NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Mantility: Η πρώτη “gallery μεταξιού” είναι ελληνική

Mantility: Η πρώτη “gallery μεταξιού” είναι ελληνική

«..και να αναζητούμε τεχνίτες με έμφυτη την ικανότητα να ανιχνεύουν την ομορφιά και την ευπρέπεια, ώστε οι νέοι, σαν μέσα σ’ έναν τόπο υγιεινό, να αντλούν ωφέλεια από τα πάντα, καθώς οτιδήποτε από τα όμορφα έργα θα αγγίζει τα μάτια ή τα αυτιά τους θα είναι σαν αύρα από έναν τόπο καλό που θα φέρνει υγεία, και χωρίς καν να το καταλάβουν, από παιδιά κιόλας, θα τους οδηγεί να μοιάσουν, να φιλιώσουν και να ταιριάξουν με τον λόγο που κλείνει μέσα της η ομορφιά...» (Πλάτων,Πολιτεία, μτφρ. Ν.Μ. Σκουτερόπουλος, 401b-c).

Aυτή είναι η πρώτη φράση-απόσπασμα που η Βασιλική – Ζαφειρία Υψηλάντη, founder της Mantility, θέλησε να παραθέσει στην αρχή της κουβέντας μας. Η Mantility, αποτελεί μια ιδιότυπη σύνθεση λέξης ελληνικής [μαντίλι] και αγγλικής [mentality].

Και όπως πολύ γλαφυρά μου περιέγραψε “Κάθε MANTILITY είναι φορέας της λατρείας του ελαφροπερπατητή, του μαγιάτικου μαΐστρου, της αύρας από γιασεμιά, του ανοιξιάτικου φλοίσβου, του φθινοπωρινού ουρανού και της χειμερινής συντροφιάς. Φέρει τις αξίες του σύγχρονου ελληνικού design, αλλά και της παράδοσης της μεταξουργίας, συνδυάζει επιμελώς τη μόδα με την τέχνη και διατίθεται σε περιορισμένα «αντίγραφα».

mantility-5.jpg?mtime=20221111144952#asset:383036

Στη MANTILITY αντιλαμβανόμαστε τα μαντήλια μας ως έναν ευγενή αγγελιοφόρο του μεταξιού και ως «καμβάδες» για ταλαντούχους καλλιτέχνες να αφηγηθούν ιστορίες και συναισθήματα και να δημιουργήσουν μοναδικά τεχνουργήματα μόδας που θα συντροφεύουν τις καθημερινές στιγμές των ανθρώπων που θα τα φορούν.”

Μια “designer centered” πρωτοβουλία


Η καινοτομία της Μantility, είναι ότι έχει ως σκοπό να εκπροσωπεί πολλούς και διαφορετικούς Έλληνες καλλιτέχνες. Γι’ αυτό και αποτελεί μια καθαρά “designer centered” και όχι “brand centered” πρωτοβουλία σε αντίθεση με τα συνηθισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Ακροβατώντας ανάμεσα στα όρια, στα μεταξωτά μαντήλια και σε μια art gallery, η Μantility αυτοπροσδιορέζεται ως μια γκαλερί μεταξιού. Στην ουσία, συνεργάζεται με διαφορετικούς σχεδιαστές και καλλιτέχνες από ποικίλες κατηγορίες του design, οι οποίοι παρέχουν στην γκαλερί τα έργα τους.

mantility-2.jpg?mtime=20221111145029#asset:383037


Κατόπιν, αποτυπώνονται σε μαντίλια διαφόρων διαστάσεων που παράγονται στο Σουφλί από μετάξι υψηλής ποιότητας και τυπώνονται ψηφιακά με οικολογικές μεθόδους.

Το κάθε σχέδιο της συλλογής Μantility διατίθεται αυστηρά από 50 έως 200 μαντίλια, αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον εκάστοτε σχεδιαστή, και με την εξάντλησή του δίνει τη σειρά του σε νέα σχέδια και νέους καλλιτέχνες να προσθέσουν τις δικές τους δημιουργίες στην γκαλερί της Μantility.

Το παρόν και το μέλλον της Μantility

Η Μantility ξεκίνησε με 11 σχεδιαστές και τώρα εκπροσωπεί πάνω από 40. Πλέον, αριθμεί πάνω από 150 διαφορετικά σχέδια διαφορετικών τεχνοτροπιών δημιουργημένα από ζωγράφους, γραφίστες, εικονογράφους, αρχιτέκτονες, κεραμίστες, σκηνογράφους, graffiti artists, φωτογράφους, ακόμα και ποιητές.

Επίσης η ομάδα της συνίσταται κι από άλλα «δημιουργικά» άτομα, πέραν των σχεδιαστών που είναι και η καρδιά του εγχειρήματος, μεταξύ των οποίων συνυπάρχουν καλλιτεχνικοί σύμβουλοι, fashion stylists, make-up artists, κειμενογράφοι, φωτογράφοι και βιντεογράφοι.



Στα μελλοντικά της "σχέδια" (εντός και εκτός εισαγωγικών) προσπαθεί να οργανώσει έναν «κήπο» δημιουργικότητας ο οποίος θα είναι ανοιχτός σε όλους τους εν δυνάμει καλλιεργητές καλλιτεχνικών ιδεών και που θα προσφέρει γόνιμο χώμα για την υγιή ανάπτυξή τους.

mantility-8.jpg?mtime=20221111145229#asset:383038


Τα μαντήλια βρίσκονται σήμερα επίσης στο πωλητήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης [ΕΜΣΤ], το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [MShop], καθώς και σε concept store, όπως τα Greek Designer S stores και σε επιλεγμένα καταστήματα στα ελληνικά νησιά (Κρήτη, Ύδρα, Σύρο, Μύκονο κ.α.), καθώς και στο μνημείο-ξενοδοχείο Imaret της Καβάλας.

«Το όραμά μας είναι η γκαλερί MANTILITY να καταστεί ένα σημείο συνάντησης, ένας νέος τρόπος αυθεντικότητας, μια πολυδιάστατη εικαστική συλλογικότητα. Να γίνει η μεταξένια κλωστή που ενώνει την πανίδα και τη χλωρίδα με τους ανθρώπους, την τέχνη και τις τεχνικές τους».

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr