NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Coaching & Training
ανάγνωση

Στέλλα Κάσδαγλη, Women on Top: Να «χακάρουμε» ό,τι εμποδίζει την ισότητα στην εργασία!

Στέλλα Κάσδαγλη, Women on Top: Να «χακάρουμε» ό,τι εμποδίζει την ισότητα στην εργασία!

Για την πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά και τις προκλήσεις που ακόμη παραμένουν γύρω από την ενδυνάμωση των γυναικών στην εργασία και, όχι μόνο, μιλά η κα Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια, Υπεύθυνη Ερευνητικών Προγραμμάτων & Στρατηγικών Συνεργασιών του Οργανισμού Women on Top.

Σε συνέντευξη της στο epixeiro.gr, αναλύει την σημερινή εικόνα στα κρίσιμα ζητήματα της ισότητας, διαφορετικότητας & συμπερίληψης.

Περιγράφει πρωτοβουλίες και επιτεύγματα από την 11ετή πορεία του WoT, θέτοντας νέους ακόμη μεγαλύτερους στόχους για το μέλλον, προσκαλώντας μας στο ερχόμενο WoT Hackathon & Career Fair: Στις 17 & 18 Φεβρουαρίου 2023, το Women On Top διοργανώνει ένα μοναδικό διήμερο για την ισότητα και τη συμπερίληψη στην εργασία - δύο πρωτοβουλίες για changemakers που θα μπουν ή/και θα εξελιχθούν στην αγορά εργασίας, κάνοντάς την καλύτερη για όλες και όλους.

Πληθαίνουν οι φωνές για ζητήματα Ισότητας τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα στην κοινωνίας μας. Έχει συντελεστεί τελικά πρόοδος; Τι λέτε;

Φυσικά και έχει συντελεστεί πρόοδος, συντελείται πρόοδος καθημερινά. Αυτό που πολλές φορές μας κάνει, έστω και στιγμιαία, να αμφισβητούμε την πρόοδο αυτήν είναι από τη μία το ότι συντελείται πιο αργά απ' ό,τι θα θέλαμε και από την άλλη ότι, όπως κάθε δράση, έτσι κι αυτή προκαλεί την αναμενόμενη αντίδραση -ακόμα και οπισθοδρόμηση, σε ορισμένα σημεία. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, συντελείται πρόοδος σε προβλήματα που μέχρι πρότινος παρέμεναν κρυμμένα. Τώρα λοιπόν που βγαίνουν στην επιφάνεια η πρόοδος επισκιάζεται από το τρόμο μας μπροστά στην έκταση των φαινομένων. Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι δεν προχωράμε μπροστά στα θέματα της έμφυλης ισότητας, της έμφυλης βίας, της εκπροσώπησης των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, του σεξισμού ή του μισογυνισμού. Σημαίνουν απλώς ότι έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα και ότι δεν έχουμε το περιθώριο να θεωρούμε τίποτα αυτονόητα κεκτημένο, δεδομένο.

Έχει αλλάξει κάτι στο λεγόμενο «glass ceiling» σήμερα; Υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα σε Ελλάδα και ευρωπαϊκούς μ.ο στον τομέα της εργασίας;

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις σε ό,τι αφορά τη γυναικεία απασχόληση, τόσο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, όσο και της ΕΕ. Γι' αυτό και στον Ευρωπαϊκό Δείκτη για την ισότητα των φύλων η βαθμολογία της χώρας μας στον τομέα αυτόν είναι 65,6/100 έναντι του 71,7 του μέσου όρου της ΕΕ και του 83/100 χωρών όπως η Σουηδία. Σε ό,τι αφορά τη γυάλινη οροφή και την εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης, βλέπουμε ότι, μέχρι πρότινος, δεν υπήρχε στην Ελλάδα σαφής στρατηγική σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του συστήματος και την υποστήριξη περισσότερων γυναικών για να φτάσουν στις θέσεις αυτές. Αυτό αρχίζει σταδιακά να αλλάζει, τόσο μέσα από τις ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν την έμφυλη ποσόστωση στα διοικητικά συμβούλια, τη συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής, το έμφυλο χάσμα στις αμοιβές και όχι μόνο. Αλλάζει επίσης επειδή οι ίδιες οι μεγάλες επιχειρήσεις, κυρίως πολυεθνικές, κινητοποιούνται μέσα από πλαίσια όπως τα κριτήρια ESG και κάνουν προσπάθειες να ανοίξουν τις εσωτερικές τους διαδρομές ώστε να εξαλειφθούν τα έμφυλα εμπόδια και να διευκολυνθεί η πρόσβαση υποεκπροσωπούμενων ομάδων σε θέσεις ηγεσίας.


Corr_HCF_Instapost_1080x1080_ALL.jpg?mtime=20230207162445#asset:397026



Πείτε μας για το ερχόμενο WoT Hackathon. Πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία; Τι δυνατότητες παρέχετε σε όσες/όσους συμμετέχουν, τα οφέλη κ.ά.

Το Hackathon του Women On Top, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2020, είναι ένας συνεργατικός μαραθώνιος δημιουργίας - δηλαδή κατά τη διάρκειά του άτομα από διαφορετικούς κλάδους και πεδία, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους και θα συνεργαστούν για να σχεδιάσουν βιώσιμες ιδέες και εργαλεία που θα δώσουν λύση σε πραγματικές προκλήσεις που θα θέσουν οι εταιρείες-υποστηρικτές μας. Με άλλα λόγια, να "χακάρουν" ό,τι εμποδίζει την ισότητα στην εργασία! Η ιδέα βασίστηκε στη συνειδητοποίησή μας ότι, όσο αφοσιωμένες κι αν είμαστε στο να βρούμε και να προτείνουμε λύσεις για να προχωρήσουν οι εταιρείες στις προσπάθειές τους για μεγαλύτερη ισότητα, πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν είναι σύνθετες και πραγματικές κι εμείς δεν έχουμε λύση για όλες -κάποια άλλη ή κάποιος άλλος, όμως, μπορεί να έχει! Έτσι στο WoT Ηackathon οι προκλήσεις αφορούν ζητήματα ισότητας, διαφορετικότητας & συμπερίληψης, και στοχεύουν στην ενδυνάμωση των γυναικών και την καλλιέργεια μιας πιο ισότιμης και συμπεριληπτικής κουλτούρας στο εταιρικό περιβάλλον. Πέρα από τα έπαθλα που θα κερδίσουν οι νικήτριες ομάδες, αλλά και το ενδεχόμενο να δουν την καινοτόμα ιδέα τους να γίνεται πράξη, οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν, να μάθουν νέες τεχνικές και να οξύνουν τις δεξιότητές τους, επιλύοντας προβλήματα που θα κάνουν το εργασιακό περιβάλλον περισσότερο ισότιμο και συμπεριληπτικό. Για να πάρει κάποια ή κάποιος μέρος, δεν χρειάζεται να έχει προηγούμενη εμπειρία ή να έχει ήδη σχηματίσει ομάδα. Το μόνο που έχει να κάνει είναι να δηλώσει συμμετοχή.

Πείτε μας κάποια βασικά milestones της επιτυχημένης παρουσίας του Women on Top τα τελευταία χρόνια και κάποιους ίσως μελλοντικούς στόχους

Το Women On Top δημιουργήθηκε το 2012 ως ένα δίκτυο mentoring για γυναίκες. Πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωμένο μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την επαγγελματική ενδυνάμωση των γυναικών, την ισότητα & συμπερίληψη στην εργασία. Το όραμά μας είναι να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου στον οποίο όλες οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες για να γίνουν αυτό που μπορούν και θέλουν να είναι. Αποστολή μας, λοιπόν, είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι γυναίκες έχουν ίσες ευκαιρίες στην επαγγελματική και δημόσια ζωή τους, μέσα από την ατομική τους ενδυνάμωση και τη βιώσιμη αλλαγή στο εκπαιδευτικό, εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Μέσα στα 11 χρόνια της δράσης μας έχουμε υποστηρίξει 1500 συνεργασίες mentoring μεταξύ γυναικών που εργάζονται, επιχειρούν ή αναζητούν δουλειά, έχουμε δώσει τη δυνατότητα σε 2300 γυναίκες να πάρουν μέρος σε σεμινάρια επαγγελματικής ανάπτυξης και έχουμε δημιουργήσει 100+ επιτυχημένες συνεργασίες με εταιρείες που επενδύουν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του γυναικείου δυναμικού.

Άλλοι τομείς ή «κακώς κείμενα» σήμερα στα οποία ο Οργανισμός θέλει να συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και την ισότητα;

Αυτό που έχουμε παρατηρήσει μέσα στα 11 χρόνια της δράσης μας είναι ότι στην Ελλάδα έχουμε έλλειψη δεδομένων σε πολλά ζητήματα, εκ των οποίων ένα είναι και το ζήτημα της έμφυλης ισότητας. Γι' αυτό και από το 2020 δραστηριοποιούμαστε συστηματικά στο κομμάτι της έρευνας, προκειμένου να συλλέξουμε τέτοιου είδους στοιχεία και πάνω σε αυτά να χτίσουμε προτάσεις πολιτικής και καμπάνιες ευαισθητοποίησης ενός ευρύτερου κοινού. Πρόσφατα ολοκληρώσαμε έρευνες πάνω στις επιπτώσεις της ψηφιοποίησης στην επαγγελματική ζωή των γυναικών, το ρόλο των γυναικών στη βιωσιμότητα και τη λήψη αδειών γονεϊκότητας και φροντίδας από τους άνδρες στην Ελλάδα. Παράλληλα, υλοποιούμε προγράμματα επιμόρφωσης εκπαιδευτικών ώστε να τους δώσουμε τα εργαλεία για να φέρουν τα θέματα της έμφυλης ισότητας μέσα στην καθημερινότητα του σχολείου και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


MAK-189.JPG?mtime=20230207161653#asset:397025Πηνελόπη Θεοδωρακάκου Συνιδρύτρια, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Ενδυνάμωσης & Εκπαιδευτικών παρεμβάσεων


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr