NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Oenos&co: Ένας “ψηφιακός sommelier” για το ελληνικό κρασί

Oenos&co: Ένας “ψηφιακός sommelier” για το ελληνικό κρασί

Πως θα σας φαινόταν η ύπαρξη ενός ψηφιακού sommelier που “ανα-γνωρίζει” σε βάθος κάθε φιάλη ελληνικού κρασιού που μπορεί κανείς να βρει διαθέσιμη προς πώληση αυτή τη στιγμη;

Αλλά και τι εντύπωση θα σας έκανε να μπορεί ο συγκεκριμένος sommelier να εκτιμήσει τα “δομικά χαρακτηριστικά” του γούστου σας στο κρασί για να σας προτείνει τις πιο ταιριαστές για εσάς επιλογές;

Και τέλος αν μετά από όλα αυτά μπορούσε και να “δει” το τραπέζι και τα πιάτα σας, ανά πάσα στιγμή... Να σας προτείνει φιάλες με κρασί που ταιριάζουν απόλυτα με εκατοντάδες διαφορετικές συνταγές ανάλογα με τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί στην καθεμία;

Η ιδέα αυτή ή ο αλγόριθμος, αν προτιμάτε, είναι ο πυρήνας της ολοκαίνουργιας πλατφόρμας Oenos&co και για αυτό συναντήσαμε τον δημιουργό της, Αλέξανδρο Τριανταφύλλου για να μας μιλήσει για το νέο του εγχείρημα.

"Τι ελληνικά κρασιά υπάρχουν εκεί έξω;"

Η Oenos&co απαρτίζεται από τον Αλέξανδρο και την Βάσω Κανδηλιώτη. Η Βάσω έχει διανύσει μια μακροσκελή πορεία στο χώρο της εστίασης σε εστιατόρια όπως το Funky Gourmet και το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη όπου και συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το Αλεξανδρο.

Ενώ τα επαγγελματικά βήματα του Αλέξανδρου ξεκίνησαν από τον βιομηχανικό κλάδο κάποια στιγμή βρέθηκε στην Ιταλία αναζητώντας εργασία. Σε μια χώρα όπου η κουλτούρα του φαγητού και του κρασιού τον έβαλαν σε μια γρήγορη τροχιά ανακάλυψης του κρασιού. Επιστρέφοντας στην Αθήνα φοίτησε στην σχολή του Γιώργου Λούκα “Genious in gastronomy” και εργάστηκε σε γνωστά ξενοδοχεία, winebar και εστιατόρια αλλά και πλάι στον οινοχόο Απόστολο Πλαχούρα στην Χαλκιδική.

oenosco-3.jpg?mtime=20221201142026#asset:386527


Διακρίθηκε από την Παγκόσμια Ένωση Οινοχόων, κυρίως όμως γνώρισε ωραίους ανθρώπους και ταξίδεψε σε “κρασότοπους” εντός και εκτός χώρας.

Κατά την διάρκεια της καραντίνας, άρχισε να γεννιέται η ιδέα της Oenos&co που απαντά στα ερωτήματα “Πώς μπορώ να δω τι κρασιά υπάρχουν εκεί έξω; Τι μπορώ να μάθω πραγματικά για αυτά; Ποια ταιριάζουν με την περίσταση ή με το φαγητό που θα φτιάξω; Από πού θα τα προμηθευτώ;”.

Γνωρίζοντας τον ψηφιακό οινοχόο

Η Oenos&co είναι στην ουσία μια ψηφιακή πλατφόρμα που φιλοξενεί τρία βασικά συστήματα: μια λεπτομερή βάση δεδομένων για το ελληνικό κρασί και την ελληνική μπύρα που παράγεται σε μικροζυθοποιίες, έναν ενημερωμένο κατάλογο σημείων λιανικής πώλησης για τα παραπάνω και, ανάμεσά τους, έναν πρωτοποριακό αλγόριθμο, έναν “ψηφιακό οινοχόο”, αν προτιμάτε που βοηθά τον χρήστη να βρίσκει κάθε φορά το καταλληλότερο για αυτόν προϊόν.

oenosc0-5.jpg?mtime=20221201142332#asset:386537


Πιο συγκεκριμένα ο “ψηφιακός” οινοχόος είναι μια “μετενσάρκωση” ενός πραγματικού οινοχόου σε κώδικα. ‘Ολες οι αρχές, οι γνώσεις και οι τεχνικές που χρησιμοποιεί ένας επαγγελματίας του κρασιού έχουν αποδοθεί μέσα από ερωτήσεις και βήματα με τα οποία καλείται ο χρήστης να αλληλεπιδράσει.

Μάλιστα πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί ακολουθηθεί ακόμα και αν κάποιος δεν γνωρίζει το παραμικρό για το κρασί. Από την άλλη, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ψηφιακό οινοχόο για να ψάξει με μεγάλη λεπτομέρεια το κρασί που του ταιριάζει.

oenosco-4.png?mtime=20221201142151#asset:386536


Η βασική ιδέα, όπως και στην πραγματική ζωή, είναι “Πες μου τι σου αρέσει και ποια είναι η περίσταση και θα σου απαντήσω”. Και όλα αυτά με το πάτημα ενός ξεχωριστού κόκκινου κουμπιού…

Θεματικά κουτιά, μπύρες, σεμινάρια και wine notes

Τέλος η Oenos&co διαθέτει και άλλες υπηρεσίες όπως είναι τα ξύλινα θεματικά κιβώτια που αποτελούνται από μικρές συλλογές κρασιών και μπίρας και εξυπηρετούν ξεχωριστά θέματα και έρχονται παρέα με ένα καρτελάκι με χρήσιμες πληροφορίες ενώ στην πίσω όψη του μπορεί να γράψει κανείς την δική του γευστική ανάλυση και αξιολόγηση.

oenosco-2.jpg?mtime=20221201141050#asset:386520


Μια μικρή ιστορία, που συνήθως ο Αλέξανδρος δεν λέει στους οινοχόους φίλους του, είναι ότι μέχρι τα 25 δεν έπινε κρασί… Νεαρός είχε μια μεγάλη αγάπη για την μπύρα. Συνήθιζε να βγαίνει με φίλους σε μπυραρίες και να δοκιμάζει πολλές και διαφορετικές ετικέτες. Αυτή η “τριβή” με την μπύρα και η αγάπη για το καλομαγειρεμένο φαγητό και τις τοπικές πρώτες ύλες από το σπίτι, τον οδήγησε να κάνει το άλμα προς τον κλάδο του κρασιού.

“Γευσιγνωστικά, η μπίρα μπορεί να αναλυθεί με τον ίδιο τρόπο που αναλύουμε το κρασί, έχει εξαιρετικές δυνατότητες ταιριασμάτων με φαγητό, είναι οικονομική, προσβάσιμη και με ποιοτική σταθερότητα (καθώς βασίζεται σε “συνταγές” ζυθοποίησης και όχι σε καιρικές συνθήκες όπως το κρασί!)”.

“Ακόμα στα πλαίσια των υπηρεσιών μας διοργανώνουμε στον χώρο της εταιρείας συναντήσεις, με θεματολογία γύρω από το κρασί, την μπύρα και το φαγητό. Με τη νέα χρονιά έρχεται και το Oenos.201, ένα σεμινάριο απευθυνόμενο σε φίλους του κρασιού που θέλουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες”.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr