NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Unlocking Digital
ανάγνωση

Τι πραγματικά σημαίνει καινοτομία για τις επιχειρήσεις;

Τι πραγματικά σημαίνει καινοτομία για τις επιχειρήσεις;

​Καινοτομία: μία λέξη που συναντάμε σχεδόν σε όλα τα άρθρα που αναφέρονται στις επιχειρήσεις. Μέχρι και τον δωδέκατο αιώνα, η λέξη αναφερόταν σε κάτι που ήταν νέο. Στη συνέχεια, γύρω στον δέκατο έκτο αιώνα, βλέπουμε τη λέξη να αντιπροσωπεύει όλα όσα είναι μοναδικά, απροσδόκητα, εκπληκτικά. Με άλλα λόγια, η εν λόγω λέξη αρχίζει γρήγορα να αντιπροσωπεύει κάτι που επιδεικνύει εφευρετικότητα, δηλαδή, αναφέρεται στη δημιουργία νέων πραγμάτων.

Προσεγγίζοντας μια πιο σύγχρονη έννοιά της, θα λέγαμε ότι η καινοτομία αποτελεί μια καθημερινή και συστηματική πρακτική που στοχεύει στην ανάπτυξη και το μάρκετινγκ πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών, που ανταποκρίνονται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των καταναλωτών, οι οποίες συχνά είναι ανέκφραστες.

Αρκετά νέα προϊόντα και μοντέλα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην παγκόσμια αγορά τα τελευταία χρόνια, αντικαθιστώντας ιστορικές επιχειρήσεις και στέλνοντας αρκετές μεγάλες εταιρείες στη λήθη της ιστορίας. Για παράδειγμα, το Netflix, Disney και Amazon video δεν κατακεραύνωσαν το σινεμά στις αίθουσες, αλλά διόρθωσαν τις ακριβές τιμές και τις δυσκολίες προσβασιμότητας. Η Uber, Curb κ.α. δεν κατέστρεψαν την οικονομία των ταξί, αλλά έκαναν την αγορά πιο εξατομικευμένη και πιο απλή, με ελεγχόμενες τιμές. Η Apple, Spotify, Deezer κ.α. δεν έκλεισαν τα καταστήματα λιανικής πωλήσεων δίσκων, αλλά απάντησαν στην ανάγκη του καταναλωτή να αποκτήσει πρόσβαση σε πιο γρήγορες και πλούσιες υπηρεσίες, πληροφορίες και μοναδικές εμπειρίες. Αυτά και πολλά άλλα παραδείγματα μας αποδεικνύουν καθημερινά ότι η καινοτομία μέσα από την τεχνολογία, βασισμένη σε πελατοκεντρικές υπηρεσίες, διαμορφώνει ταχύτατα το τοπίο και την αγορά. Ως εκ τούτου, διαπιστώνουμε ότι η επιτυχημένη καινοτομία προσφέρει έναν νέο τρόπο ανάπτυξης στις εταιρείες ανεξαρτήτου βεληνεκούς.


Γιατί είναι σημαντική η καινοτομία για τις επιχειρήσεις;

Ορισμένες εταιρείες είναι επιτυχείς όσον αφορά στην καινοτομία, καθώς βρίσκουν τρόπο να εισχωρήσουν έξυπνα στην αγορά και να κερδίσουν γρήγορα μερίδια. Μάλιστα, πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν ότι επιχειρήσεις που αξιοποιούν τα βασικά στοιχεία της καινοτομίας χαίρουν ενός σημαντικού πλεονεκτήματος απόδοσης που τις ξεχωρίζει από άλλες, με στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο έλεγχος της καινοτομίας μπορεί να αποφέρει οικονομικό κέρδος που είναι 2,4 φορές υψηλότερο από εκείνο άλλων παραγόντων (McKinsey).

Για «επιτυχημένη καινοτομία» μπορούμε να μιλάμε όταν οι επιχειρηματίες διασταυρώνουν πολλά στοιχεία, ώστε να κατασταλάξουν στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων τους. Ειδικότερα, τα τρία πιο σημαντικά ερωτήματα απαντώνται στο ποιος, το τι και το πώς:

Μια ανικανοποίητη ανάγκη του πελάτη («ποιος»): Ποιος είναι ο πελάτης και ποιο πρόβλημά του καλούμαστε να λύσουμε; Οι καινούργιες τάσεις, όπως ο αυτοματισμός και o ψηφιακός μετασχηματισμός, οδηγούν σε αλλαγές και απαντούν στις νέες ανάγκες των πελατών.

Μια λύση («τι»): Είναι η λύση αναγκαία και πώς η ίδια μπορεί να προσεγγιστεί;

Ένα επιχειρηματικό μοντέλο που επιτρέπει τη δημιουργία εσόδων από τη καινούρια υπηρεσία ή προϊόν («πώς»): Πώς θα δημιουργήσει αξία η λύση; Ποιο είναι το επιχειρηματικό μοντέλο;

Η επιτυχής καινοτομία απαιτεί απαντήσεις σε κάθε μία από τις παραπάνω ερωτήσεις. Βέβαια, όλες οι εταιρείες που επιθυμούν να καινοτομήσουν κρίνεται αναγκαίο να ξεκινήσουν από το να επανασχεδιάσουν την εταιρική τους οργάνωση και να επανεξετάσουν τη νοοτροπία της διοικητικής τους ομάδας. Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό να θέσετε τους σωστούς στόχους, όπως και να επενδύσετε στους κατάλληλους πόρους, ώστε να μειώσετε τους κινδύνους που ελλοχεύουν, βάσει ενός αποτελεσματικού χρονοδιαγράμματος. Είναι οι προσπάθειες που θα κάνει η επιχείρηση στην αγορά ρεαλιστικές, όπως και οι διαθέσιμες τεχνολογίες διαθέσιμες αντίστοιχα; Η λίστα των ερωτήσεων που πρέπει να κάνει ο εκάστοτε επιχειρηματίας είναι μεγάλη. Το κυριότερο, όμως, είναι να διαθέτει σαφές όραμα, φιλοδοξία και να πραγματοποιεί τις σωστές επιλογές.


Η καινοτομία είναι ομαδικό άθλημα

…και γι’ αυτό κρίνεται επιβεβλημένο κάθε επιχειρηματίας να καθοδηγείται από έναν έμπειρο εξωτερικό επιχειρηματικό σύμβουλο. Κατέχοντας βαθιά γνώση της αγοράς και των αναγκών της, καθώς και του απαραίτητου για τις σύγχρονες επιχειρήσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, ένας στρατηγικός business consultant θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε σωστά τις αλλαγές, θα ανταλλάξει νέες καινοτόμες ιδέες μαζί σας, όπως επίσης θα θέσει τα θεμέλια εκείνα που θα σας διευκολύνουν στη λήψη ορθών επιχειρηματικών αποφάσεων ακόμη και σε καιρούς αβεβαιότητας.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr