NEWSFLASH...
Marketing & Sales | Unlocking Digital
ανάγνωση

Αλλαγή: Πόσο κρίσιμη είναι για την εξέλιξη των επιχειρήσεων;

Αλλαγή: Πόσο κρίσιμη είναι για την εξέλιξη των επιχειρήσεων;

Υπάρχουν φράσεις που ακούμε σχεδόν κάθε φορά που πραγματοποιούμε έναν έλεγχο σε μικρές, μεσαίες αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις ως επιχειρηματικοί σύμβουλοι. Οι εν λόγω μικρές φράσεις δικαιολογούν καταστάσεις και προβλήματα που σχετίζονται με την οργάνωση και επηρεάζουν άμεσα τα αποτελέσματα και την κερδοφορία. Μάλιστα, μία από τις φράσεις που χρησιμοποιείται συχνότερα, είναι η γνωστή..."πάντα έτσι το κάναμε", η οποία συνήθως δικαιολογεί μια παγιωμένη συνήθεια ή μέθοδο εργασίας.

Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, όπου η καινοτομία είναι υποχρέωση, κρίνεται απαραίτητο να επανεξετάσουμε τις υφιστάμενες μεθόδους εργασίας και να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις της εποχής εκμεταλλευόμενοι κάθε διαθέσιμη ευκαιρία. Το μότο «δεν αλλάζεις μια ομάδα που κερδίζει» είναι σε μεγάλο βαθμό ξεπερασμένο αυτές τις μέρες. Το να μην επανεξετάζετε τις μεθόδους εργασίας, παραγωγής, προμήθειας, διανομής, πωλήσεων...είναι ένας δρόμος που μακροπρόθεσμα θα οδηγήσει την επιχείρησή σας στην κάθοδο.

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο εκσυγχρονισμός της εταιρείας σας είναι επώδυνος, όχι απαραίτητα όσον αφορά τις νέες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά περισσότερο αναφορικά με τη νοοτροπία των υπαλλήλων σας, ξεκινώντας από τη δική σας ως CEO. Ωστόσο, η αναθεώρηση της οργάνωσης και των μεθόδων της επιχείρησης σας σίγουρα θα σας επιτρέψει να ανακαλύψετε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, νέες γραμμές εισοδήματος, να συναντήσετε νέους επιχειρηματίες για να δημιουργήσετε στρατηγικές συμμαχίες, να αξιοποιήσετε ενδεχομένως ευκαιρίες για co-branding, να αυξήσετε το δίκτυό σας και πολλά ακόμα. Και όπως φυσικά έχει δείξει η ιστορία, το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο, αφού ο κόσμος είναι γεμάτος από παραδείγματα εταιρειών που έχουν εξαφανιστεί, όπως η Kodak, η Compaq, η Polaroid, η Nokia, η Thomas Cook κ.λπ. Τι σας σταματά λοιπόν από το να ξεπεράσετε τον ίδιο σας τον εαυτό;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει άρθρο του Forbes...«Είναι εύκολο να παγιδευτείτε στις κινήσεις. Mπορεί να είναι αλήθεια ότι η τρέχουσα τακτική, στην πραγματικότητα, λειτουργεί. Αυτό, όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να μάθετε από την προηγούμενη επιτυχία (και αποτυχία). Το να επαναπαύεστε στις δάφνες σας είναι συχνά υπεκφυγή. Η απλή επίκληση των επιτευγμάτων του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει σε στασιμότητα. Ωστόσο, όταν οι εταιρείες υιοθετούν μια κουλτούρα αλλαγής, μεγιστοποιούν τις δυνατότητές ανάπτυξής τους».

Σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, οι εταιρείες που παραμένουν προσκολλημένες στις συνήθειές τους και στον τρέχοντα τρόπο λειτουργίας τους δεν μπορούν να επιβιώσουν μακροπρόθεσμα. Αυτό δεν αφορά μόνο στις αλλαγές στα καταναλωτικά πρότυπα και τις προσδοκίες των καταναλωτών. Πράγματι, οι υπάλληλοί σας είναι επίσης όλο και πιο απαιτητικοί και αναμένουν από τις εταιρείες να προσαρμοστούν στις ανάγκες τους και στις αλλαγές της αγοράς. Δεν θα μείνουν πολύ σε μια εταιρεία που δεν τους προσφέρει προοπτικές εξέλιξης. Δεν θα μπορούσατε, επομένως, να προσελκύσετε και να διατηρήσετε ταλέντα, τα οποία θα επιλέξουν εταιρείες που προσφέρουν δυναμικά περιβάλλοντα εργασίας χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία εργασίας; Αν δεν καταφέρετε να το κάνετε οι ίδιοι, θα το καταφέρει κάποιος άλλος. Άλλωστε, δεν είστε οι μόνοι στην αγορά.

Οι «παλιοί» ανταγωνιστές σας μπορούν να δράσουν ταχύτερα, να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, να αγκαλιάσουν την καινοτομία γρηγορότερα και τελικά να σας ξεπεράσουν. Οι «νέοι» ανταγωνιστές, πιο ευέλικτοι, πιο σύγχρονοι και αναλύοντας τα δεδομένα της αγοράς, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της, μπορούν εύκολα να τοποθετηθούν σε μια υψηλότερη θέση από εσάς και να «κλέψουν» ένα μεγάλο μέρος των πελατών σας. Για να μην αναφέρουμε το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού: οι εταιρείες που δεν εκσυγχρονίζονται κινδυνεύουν επίσης να μείνουν πίσω από τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές εξελίξεις.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κατανοούν καλύτερα, όπως και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των καταναλωτών. Οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες συλλογής και χρήσης δεδομένων για τη βελτίωση προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και για την παροχή μιας πιο εξατομικευμένης εμπειρίας πελάτη. Τελικά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί σημαντικό μέρος της συνολικής στρατηγικής ανάπτυξης της εταιρείας, αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως η μόνη διέξοδος. Οι εταιρείες κρίνεται επιβεβλημένο να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη και ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία τους, διασφαλίζοντας ότι συνδυάζουν τα οφέλη της τεχνολογίας με τις παραδοσιακές στρατηγικές ανάπτυξης.

Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν σήμερα, πρέπει να είναι έτοιμες να αλλάξουν και να προσαρμοστούν οι ίδιες. Αυτό σημαίνει, να είστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες, να αμφισβητείτε τον τρόπο λειτουργίας σας και να αναζητάτε διαρκώς τρόπους βελτίωσης των προϊόντων και των υπηρεσιών σας. Οι εταιρείες που δεν επιδεικνύουν ευελιξία, εντέλει θα εξαφανιστούν, ενώ εκείνες που είναι ανοιχτές στην αλλαγή θα επιβιώσουν και θα ευδοκιμήσουν.

Ο φόβος εμποδίζει έναν οργανισμό να δράσει. Ο εντοπισμός ευκαιριών για οργανωτικό μετασχηματισμό απαιτεί...κάποια φινέτσα. Επομένως, ως ηγέτης, πρέπει να επενδύσετε στο reskilling και upskilling των υπαλλήλων σας, να αναζητήσετε νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και να οδηγήσετε την εταιρεία σας στην επιτυχία. Φυσικά, είναι απόλυτα κατανοητό πως δεν μπορείτε να τα κάνετε όλα μόνοι σας. Ως εκ τούτου, είναι ανάγκη να αναζητήσετε τον σωστό επιχειρηματικό σύμβουλο, ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σε αυτό το ταξίδι και θα ενισχύσει το νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα δημιουργήσετε. Μόνο με την καταλυτική του συνεισφορά θα επιτύχετε το όραμά σας και θα οδηγηθείτε στην κερδοφορία ως ένα top-of-mind brand.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr