NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

«Greek Kaleidoscope»: Μια έκθεση με τη ματιά του συλλέκτη

«Greek Kaleidoscope»: Μια έκθεση με τη ματιά του συλλέκτη

Η έκθεση «Greek Kaleidoscope» παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης τμήμα της συλλογής του επιχειρηματία και συγγραφέα, Χρύσανθου Πανά, η οποία περιλαμβάνει έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, όπως του Βασίλη Φωτόπουλου, Αλέξη Ακριθάκη, Γιάννη Μόραλη και Αλέκου Φασιανού, μεταξύ άλλων.

Η προσωπική του συλλογή άλλωστε εμπλουτίζεται συνεχώς αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 220 έργα τέχνης και πλέον αγκαλιάζει κάτω από την ίδια ομπρέλα έργα από καλλιτέχνες όπως είναι οι Marina Abramović, Stephen Antonakos, Takis, Gregory Crewdson, Απόστολος Γεωργίου, Γιάννης Βαρελάς αλλά και νέες μορφές τέχνης όπως είναι τα NFTs/digitals.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια ο Χρύσανθος Πανάς επιλέγει κατ’αποκλειστικότητα έργα ανερχόμενων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών κάτι που γίνεται εμφανές και μέσα από την τρέχουσα έκθεση στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης που εκτείνεται σε δύο ορόφους, με τον δεύτερο όροφο να είναι αφιερωμένος στους σύγχρονους καλλιτέχνες.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι μια καλή ευκαιρία να ακολουθήσουμε την διαδρομή της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας στο χωροχρόνο των εικαστικών και είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Χρύσανθου Πανά με την ομάδα του Ιδρύματος, την Πρόεδρό του, Ξένια Καλδάρα και την προσωπική του φίλη Ντόρα Βυζοβίτου.

Αισθητικές αναζητήσεις

Με τα λόγια του ίδιου του συλλέκτη “Η απόκτηση έργων τέχνης είναι κατ’ αρχήν ανάγκη. Μία μέθοδος επικοινωνίας με τις αόρατες προεκτάσεις του συνειδητού εαυτού. Σε όλη μου τη ζωή αγόραζα τα έργα που ξεχώριζα και αγαπούσα χωρίς δεύτερες σκέψεις, με γνώμονα το αισθητήριο που διαμορφώθηκε στα αγαπημένα μου στέκια και σχολεία: Γκαλερί όπως Ζουμπουλάκη, Νέες Μορφές, Γκαλερί 7, Επίπεδα, Αντήνωρ, Κρεωνίδης, Όλγα Γεωργαντέα”.

caleidoscope-222.jpg?mtime=20221223151726#asset:390388


“Παρακολουθούσα τις περιοδικές τους εκθέσεις , σημείωνα τα έργα που με προσκαλούσαν κοντά τους, μάθαινα όσο μπορούσα περισσότερα για τους δημιουργούς τους. Και σιγά-σιγά αποκτούσα περισσότερα. Από έρωτα για το καθένα ξεχωριστά. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήθηκε μια αισθητική και αισθηματική κοινότητα έργων μεγάλων δασκάλων, άξιων μαθητών τους και μεταγενέστερων δημιουργών”.

“Ποτέ δεν μου άρεσε να χαρακτηρίζω ως συλλογή τα έργα που είχα αποκτήσει με διακριτή αγάπη για το καθένα τους. Όμως όσο το πλήθος τους μεγάλωνε και -φυσικά- ενίοτε άλλαζε προσανατολισμό, αυτή η κοινότητα γινόταν πράγματι μια συλλογή, ενδεικτική όχι μόνο των δικών μου αναζητήσεων και αισθητικών προτεραιοτήτων, αλλά και των καλλιτεχνικών ρευμάτων και των κοινωνικών σχηματισμών που τα αναδείκνυαν”.

Νέοι δημιουργοί και “εκλεκτικές συγγένειες”

Με οδηγό μια πιο ασυναίσθητη - αισθητική λοιπόν αναζήτηση και όχι απαραίτητα την δημιουργία μιας “συλλογής”, ο Χρύσανθος Πανάς ανέπτυξε ένα προσωπικό δίκτυο επαφών με Έλληνες και ξένους επιμελητές και γκαλερί του εξωτερικού που σήμερα τον βοηθά να επιλέγει κατ’ αποκλειστικότητα έργα ανερχόμενων σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

caleidoscope-444.jpg?mtime=20221223152200#asset:390389


Η έκθεση Greek Kaleidoscope αποτελεί για εκείνον έναν “τόπο” γεμάτο συναισθήματα, αναμνήσεις και σταθμούς από τη διαδρομή της ζωής του.

Από τα έργα της ζωγράφου, Μαριάνθης Πανά, της γιαγιάς του, τους οικογενειακούς φίλους στους οποίους συγκαταλέγονταν από τον ζωγράφο Γιάννη Καββαδία και τον Αλέξανδρο Ίσαρη, μέχρι τον Βασίλη Φωτόπουλο, οι “εκλεκτικές συγγένειες” αναπτύσσονταν οργανικά μαζί με εκείνες που “επέλεγε” η ίδια τέχνη της κάθε εποχής στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι μέσω της έκθεσης αλλά και τη ματιά του συλλέκτη που ταξιδεύει στον χώρο της τέχνης μαζι με συγγενείς, φίλους, γνωστούς και το δικό του αισθητικό εισητηριο, οι τελευταίες δεκαετίες πνευματικής δημιουργίας και πολιτιστικής έκφρασης στην χώρα μας ιχνηλατούνται… πράγματι, καλειδοσκοπικά.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr