NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Η Surtuko, το ξινόμαυρο και τα “μεθυσμένα” σπαγγέτι

Η Surtuko, το ξινόμαυρο και τα “μεθυσμένα” σπαγγέτι

Χρωματιστά πιάτα, γεμάτα τηγάνια, μπαμπάτσικα burgers και sandwiches, φρεσκοσερβιρισμένα γλυκά… Πολλοί από εσάς μπορεί να γνωρίζετε ήδη το account μιας ή καλύτερα της “surtuko”.

Η κατά κόσμον Μαριάννα Γκιτσάκη είναι ένα παιδί της πόλης, με εμμονή στο φαγητό που όχι μόνο δεν κρύβεται αλλά ξεχειλίζει σε κάθε της φωτογραφία. Για να αντιληφθούμε τα άκρα της εμμονής αυτή αρκεί να πούμε ότι ζει στο κέντρο της Αθήνας παρέα με το γάτο της τον… Μπακαλιάρο και τον σκύλο της τον Churro.

Έχοντας δουλέψει για πολλά χρόνια σε διαφημιστικές εταιρείες και πολυεθνικές, αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να ανακαλύψει τον εαυτό της. Και τα κατάφερε. Σήμερα ασχολείται αποκλειστικά με το food blog της και με ό,τι σχετίζεται με το φαγητό, όπως είναι και οι συνταγές.

Οι συνταγές της είναι ιδιαίτερες αλλά γίνονται εύκολα, χρειάζονται ελάχιστη προσπάθεια και συχνά βασίζονται σε lleftovers. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί είναι κυρίως τοπικά και εποχικά, συνδυασμένα με μπόλικη φαντασία.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι για το Choices Weekend αυτού του Σαββατοκύριακου, μοιράζεται μαζί μας μια συνταγή για σπαγγέτι που έχουν βράσει σε κόκκινο κρασί.

Spaghetti All’Ubriaco εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου

Η Μαριάννα εν όψει του Αγίου Βαλεντίνου δε θα μπορούσε, όπως μας είπε, παρά να μας έχει το απόλυτα μοιραίο και comfort πιάτο για να περιποιηθούμε το πιο σημαντικό πρόσωπο στην ζωή μας, τη μία και μοναδική μας αγάπη: τον εαυτό μας.

Και μας εξηγεί: “Το επίσημο ιταλικό όνομα της συνταγής είναι Spaghetti All’Ubriaco που σημαίνει μεθυσμένο σπαγγέτι, γιατί έχει έχει βράσει μέσα σε μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί. Έτσι ρουφάει όλα τα αρώματα και τις γεύσεις του κρασιού και παίρνει ένα μωβ-κόκκινο χρώμα ικανό να επισκιάσει όλες τις καρδούλες που κυκλοφορούν αυτές τις ημέρες στο Instagram. Το τελειώνεις στο τηγάνι με μια βουτυράτη σάλτσα με μπόλικο σκόρδο, γιατί μπορείς, μπούκοβο, αν μπορείς, λίγο ακόμα κρασί και μπόλικο μαϊντανό. Η γεύση του κρασιού είναι και αυτή που θα καθορίσει την τελική γεύση. Οπότε διάλεξε ένα αξιοπρεπές κόκκινο ξηρό κρασί, όχι κάτι τρελά ακριβό, αλλά κάτι που θα έπινες ευχάριστα”.

Spaghetti_se_kokkino_krasi.jpg?mtime=20230201115416#asset:395765


“Ετοιμάζεται σούπερ γρήγορα. Και το καλύτερο, σου μένει και μισό μπουκάλι κόκκινο κρασί για να απολαύσεις. Αν πάλι θες να διπλασιάσεις ή να πολλαπλασιάσεις τις μερίδες, υπολόγισε ανάλογα και την ποσότητα νερού και κρασιού”.

Η συνταγή

ΜΕΡΙΔΕΣ 1, ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ 15 λεπτά

Υλικά

  • 1 ½ κούπα νερό
  • 1/2 μπουκάλι κόκκινο κρασί και extra 2 κουταλιές της σούπας για τη σάλτσα
  • 125 γρ. σπαγγέτι ή λιγκουίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο προαιρετικά
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • παρμεζάνα , πεκορίνο, ή Σαν Μιχάλη για το σερβίρισμα, προαιρετικά
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε το νερό και το κρασί σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσει, μαζί με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι. Προσθέτουμε τα μακαρόνια και τα βράζουμε 1 λεπτό λιγότερο από τις οδηγίες του πακέτου, ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσουν.
  2. Στο ενδιάμεσο, βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το μπούκοβο και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα, για περίπου 1 λεπτό. Σβήνουμε με τις 2 κουταλιές κρασί.
  3. Μόλις τα σπαγγέτι είναι έτοιμα, τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι, προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας νερό από τα μακαρόνια και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δημιουργηθεί μία κρεμώδης σάλτσα. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.
  4. Σερβίρουμε αμέσως, σκέτα, ή με λίγο τριμμένο τυρί από πάνω και συνοδεύουμε με το υπόλοιπο κρασί. Απαραίτητα.

Σημειώσεις


  • Αν θέλετε να διπλασιάσετε ή να πολλαπλασιάσετε τις μερίδες, υπολογίστε ανάλογα και την ποσότητα νερού και κρασιού.
  • Η Μαριάννα μας προτείνει για κρασί κάποιο ξινόμαυρο, όπως από το Κτήμα Χατζηβαρύτη ΠΟΠ Γουμένισσα (Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα) και το Κτήμα Κελεσίδη ΠΟΠ Νάουσα (Ξινόμαυρο) από την κάβα του Τανίνη Αγάπη Μου στην Ιπποκράτους.
  • Και για το τυρί, Σαν Μιχάλη από την Σύρο που υπάρχει σε αρκετά σημεία πώλησης. Διαφορετικά μια παλαιωμένη γραβιέρα Ίου από τα Ελληνικά Καλούδια στην Καλλιδρομίου.
... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr