NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Ο Compliance Officer και ο ρόλος του στη σύγχρονη επιχείρηση

Ο Compliance Officer και ο ρόλος του στη σύγχρονη επιχείρηση

​Οι όροι «Κανονιστική Συμμόρφωση» (Compliance) και «Υπεύθυνος Κανονιστικής Συμμόρφωσης» (Compliance Officer) έκαναν την εμφάνισή τους στα επιχειρησιακά δρώμενα πριν από αρκετές δεκαετίες σε διεθνές επίπεδο, ενώ στην Ελλάδα έγιναν περισσότερο γνωστοί την τελευταία εικοσαετία.

Από τότε, ο ρόλος του Compliance Officer εξελίσσεται διαρκώς, μέσα σε ένα πλαίσιο που διευρύνεται λόγω αύξησης των κλάδων που υποχρεούνται να θεσπίσουν μονάδα Κανονιστικής Συμμόρφωσης αλλά και λόγω των διευρυμένων θεματικών ενασχόλησης και των συνεχώς αυξανόμενων κανονιστικών υποχρεώσεων.

Κανονιστική Συμμόρφωση είναι η προσαρμογή και η λειτουργία ενός Οργανισμού σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις ισχύουσες ρυθμιστικές αποφάσεις. Η Κανονιστική Συμμόρφωση αποτελεί φιλοσοφία και δέσμευση της Διοίκησης και πρέπει να διοχετεύεται σε όλους τους εργαζόμενους ως πρότυπο εταιρικής κουλτούρας και μέτρο ενίσχυσης της εταιρικής ταυτότητας.

Η Κανονιστική Συμμόρφωση ως οργανωσιακή αρχή επιχειρηματικής δραστηριότητας, ενώ ξεκίνησε ως θεσμοθετημένη λειτουργία στις επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές αλλά καταλαμβάνει πλέον κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσα σε ένα δεδομένο ρυθμιστικό πλαίσιο, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρηματικές δραστηριότητες ρυθμίζονται πλέον, λεπτομερώς από ειδικό πλαίσιο κανόνων. Στο βαθμό που οι οργανισμοί ρυθμίζονται από αυστηρούς κανόνες και εποπτεύονται από ενισχυμένους και εν πολλοίς κεντρικούς εποπτικούς μηχανισμούς, η γνώση, ανάλυση και εφαρμογή των κανόνων δικαίου, αποκτά στρατηγική σημασία. Συνεπώς, θα αποτελούσε στρατηγική αδυναμία και παράγοντα υψηλού κινδύνου για τους οργανισμούς αυτούς η καθυστερημένη ή ελλιπής συμμόρφωση με το νομοθετικό πλαίσιο.

Είναι χρήσιμο για μια εταιρεία να δημιουργήσει μια αυτοτελή Μονάδα Κανονιστικής Συμμόρφωσης ή απλώς θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος; Ως απάντηση στο ερώτημα που εύλογα απασχολεί τις Διοικήσεις πολλών οργανισμών, έρχεται η διαπίστωση ότι η ορθή λειτουργία της Κανονιστικής Συμμόρφωσης δημιουργεί προστιθέμενη αξία στον Οργανισμό, μέσω της ενίσχυσης της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επενδυτών, της δημιουργίας καλής εικόνας και ονόματος στην αγορά αλλά και της ανάπτυξης κλίματος εμπιστοσύνης από τις εποπτικές αρχές.

Ο ρόλος του Υπεύθυνου Κανονιστικής Συμμόρφωσης εξελίχθηκε, καθώς εξελίχθηκε η αντίληψη των εποπτικών φορέων και των Διοικήσεων των εποπτευόμενων οργανισμών ως προς την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα αλλά και ως προς τη συμμετοχή της Κανονιστικής Συμμόρφωσης στην υλοποίηση της στρατηγικής των εποπτευόμενων οργανισμών. Οι απαιτήσεις που δημιουργούνται από την αύξηση και την πολυπλοκότητα του νομοθετικού πλαισίου, οδηγούν αναπόφευκτα στην ανάγκη εξειδίκευσης των Compliance Officers και κατά συνέπεια των μονάδων Κανονιστικής Συμμόρφωσης, ως προς την εσωτερική τους οργάνωση και τα θεματικά πεδία που καλύπτουν.

nb_Compliance-Officer_a.jpg?mtime=20220912122425#asset:370841

Ο ρόλος του Υπεύθυνου Κανονιστικής Συμμόρφωσης είναι σύνθετος και συνδυάζει τόσο βασικές-τεχνικές όσο και ανώτερες-διοικητικές δεξιότητες. Ο Compliance Officer έχει πλέον ένα συγκεκριμένο «job description», το οποίο συνεχώς διευρύνεται και πολλές φορές απαιτεί εξειδίκευση από τους επαγγελματίες που καλούνται να ασκήσουν το συγκεκριμένο ρόλο. Ο Compliance Officer θα πρέπει να προσαρμόζει τον τρόπο σκέψης του, με στόχο την παροχή συμβουλών προς τις επιχειρηματικές γραμμές και τη Διοίκηση. Ως εκ τούτου, η αντίληψή μας ως προς τις δεξιότητες και τα προσόντα που απαιτούνται για τη θέση του Υπευθύνου Κανονιστικής Συμμόρφωσης θα πρέπει να διευρυνθεί και να περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων, κυρίως διοικητικών.

Ο σύγχρονος Compliance Officer, για να είναι ανταγωνιστικός, θα πρέπει να διευρύνει τον ορίζοντα των γνωστικών του αντικειμένων και εξειδικεύσεων και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες πολλών κλάδων. Η συνεχής ανάγκη για επιμόρφωση και επικαιροποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων του Compliance Officer είναι παραπάνω από επιτακτική.

Ζούμε και εργαζόμαστε σε ένα πολύ δυναμικό περιβάλλον. Η εξέλιξη της τεχνολογίας, τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, οι σύγχρονες μορφές διενέργειας συναλλαγών αλλά και οι αλλαγές που επέρχονται με την κρίση της πανδημίας, έχουν αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας του επαγγέλματος του Compliance Officer και έχουν διευρύνει τις θεματικές ενασχόλησής του.

Οι επαγγελματίες της Κανονιστικής Συμμόρφωσης θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο ρόλος μας είναι διαρκώς εξελισσόμενος και η συμβολή μας καίρια, ιδιαίτερα στο να εντοπίζουμε τους κινδύνους από την εφαρμογή των νέων δεδομένων και συνθηκών στο επιχειρηματικό και εργασιακό μας περιβάλλον και στο να παρέχουμε τις κατάλληλες συμβουλές για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων αυτών.

Ο Σύνδεσμος Επαγγελματιών Κανονιστικής Συμμόρφωσης Ελλάδας (ΣΕΚΑΣΕ) & η ΝΟΜΙΚΗ ΒIΒΛΙΟΘΗΚΗ διοργανώνουν το πρώτο στην Ελλάδα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Κανονιστική Συμμόρφωση, συνδυαστικά με την πιστοποίηση της εν λόγω επαγγελματικής κατηγορίας από την TÜV AUSTRIA Hellas.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr