NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Νύχτες Πρεμιέρας: Το Φεστιβάλ που φωτίζει τις μεγάλες οθόνες της πόλης

Νύχτες Πρεμιέρας: Το Φεστιβάλ που φωτίζει τις μεγάλες οθόνες της πόλης

Πολλοί έχουμε συνδέσει το Φεστιβάλ αυτό με τις μεταβατικές μέρες ανάμεσα στο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Οι Νύχτες Πρεμιέρας κάνουν πιο γλυκιά την υπενθύμιση ότι τα αγαπημένα μας θερινά σινεμά όπου να 'ναι θα κλείσουν.

Ότι τα αστέρια στον ουρανό και τα διερχόμενα κατά την ώρα της προβολής αεροπλάνα που κλέβουν για λίγο την προσοχή μας, όπου να 'ναι, θα αποτελούν μια ανάμνηση. Έως την επόμενη χρονιά και το επόμενο καλοκαίρι.

Έως τότε όμως οι εξαιρετικές επιλογές ταινιών από τις Νύχτες Πρεμιέρας ακόμα και αν κάπως μελαγχολικά κρατάμε στο ένα μας χέρι την απαραίτητη για τις ημέρες ζακέτα ή το φούτερ, μας παίρνουν από το άλλο χέρι και μας βάζουν στις κινηματογραφικές αίθουσες φωτίζοντας τις μεγάλες οθόνες της πόλης και τη διάθεσή μας.

Το Πρόγραμμα… για τους βιαστικούς

Και επειδή πολλοί από εσάς το μόνο που θα θέλετε να δείτε σε αυτό το άρθρο είναι το πρόγραμμα του φεστιβάλ, μπορείτε να το βρείτε εύκολα εδώ.

Για του υπόλοιπους αξίζει να αναφέρουμε ότι το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει τρία διαγωνιστικά τμήματα, αναδεικνύει τις νέες φωνές, τους νέους δημιουργούς του παγκόσμιου σινεμά, αληθινές ιστορίες, μεγάλες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους, πολυαναμενόμενες πρεμιέρες και μερικές από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς μέσα σε 12 μέρες και Νύχτες γεμάτες… με σινεμά.

Μεγάλες στιγμές, μικρού μήκους

r89yCn5VazOoSOFKHQL2NrF_aDsPyQ_yDpnF5UzOge6t9rJp52E7TgzblB-0bMRy5P21z9-5qyaBKEAr4SV-v1OERAaCLZr_kmX6juOt0JnCPnbKG6MvvqA-uGZMwRdbuopvW2EqEhedzLiEF3GVLSqmHW_CPbWFamY7CuheNl5hr0cCTJ9vRrhxxA

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζει πολυαναμενόμενες πρεμιέρες ελληνικών ταινιών διοργανώνοντας εργαστήρια για την ανάπτυξη και παραγωγή ταινιών σε συνεργασία με σημαντικούς εθνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς υποστήριξης της κινηματογραφικής παραγωγής.

Ένας από τους πιο ξεχωριστούς και ισχυρούς δεσμούς του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας με το ελληνικό σινεμά είναι και το Διαγωνιστικό Τμήμα Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους, το οποίο βοηθά τις νέες ελληνικές ταινίες μικρού μήκους να βρουν τον δρόμο τους προς τη μεγάλη οθόνη και να συναντήσουν το κοινό τους.

Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνον τον ήχο

Σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος, την Ιταλική Πρεσβεία και το Ιταλικό Ινστιτούτο και δύο χρόνια μετά την απώλεια ενός θρύλου τέτοιας εμβέλειας, το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτίει φόρο τιμής στο έργο και την προσωπικότητα του μεγάλου Ιταλού μαέστρου.

Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «EΝΝΙΟ» (σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Τζουζέπε Τορνατόρε) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Μάρκο Μορικόνε, γιου του συνθέτη, και του Τζιάνι Ρούσο, παραγωγού της ταινίας, ενώ θα προηγηθεί συναυλία του «Stavros Lantsias Quartet», με εκτελέσεις μερικών από τα ωραιότερα μουσικά θέματα που άφησε παρακαταθήκη ο σπουδαίος συνθέτης.

enio-moricone.jpg?mtime=20220922200744#asset:373369«ENNIO» του Τζουζέπε Τορνατόρε


Επίσης, θα γίνει παρουσίαση της βιογραφίας «Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνον τον ήχο | Η μουσική μου, η ζωή μου», παρουσία του συγγραφέα Αλεσάντρο Ντε Ρόσα στην Αίθουσα Διδασκαλίας Μουσικής Βιβλιοθήκης (Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

Καθώς και μια εικαστική έκθεση από 16 εικαστικούς, γραφίστες, street και tattoo artists που δημιούργησαν και παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Αθήνα τα έργα τους, σε μια ομαδική έκθεση εμπνευσμένη από τον μέγιστο Ιταλό συνθέτη. Η πρωτοβουλία ανήκει στον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής ENNIO MORRICONE Ελλάδος» και αφορά στην παρουσίαση εικαστικού έργου και εικόνας, έχοντας ως αφορμή τον συνθέτη και το έργο του. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Ennio Formes» και τη βρίσκουμε στο Ολύμπια Δημοτικό, Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».

Χωρίς τον Ένιο Μορικόνε το πάντρεμα του κινηματογράφου με την μουσική ίσως να βρισκόταν στο μισό της σημερινής της επίτευξης και χωρίς τις Νύχτες Πρεμιέρας, τις παράλληλες δράσεις και τα πάρτυ, θα ήταν μισές, οι νύχτες του Σεπτεμβρίου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr