφωνιών και συναντήσεων, συνθέτουν τις αφορμές, τα κομμάτια ενός καλλιτεχνικού παζλ που εισάγουν τον επισκέπτη της έκθεσης στη ζωή και το έργο του μεγάλου σκηνοθέτη.

100years-idryma-miaxaliskakogianis.jpg?mtime=20220909141812#asset:370626


Επεξεργασμένες φωτογραφίες από τις ταινίες του, η παρέμβαση στο κτήριο του Ιδρύματος από τον Jim Gogswell, μικρά τεκμήρια και υλικά από τα γυρίσματα, οι στίχοι του και μια συνολική παρουσίαση του Αρχείου του Μιχάλη Κακογιάννη, δίνουν το έναυσμα να αναστοχαστεί κανείς, να ξανα-γνωρίσει και να εμπνευστεί από το έργο ενός εμπνευσμένου και ακούραστου άνδρα δοσμένου ολοκληρωτικά στην Τέχνη.

Λίγο πιο πάνω πάνω ο θεατής μπορεί να ρίξει μια κλεφτή ματιά στην κάμερα του σκηνοθέτη. Ενός καλλιτέχνη που μπορούσε με την ίδια ευκολία να δημιουργεί στα μεγαλύτερα θέατρα και όπερες του κόσμου, να κοιτάζει τις ταινίες του στα Όσκαρ και να βρίσκει τις φτωχογειτονιές της Ελλάδας για να φιλοξενήσουν τη Στέλλα.


Η Έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού & του Υπουργείου Τουρισμού.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr