NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Πιες το τσάι σου, Σεμίραμις [Βιβλίο]

Πιες το τσάι σου, Σεμίραμις [Βιβλίο]

Πιες το τσάι σου… Μια φράση που συχνά λέμε ελαφρώς περιπαικτικά. Σαν να πρόκειται οι καταπραυντικές γουλιές να κατευνάζουν, να πάνε τις λέξεις κάτω, να παύσουν την ομιλία και να κρυφτούν.

Όπως πολλές σκέψεις και συνειρμοί μένουν στην αφάνεια σε κάθε είδους συναντήσεις ανθρώπων. Σε κάθε είδους επισκέψεις, μαζώξεις, συνομιλίες κουβέντες. Και όμως συνήθως δίπλα από το τσάι υπάρχουν τα γλυκά και λίγο πριν τα φαγητά. Φαγητά και γλυκά που στο νέο μυθιστόρημα της Μαρίνας Παπαγεωργίου “Πιες το τσάι σου, Σεμίραμις” έχουν εξέχουσα θέση και δίνουν γλύκα όχι μόνο στα τραπέζια αλλά και στις αναμνήσεις. Και στη ζωή, με… λίγα λόγια.

Το μπριάμ “παλιοπαρέα”

[Απόσπασμα]:

"Η Γεωργία το μπριάμ το έλεγε “παλιοπαρέα”. Είχε απ΄όλα για αυτό. Από κρεμμύδια έως κολοκυθάκια με τη ρίγανη. Τα κολοκυθάκια ήταν ανεκτικά με τις μελιτζάνες κι οι ντομάτες με τις πιπεριές. Και όσο το έβλεπα,τόσο πιο πολύ διεκδικούσα μια θέση σ’ αυτή την παλιοπαρέα που διαφωνούσε βαθιά, ειρωνευόταν απολαυστικά και παρέμενε νόστιμη, σφιχτοδεμένη η “μακριά και αγαπημένοι”.

Τα μπισκότα αστεράκια για την προσελήνωση… στο σαλόνι

[Απόσπασμα]:

"Η προσσελήνωση έγινε στο σαλόνι. Κάποιοι λένε πως δεν έγινε ποτέ και πως είναι ψέμα. Όμως, έγινε∙ και μάρτυρες υπάρχουν γι’ αυτό πολλοί.

Όχι όλοι πια, αλλά έχουν μείνει αρκετοί που το θυμούνται και, σίγουρα, η Πηνελόπη κι εγώ.

Τα γεγονότα ήταν τα εξής και μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας:

«Η προσσελήνωση έγινε στον τρίτο και η προσγείωση στο ισόγειο. Υπογραφή: Θάλεια - Πηνελόπη».

Τι ήταν τελικά η προσσελήνωση;

Για τον στρατηγό, το φεγγάρι ήταν το πιο λαμπρό αστέρι.

Για τη γυναίκα του, ήταν πέτρες και χώμα – και ζωή δεν είχε.

Για τον Γιώργο και τη Γεωργία, ήταν το ξεκίνημα του νέου σπιτικού τους.

Για τα παιδιά, ήταν μια ξαφνική γιορτή τον Ιούλιο.

Για την Ερατώ, ήταν μια βασανιστική βραδιά ανάμεσα σε ανθρώπους.

Για μένα, το ταξίδι στο φεγγάρι ήταν πολύ μακριά για να με αφορά. Η προσελήνωση στο σαλόνι, όμως, μου έμεινε αξέχαστη. Ήταν η πρώτη φορά που βρισκόμουν σ’ ένα σπίτι γεμάτο ζωή!"

Οι μπαμπάδες με... μπόλικο ρούμι

pies-to-tsai-sou-semiramis-1.jpg?mtime=20221019110514#asset:378765



[Απόσπασμα]

"Βεβαίως, έφερνε επίσης μπαμπάδες με ρούμι. Δηλαδή έφερνε δύο μπαμπάδες και ένα μπουκάλι με ρούμι χωριστά. Το εξωτικό καραβίσιο ποτό της μοιραίας βραδιάς του πάρτι της είχε γίνει έξης".

Και ο βαρύς ελληνικός

[Απόσπασμα]

"Η Φαεινή έστεκε. Ήξερε πως πια θα έπινε μόνη τον απογευματινό ελληνικό της και στήριζε την οικογένεια της. Όπως ο σπάγκος το αναρριχητικό της για να ανεβαίνει σταθερά στον τοίχο".

marina-papageorgiou.png?mtime=20221019110447#asset:378764


Η Μαρίνα Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965. Μεγάλωσε στην Κυψέλη και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η επαγγελματική διαδρομή της ξεκίνησε από τη μετάφραση, συνεχίστηκε στην εφημερίδα «Η Καθημερινή» και, από το 1996, εργάζεται στο αεροδρόμιο της Αθήνας, όπου είναι υπεύθυνη του Γραφείου Τύπου.

Έχει συμμετάσχει σε συλλογικά έργα, ενώ κείμενά της δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά μέσα. Το μυθιστόρημα Πιες το τσάι σου, Σεμίραμις είναι το δεύτερο βιβλίο της, μετά τη συλλογή διηγημάτων Γλυκιά πενικιλίνη που κυκλοφόρησε το 2018.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr