NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Cunk on Earth: O ορισμός του mockumentary

Cunk on Earth: O ορισμός του mockumentary

Ένα ντοκιμαντέρ για τον προϊστορικό άνθρωπο, τις πυραμίδες, την αρχαία Ελλάδα και τη Ρωμαϊκη Αυτοκρατορία, τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, την Τζοκόντα, το σινεμά, τους δύο παγκόσμιους πολέμους, το iphone 14, την τεχνητή νοημοσύνη και τον Elon Musk που μπορούμε να ποντάρουμε στο ότι θα απολαύσει τα πέντε του επεισόδια, αν ποτέ τα δει.

Για την ιστορία της ανθρωπότητας, της επιστήμης και του πολιτισμού γυρισμένο σα να στη διηγείται η μεγάλη σου αδερφή μασουλώντας παράλληλα φρυγανιά με νουτέλα για να σου εξηγήσει με το μαχαίρι τι σημαίνει εξάπλωση... Η αδερφή σου που μάλλον θα μείνει στην ίδια χρονιά τρολάροντας την δεδομένη γνώση σπιθαμή προς σπιθαμή.

Στον χαρακτήρα της Philomena Cunk που υποδύεται η Diane Morgan προσωποποιείται η αυτοπεποίθηση της ανοησίας, μιας κατάστασης που βρίσκεται “εκτός πλάνου” από κάθε έννοια πραγματικής αναζήτησης καταφέρνοντας ενίοτε.. το αδιανόητο.

Μέσα από τα πιο χαζά, άκαιρα και άτοπα ερωτήματα όχι μόνο το να διασκεδάζει (ή τουλάχιστον να μας διασκεδάζει αφού η ίδια δεν χαμογελά ούτε για ένα δευτερόλεπτο καθόλη τη διάρκεια των επεισοδίων) αλλά λίγες έστω φορές να καταφέρνει να στηλιτεύσει κομμάτια της δεδομένης γνώσης για τον κόσμο αυτό ως εξειδανικευμένα, εν μέρει ακόμα άγνωστα ή “ευκόλως αναμασημένα”.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι για να μπορέσεις να ξαναπείς μια χιλιοειπωμένη ιστορία με τρόπο ενδιαφέρον, οφείλεις να κάνεις αρχικά διαφορετικά ερωτήματα.

Και στην περίπτωση του Cunk on Earth η ιστορία λέγεται ξανά μέσα από όλα τα χαζά ερωτήματα που θα κάναμε ώσπου να φτάσουμε στα σωστά, ίσως και λίγο περισσότερα από αυτά τραβηγμένα από τα μαλλιά ή για να τραβάς τα μαλλιά, χωρίς ποτέ να κοπούν στο μοντάζ.

Ένα ντοκιμαντέρ φτιαγμένο στη γαλαρία των ντoκιμαντέρ. Δημιουργημένο από όσους θα έκαναν χαβαλέ αντί να ακούσουν το μάθημα και θα σήκωναν το χέρι για να το διακόψουν κάνοντας τις πιο “λάθος” ερωτήσεις.

Ένα ντοκιμαντέρ που τρολάρει ό,τι υπάρχει γύρω μας, ορατών τε πάντων και αοράτων αλλά και τον ίδιο του τον εαυτό. Ένα mockumentary που σέβεται, μόνο, τον εαυτό του.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr