NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Η “αστρολογία” της εστίασης; Προβλέψεις για το 2023

Η “αστρολογία” της εστίασης; Προβλέψεις για το 2023

Και εδώ δεν εννοούμε ότι οι παγκόσμιες προβλέψεις για την εστίαση και το τι θα φάμε και θα πιούμε μέσα στη χρονιά έγιναν με βάση τις κινήσεις των άστρων...

Αλλά σίγουρα έγιναν σύμφωνα με τα μικρά και τα μεγαλύτερα “αστεράκια”, τα πιάτα, τις συνταγές, τις γεύσεις, τις συνήθειες που έχουν ξεχωρίσει και που είναι πολύ πιθανό να μας συντροφεύσουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μόλις ξεκίνησε.

Απλότητα και επινοητικότητα

Σε μια εποχή πληθωρισμού, κλιματικής αλλαγής και παγκόσμιων εντάσεων, ορισμένες προβλέψεις φαντάζουν ζοφερές.

Σε αντιδιαστολή στην εστίαση η απλότητα, η ευελιξία αλλά και η αίσθηση ότι δοκιμάζουμε ή ζούμε κάτι καινούργιο είναι αυτά που συνοψίζονται στις προβλεπόμενες τάσεις της εστίασης για φέτος.

Τα φωτεινά φυσικά χρώματα και οι συσκευασίες που παραπέμπουν στη δεκαετία του '70 και τα τρόφιμα και τα ποτά που σας κάνουν να νιώθετε πιο υγιείς θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται.

Γεύσεις θαλασσινές

dining-12.jpg?mtime=20230112185947#asset:392485

Φρέσκα ψάρια, όστρακα, καβούρια, αχινοί αλλά και τα “λαχανικά” της θάλασσας όπως τα φύκια.

Μπορεί το φαγητό που “μυρίζει θάλασσα” να είναι συνδεμένο στο μυαλό μας με διακοπές και αναμνήσεις ανέμελες και όπως όλα δείχνουν, θα έχει φέτος την τιμητική του.

Ο αγρότης έχει όνομα

Μια έντονη τάση είναι η αναζήτηση της τροφής και των πρώτων υλών στον “τόπο καταγωγής” τους. Η προέλευση των λαχανικών σημαίνει για όλο και περισσότερους μια άμεση σχέση με τους παραγωγούς.

Οι άνθρωποι πλέον θέλουν να γνωρίζουν την προέλευση, τους τρόπους παραγωγής αλλά και παρασκευής των υλικών που καταλήγουν στο οικογενειακό ή και το εργένικο πιάτο τους.

Η μέχρι πρότινος τεράστια ασάφεια που καθιστούσε σχεδόν αδύνατο το να βρούμε τις παραπάνω πληροφορίες φαίνεται πως θα καταπολεμηθεί σιγά σιγά με γνώση. Και εδώ επικροτούμε τα μέγιστα.

Δια-τροφή για την υγεία και τον πλανήτη

Η βιώσιμη διατροφή δεν σκοπεύει απλώς στη διατήρηση του περιβάλλοντος όπως αυτό σήμερα υπάρχει.

dining-13.jpg?mtime=20230112190029#asset:392486


Αντιθέτως η νέα αντίληψη περί διατροφής ενέχει ένα συνολικότερο πλάνο. Μια νέα γενιά που θέλει να αναζητά την τροφή από εταιρείες που προστατεύουν ενεργά τον πλανήτη και όχι από εκείνες που σκαρφίζονται επικοινωνιακά τρικς και άλλα κόλπα για να το αποφύγουν. Η κατεύθυνση “λίγα λόγια, πολλές πράξεις” είναι εκείνη που φαίνεται πως θα επιβραβευθεί.

Η γεωργία με πρακτικές που μειώνουν το αποτύπωμα του άνθρακα, η σύμπνοια με τις πιο αυστηρές πολιτικές για την καλή διαβίωση των ζώων και της δίκαιη μεταχείρισης των ανθρώπων που καλλιεργούν και επεξεργάζονται τρόφιμα καθώς και η μείωση των αποβλήτων που προέρχονται από τις συσκευασίες αποτελούν βασικούς πυλώνες αυτής της αντίληψης.

Το ιαπωνικό φαγητό

Πολλοί σεφ σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν Ιαπωνική καταγωγή, συνδυάζουν ιαπωνικά συστατικά ή γαστρονομικές τεχνικές με φαγητά των χωρών που αγαπούν ή που διαμένουν και εργάζονται.

Στη Νέα Υόρκη συνδυάζουν την ιταλική κουζίνα και την ιαπωνική μαγειρική, την περουβιανή και την καλιφορνέζικη-ιαπωνική μαγειρική αλλά ακόμα και το Noma, το πασίγνωστο εστιατόριο της Κοπεγχάγης που μόλις μάθαμε ότι κλείνει, ετοιμάζει ένα pop-up εστιατόριο που θα ανοίξει την άνοιξη στο Κιότο.

Λιτά, απέριττα και πάνω από όλα, οικονομικά

Πολλοί αγοραστές δείχνουν να είναι ενθουσιασμένοι με τα σούπερ μάρκετ χαμηλότερου κόστους και τις αγορές τροφίμων που αποτρέπουν τη σπατάλη φαγητού και πρώτων υλών.

Ο πληθωρισμός, οι φόβοι για την κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη ανησυχία για τα απόβλητα από την τρέχουσα κατανάλωση βάζουν “φτερά” στο όχημα της λιτότητας. Οι άνθρωποι έχουν πάψει να ντρέπονται, δεν κρύβουν τα κουπόνια τους για τις προσφορές στα σούπερ μάρκετ και όχι μόνο.


dining-4.jpeg?mtime=20230112191637#asset:392488


Ο ηλεκτρονικός τύπος και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι γεμάτα με συμβουλές εξοικονόμησης χρημάτων για την κουζίνα και την έυρεση οικονομικότερων ειδών.

Οι επωνυμίες σούπερ μάρκετ ιδιωτικής ετικέτας και τα εστιατόρια που προσφέρουν μικρότερα μενού αναπτύσσονται ραγδαία. Ενώ οι καταναλωτές επιδιώκουν τόσο να αγοράζουν λιγότερα προϊόντα όσο και να κατέχουν εκείνα που διαρκούν περισσότερο και εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς.

Η διατροφή ως εμπειρία

Οι επισκέπτες των εστιατορίων αναζητούν πλέον εμπειρίες, αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με το φαγητό τους. Από ακραίες όπως ένα ημιβυθισμένο εστιατόριο στον ωκεανό νοτιοδυτικά του Όσλο έως γλυπτά από πάγο, φλεγόμενα επιδόρπια, μουσική από βινύλια, έως το δικό μας ελληνικό εστιατόριο που βρίσκεται δίπλα σε έναν φάρο των Κυκλάδων για το οποίο δεν θα σας αποκαλύψουμε, ακόμα, περισσότερα.

Την ίδια στιγμή οι άνθρωποι σε πολλά σημεία της γης μετά την πανδημία δεν φαίνονται ακόμα διατεθειμένοι να επιστρέψουν στους μπουφέδες ή να φάνε από την ίδια σακούλα με πατατάκια. Σύμφωνα όμως με το WGSN που προβλέπει τις νέες τάσεις, η αλλαγή ή καλύτερα η επαναφορά στις προηγούμενες συνήθειες, έρχεται.

Ένας πιο ιδανικός εστιατορικός κόσμος

dining14.jpg?mtime=20230112191924#asset:392489


Σε αυτά τα πλαίσια τα εστιατόρια περνούν σε μια νέα εποχή σεβασμού προς το προσωπικό, αγάπης της κοινότητας και μοιράζονται περισσότερες πληροφορίες για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τα πιάτα που σερβίρουν.

Υπάρχουν εστιατόρια με ιστοσελίδες όπου όλο το προσωπικό παρουσιάζεται όπως σε μεγάλες ή μικρότερες εταιρείες. Με φωτογραφίες, ονοματεπώνυμα και μια σύντομη ιστορία για τον καθένα. Και λέγοντας αυτό, η προσωπική σχέση είναι που εκκινεί νέες δυνατότητες όπως είναι και η μηνιαία συνδρομή σε εστιατόρια.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr