NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Πώς να επιταχύνω το ταξίδι στο έργο μου

Πώς να επιταχύνω το ταξίδι στο έργο μου

Κάνεις τα πάντα σωστά, αλλά δεν ολοκληρώνονται τα project ή οι στόχοι σου; Τότε, αυτό το άρθρο είναι για σένα!

Εάν κάνεις τα πάντα σωστά αλλά βλέπεις πως δεν ολοκληρώνονται τα project ή οι στόχοι σου, ή νιώθεις ότι προχωράνε πολύ δύσκολα τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

Το φθινόπωρο είναι μια εποχή επανεκκίνησης για όλους. Νέα σεζόν στην εταιρεία, νέοι στόχοι στη ζωή, νέα τάξη στα σχολεία… Στην σχέση με τον εαυτό μας, όμως, κάνουμε επανεκκίνηση; Θέτουμε νέους στόχους ή ανακυκλώνουμε τα ίδια μοτίβα; Θα με ρωτήσεις, «τι σχέση έχει το νέο project στην εταιρεία μου, η νέα επένδυση, ο νέος στόχος, με την σχέση που έχω με τον εαυτό μου;»

Πώς συνδέεται η σχέση που έχω με τον εαυτό μου, με το Project που διευθύνω;

Θα σου απαντήσω πως έχει πολύ μεγαλύτερη σχέση από αυτό που μας έχουν διδάξει ή αντιλαμβανόμαστε. Καθώς, η σκέψεις, οι λέξεις, τα συναισθήματα δημιουργούν την πραγματικότητά μας. Παραλλήλως, οι σκέψεις, οι λέξεις, τα συναισθήματά μας, μπορεί να επαναλαμβάνουν μοτίβα συνηθειών ή περιοριστικών πεποιθήσεων τα οποία διδαχθήκαμε στα πρώιμα χρόνια και έτσι, συχνά, βρίσκουμε την ίδια ή παρόμοια πρόκληση μπροστά μας. (Εάν έχουμε ανεπτυγμένη παρατηρητικότητα, μπορούμε να το αναγνωρίσουμε). Προκειμένου να μην αναλύω θεωρίες όμως, θα σου δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα που αντικατοπτρίζει σχεδόν κάθε περίπτωση-για να μην πω κάθε περίπτωση.

Το project σου είναι μια άκατος*

Φαντάσου πως είσαι σε μια άκατος με πανιά ως manager, ως ηγέτης, ως γονιός και σε οποιονδήποτε άλλο ρόλο. Μέσα σε αυτή τη βάρκα είναι και η αντίστοιχη ομάδα σου, που θα κατευθύνεις, οργανώσεις ή ακόμα θα συνεργαστείς για να σε βοηθήσουν στον στόχο. (Βλέπε την αντίστοιχη φωτογραφία)

Μπροστά ατενίζεις ως προορισμό το τροπικό νησάκι που αντιπροσωπεύει το επιθυμητό, τον στόχο, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα θέτουμε ως παράδειγμα, ότι έχεις επενδύσει σε ένα νέο προϊόν για να διεισδύσεις σε μια νέα ελληνική αγορά. Θέτουμε ως σταθερά πως έχεις κάνει έρευνα αγοράς, έχεις αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο πλάνο για το πώς θα τοποθετηθείς στην αγορά ή θα προσελκύσεις το δίκτυό σου, ενώ παράλληλα έχεις τους κατάλληλους συνεργάτες για να σε βοηθήσουν. Έχοντας ως σταθερά πως όλα είναι σωστά οργανωμένα και τοποθετημένα σε μια σειρά εφαρμογής και υλοποίησης, τι μπορεί να σε σαμποτάρει και να μη φτάσει η άκατος στον προορισμό της ή να καθυστερήσει πολύ;

Κάποιες ατυχείς συγκυρίες, όπως να μην έχει ούριο άνεμο, κάτι να πάει στραβά και να γίνει ατύχημα, όπως να πέσει σε βράχια ακόμα και να προχωρά αγκυροβολημένο. Μα, μπορεί να συμβούν αυτά; Κάπως έτσι συμβαίνει, μεταφορικά μεν πραγματικά δε, όταν η «άγκυρα» δηλαδή οι καθυστερήσεις, προκύπτουν από περιοριστικές πεποιθήσεις και πόλεμο εαυτού. «Δεν είμαι αρκετά καλός/ή» , «Δεν αξίζω την επιτυχία», «Υπάρχουν πολλοί πετυχημένοι στον κλάδο, δεν υπάρχει χώρος για νεοεισερχόμενους», «Οι άντρες πρέπει να ..Χ» «Οι γυναίκες πρέπει να ..Χ», «Οι αποτυχημένοι κάνουν λάθη». Αυτά και πολλά άλλα καθορίσουν το μέχρι πού θα φτάσεις.

Επιπροσθέτως, το ρίσκο και οι προκλήσεις γίνονται πιο έντονες, όταν τα «βράχια» προκύπτουν μέσα από φοβίες, λάθος εστίαση ή θυμό. Για παράδειγμα, «φοβάμαι τις κοινωνικοπολιτικές και γεωπολιτικές εξελίξεις», «Φοβάμαι ότι αν αποτύχω θα δυσφημισθώ», «Κάποτε με τον τάδε ανταγωνιστή είχαμε την τάδε διαφωνία και έχω πολύ θυμό για τη νέα σύμπραξη μαζί του, παρόλο που με συμφέρει», «έρχεται οικονομική κρίση», «έρχονται αρρώστιες» και πολλά άλλα.

Θεωρώ πως είναι αντιληπτό πόσο εξουθενωτικό είναι για έναν επιχειρηματία ή manager να βιώνει όλα αυτά μέσα του. Συνεπαγόμενα, το μήνυμα που περνά στην ομάδα για τον στόχο, το όραμα, τις αξίες, την ομαδικότητα, είναι αλλοιωμένο και μη συμβατό με τον στόχο. Ο στόχος, οι αξίες, οι αρχές, ο τρόπος πρέπει να είναι εναρμονισμένα με την ομάδα και τον manager. Ο τελευταίος δε με όλα τα παραπάνω, προκειμένου να υπάρξει συγχρονικότητα και συμβατότητα.

COACHYOURGOALS_PROJECT_JOURNEY.jpg?mtime=20221004155226#asset:375684

Τι μπορείς να κάνεις για να πετύχεις με ευνοϊκότερες συνθήκες;

Να έχεις τον άνεμο με το μέρος σου! Να κάνεις δηλαδή σκέψεις που να σε ενθαρρύνουν και θα σέβονται όσα έχεις καταφέρει και όσα έχεις διδαχθεί από τα λάθη σου. Σκέψεις όπως «Οι ικανότητες και οι γνώσεις μου έχουν δυναμική» «είμαι ικανός/ή, είμαι πλήρης», «έχω βοήθεια από μια ικανότατη ομάδα από experts», «έχω επαρκείς γνώσεις από τα λάθη του παρελθόντος και γνωρίζω τι να αποφύγω», «οι προκλήσεις είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και έχω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι στη διαδρομή για το στόχο μου και τις συναντώ», «ερευνώ σφαιρικά τις καταστάσεις, συμβουλεύομαι ειδικούς, μαθαίνω νέα γνώση και παίρνω τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για την τρέχουσα κατάσταση».

Πώς αξιοποιώ τις καταστάσεις;

Φυσικά, είναι απαραίτητο να είμαστε ενεργοποιημένοι με το εκάστοτε feedback και την ανάπτυξη ευελιξίας , προκειμένου να εφαρμόσουμε αναπροσαρμογές. Προς αντιπαράθεση των προαναφερόμενων εμποδίων, τα παραγωγικά ερωτήματα που εστιάζουν στη λύση και τα οποία πρέπει να κάνει ένας manager στον εαυτό του, είναι τα εξής:

-Πώς μπορώ να συμβάλλω πιο αποτελεσματικά ή να το κάνω καλύτερα;

-Πώς αυτό με φέρνει πιο κοντά στον στόχο μου;

-Πώς τα αποτελέσματα συνδέονται με το σχέδιο δράσης;

-Υπάρχει κάτι ακόμα που χρειάζεται για να γίνει;

Εν κατακλείδι, είναι συνήθες και ανθρώπινο να υπάρχουν δυσκολίες και αρνητικές σκέψεις καθώς καλούμαστε να επιτελέσουμε πολλούς ρόλους στη ζωή, ανασύροντας και αξιοποιώντας εσώτερα κομμάτια του εαυτού μας. Είτε δυσκολεύεσαι, είτε θέλεις να έχεις υψηλότερες επιδώσεις σε ενθαρρύνω να συνεργαστείς με έναν Coach οποίος θα μπορέσει να σε προπονεί σε κάθε στάδιό σου, για να έχεις πρωταθλητικές επιδόσεις στον επιχειρηματικό στίβο. Καλή επιτυχία και αέρα στα πανιά σου!

*Άκατος: Μεγάλη βάρκα πλωτού που κινείται με πανιά ή κουπιά

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr