NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

5 πράγματα στο επιχειρείν που είναι καλύτερο να τα ξέρεις από την αρχή

5 πράγματα στο επιχειρείν που είναι καλύτερο να τα ξέρεις από την αρχή

5 μαθήματα που μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες από νωρίς. Στο επιχειρείν, όπως και στη ζωή άλλωστε, το γνωμικό “στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα” έρχεται αρκετές φορές στο στόμα μας. Όμως, υπάρχουν κάποια μαθήματα που αν τα πάρουμε από νωρίς, θα μας κάνουν καλύτερους επαγγελματίες, αλλά και, εξίσου σημαντικό, πιο ισορροπημένους και ολοκληρωμένους ανθρώπους. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μου που ακολουθεί.

#01. Η σημασία των deadlines

Εάν υπήρχε μία και μόνη συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον νέο επιχειρηματία είναι η κατανόηση της σημασίας των deadlines. Ίσως να το έχετε προσέξει και εσείς: projects “ελεύθερα”, χωρίς deadlines έχουν την τάση να λιμνάζουν, πολλές φορές επ’ άπειρον. Από την άλλη πλευρά, όταν δίνονται deadlines, όσο σφικτά και αν είναι, και οποιαδήποτε η δυσκολία του project, το πιθανότερο είναι ότι θα τηρηθούν.

Αυτό αποδεικνύεται και από το μεγαλύτερο παράδειγμα τήρησης deadline στην παγκόσμια ιστορία μέχρι σήμερα. Μιλώντας στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στις 25 Μαΐου 1961, ο πρόεδρος Κένεντι είχε δηλώσει ότι “το έθνος θα πρέπει να δεσμευτεί ώστε πριν τελειώσει αυτή η δεκαετία να προσγειωθεί ένας άνθρωπος στη Σελήνη και να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη”. Και τα κατάφεραν τον Ιούλιο του 1969!

Σας εφιστώ την προσοχή στο εξής: Δεν πρέπει μόνο να τηρείτε τα deadlines, πρέπει και να τα θέτετε. Γίνετε εσείς οι αυστηροί κριτές απέναντι στον εαυτό σας και την επιχείρησή σας και βάλτε εσείς τις προθεσμίες που πρέπει. Θυμηθείτε ότι μία μέρα παραπάνω εξαιτίας ενός deadline που δεν τηρήθηκε είναι μία μέρα λιγότερη από το επόμενο project.

#02. Το Δίκτυο είναι το Α και το Ω

Η μεγαλύτερη δυσκολία, όταν αποφασίζετε, για οποιοδήποτε λόγο, να αλλάξετε κλάδο, δεν είναι το να “μάθετε τη δουλειά” – αν είστε ικανός και αν αγαπάτε αυτό που κάνετε, είναι σίγουρο ότι θα τη μάθετε. Το πιο δύσκολο είναι να ξαναφτιάξετε ένα δίκτυο έμπιστων ανθρώπων, συνεργατών και προμηθευτών από το μηδέν.

Στην αρχή μίας καριέρας, είναι συνηθισμένο για κάποιους entrepreneurs να υπερεκτιμούν τις δικές τους ικανότητες και να υποτιμούν τη δύναμη ενός ισχυρού δικτύου. Μην το κάνετε! Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του κλάδου του, όσο προικισμένος κι αν είναι. Δημιουργήστε το δίκτυό σας από την πρώτη κιόλα μέρα.

#03. Η αξία του χρήματος

Πολλές φορές, στα αρχικά P&L μιας επιχείρησης, περιλαμβάνονται κόστη που τείνουμε να τα υποτιμάμε: για παράδειγμα “cleaning tips €600/μήνα” και δεκάδες άλλα παρόμοια. Όμως, οι κακοί υπολογισμοί και η άγνοια της αξίας του χρήματος μπορούν να οδηγήσουν την cleaning ομάδα εκτός εταιρείας και τους ιδιοκτήτες της startup εναλλάξ στη σφουγγαρίστρα.

Είναι δύσκολο να εκτιμήσετε την πραγματική αξία του χρήματος, εάν δεν μάθετε εσείς ο ίδιος πόσο δύσκολα βγαίνει, ακόμη και το πρώτο Ευρώ της επιχείρησης. Για αυτό τον λόγο, είναι πάντα καλύτερο να ξέρετε από την αρχή ότι ο προϋπολογισμός σας πρέπει να είναι σφιχτός και τα έξοδα, ποτέ μα ποτέ, παρορμητικά – όχι, δεν χρειάζεστε τον λεοπάρ καναπέ στην αίθουσα συνεδριάσεων.

#04. Η επιτυχία κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ίσως να έχετε ακούσει ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Όμως, εκεί ακριβώς κρύβεται και η επιτυχία. Εάν δεν βάλετε τη σημασία στη λεπτομέρεια στο DNA της επιχείρησης από την πρώτη κιόλας μέρα, θα κινδυνεύετε κάθε μέρα. Κάποιες φορές ο κίνδυνος θα περνά, κάποιες άλλες θα το “σώζετε” την τελευταία στιγμή, αλλά θα υπάρξουν και περιπτώσεις σημαντικών αστοχιών, και σε ακραία σενάρια, κατάρρευσης ολόκληρου του οικοδομήματός σας.

Μην σας ενοχλεί εάν σας λένε “ψείρες” – αντίθετα, θεωρήστε το τίτλο τιμής και “ψειρίστε” οποιαδήποτε διαδικασία μία, δύο ή και περισσότερες φορές. Είναι απίστευτο το τι λάθη θα ανακαλύψετε (και ευτυχώς για εσάς) θα μπορέσετε να διορθώσετε κάθε φορά.

#05. Ισορροπία δουλειάς και σπιτιού

Αυτό είναι πραγματικά το ιερό δισκοπότηρο κάθε επιχειρηματία: η αρμονία και ισορροπία μεταξύ της ζωής στην επιχείρηση και αυτής στο σπίτι. Βάλτε όσο πιο νωρίς μπορείτε τις βάσεις για τη χρυσή τομή μεταξύ των δύο και προσπαθήστε να την τηρήσετε. Η απουσία προσωπικής ζωής είναι σίγουρο ότι στο μέλλον θα σας γυρίσει μπούμερανγκ.

Φυσικά, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Εάν μέσα στη χρονιά, τα ταξίδια σας στη Μύκονο για τουριστικούς σκοπούς είναι περισσότερα από τα επαγγελματικά σας ταξίδια σε όλους τους άλλους προορισμούς, κάτι δεν κάνετε σωστά και κάπου το έχετε χάσει. Πρέπει να το βρείτε πριν να είναι αργά.

Επίλογος

Και αν δεν κάνατε κάποια από τα παραπάνω 5 πράγματα όταν ήσασταν στην αρχή της καριέρας σας; Ποτέ δεν είναι αργά! Ίσως είναι πιο δύσκολο για εσάς, και πιο επώδυνο να αλλάξετε πορεία στη μέση μιας καριέρας, αλλά δεν είναι αδύνατον. Ακόμη και τα μεγαλύτερα τάνκερ μπορούν να στρίψουν. Αλλάξτε και γίνετε ακόμη καλύτεροι επαγγελματίες.

Θέμης Σαρανταένας

Σύμβουλος Mάρκετινγκ

www.marketingconsultant.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr