NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how | Ηγεσία & Management
ανάγνωση

Μπορούν οι CEOs να σώσουν τον κόσμο;

Μπορούν οι CEOs να σώσουν τον κόσμο;

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι στην εποχή μας, οι CEOs δεν ηγούνται απλώς εταιριών, ηγούνται οικοσυστημάτων.

Οι σημερινοί διευθύνοντες σύμβουλοι λειτουργούν σε ένα νέο τοπίο, με την κοινωνία και τις επιχειρήσεις να είναι πιο αλληλένδετες από ποτέ και μια ευρύτερη ομάδα ενδιαφερομένων να καταγράφει μια σειρά από προσδοκίες και απαιτήσεις από αυτούς. Για να είναι αποτελεσματικοί σε αυτή την καινούργια συνθήκη, καλούνται να μετατραπούν σε ένα διαφορετικό είδος ηγέτη, κοιτάζοντας πέρα από την εταιρία που διαχειρίζονται και διαμορφώνοντας το οικοσύστημα, στο οποίο λειτουργούν.

Οι CEOs και οι επιχειρήσεις έχουν ευθύνη όχι μόνο απέναντι στους μετόχους τους, αλλά και απέναντι στους εργαζομένους τους, στους προμηθευτές, στο φυσικό περιβάλλον και στις κοινότητες, στις οποίες δραστηριοποιούνται. Η δήλωση αυτή, ότι ο εταιρικός σκοπός είναι πάνω από τα κέρδη, υπογράφηκε από 181 CEOs, τον Αύγουστο του 2019 στο Business Roundtable. Αρχικά έμοιαζε με μία συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο, όμως η πανδημία επιτάχυνε τα πράγματα και έκανε τους διευθύνοντες συμβούλους πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της τεράστιας υγειονομικής κρίσης, που έκρινε την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τους τρεις ηγέτες των φαρμακευτικών πολυεθνικών, Albert Bourla, CEO της Pfizer, Stéphane Bancel, CEO της Moderna και Alex Gorsky, CEO της Johnson & Johnson, οι οποίοι κατέβαλαν όλες τους τις δυνάμεις για να δημιουργηθούν τα εμβόλια κατά της Covid-19, το συντομότερο δυνατόν και κατάφεραν κυριολεκτικά να σώσουν την ανθρωπότητα;

Όμως ο κομβικός ρόλος των CEOs δεν φαίνεται να τελείωσε στη μετά-covid εποχή. Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και συνεχών κρίσεων και ανατροπών, οι απαιτήσεις των πολιτών από αυτούς μεγαλώνουν.

Η εμπιστοσύνη που δείχνουν στις επιχειρήσεις παραμένει σχετικά ακλόνητη, σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη στα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις, που παραπαίει.

Τι περιμένουν λοιπόν, μετά την πανδημία, οι πολίτες από τους ηγέτες των επιχειρήσεων; Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Institute for the Study of Business in Global Society και του Edelman Trust Institute, -όπου συμμετείχαν 14.000 ατόμων από 14 χώρες-, οι πολίτες εξακολουθούν στην μετά-covid εποχή να εμπιστεύονται τις επιχειρήσεις και αναμένουν από τους διευθύνοντες συμβούλους να οδηγήσουν την κοινωνική αλλαγή.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, τα νέα δεδομένα στην αγορά εργασίας με την εισαγωγή της ΑΙ, τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, την ενσωμάτωση και τον ρατσισμό.

Η έρευνα δείχνει ότι καθώς αλλάζει η περιγραφή της θέσης για τους διευθύνοντες συμβούλους, αλλάζουν και τα χαρακτηριστικά για την επιτυχημένη ηγεσία. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολλοί περισσότεροι και το τοπίο πιο τραχύ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει περισσότερος χώρος για λάθη.

Για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της εποχής, οι #CEOs πρέπει να μετατραπούν σε έναν διαφορετικό τύπο ηγέτη, που διαχειρίζεται όχι μόνο την εταιρία του, αλλά και το οικοσύστημα στο οποίο λειτουργεί η επιχείρησή του, συμπεριλαμβανομένων των πελατών, των προμηθευτών, των συνεργατών, των ανταγωνιστών, της κυβέρνησης και της τοπικής κοινότητας.

Καλούνται λοιπόν να αποκτήσουν νέες δεξιότητες:

  • Να γίνουν πιο ανθρώπινοι, επιδεικνύοντας περιέργεια, διαφάνεια και ευαλωτότητα και να ανταποκρίνονται στους άλλους με γνήσιο ενδιαφέρον και ενσυναίσθηση
  • Να μπορούν να εξισορροπούν τις ανάγκες των ενδιαφερομένων, την αναζήτηση ευκαιριών για τη δημιουργία κοινής αξίας και τη μετατροπή των ανταγωνιστών σε συνεργάτες
  • Να ηγηθούν με επιρροή -όταν διαθέτουν ελάχιστη έως καθόλου επίσημη εξουσία-, βασιζόμενοι στη φήμη και τον σεβασμό των συνεργατών τους
  • Να εκφράζουν άποψη για κοινωνικά ζητήματα και να “λογοδοτούν” σε μια πολύ μεγαλύτερη ομάδα ενδιαφερομένων.

Όλα αυτά απαιτούν ηρεμία, αυτοπεποίθηση, ευχέρεια σε θέματα οικοσυστήματος και ανθεκτικότητα.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχει ρίσκο σε όλο αυτό. Βαδίζουν σε μία νέα άγνωστη περιοχή, που δεν θυμίζει τίποτα από το παρελθόν. Μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν είτε αμφιλεγόμενα κοινωνικά ζητήματα -για τα οποία δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις-, είτε επενδυτές που μιλούν για κοινωνική ευθύνη, αλλά δεν έχουν την υπομονή που απαιτείται, ώστε να θυσιάσουν βραχυπρόθεσμα κέρδη για τη μακροπρόθεσμη δημιουργία αξίας. Και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να απογοητεύσουν ή ακόμη και να αποξενώσουν ορισμένους ενδιαφερόμενους.

Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, θα πρέπει να βρίσκονται σε συνεννόηση με το διοικητικό συμβούλιο, ειδικούς του κλάδου και έμπιστους συμβούλους, να διατηρούν ανοιχτό διάλογο με τις ομάδες ενδιαφερομένων και με μια αξιόπιστη ομάδα ηγετών επιχειρήσεων, χωρίς παράλληλα να απομακρύνονται πολύ από τις καθημερινές τους υποχρεώσεις στην επιχείρησή τους.

Κι ενώ οι κίνδυνοι είναι πραγματικοί, το ίδιο ισχύει και για τα οφέλη. Οι CEOs μπορεί να επωφεληθούν από το θετικό κοινό αίσθημα που απορρέει από τις προσπάθειές τους, την προσέλκυση πελατών και ταλαντούχων εργαζομένων, τις βαθύτερες και πιο παραγωγικές σχέσεις που θα αναπτύξουν με τις κοινότητες, την κυβέρνηση και τους κοινωνικούς φορείς και φυσικά από καινοτόμες λύσεις, που μπορούν να προέλθουν μέσα από διαφορετικούς συνασπισμούς, που εργάζονται συνεργατικά.

Στον σημερινό κόσμο, οι πιο αποτελεσματικοί CEOs αναγνωρίζουν ότι κανείς δεν είναι απομονωμένος. Κανένα ηγετικό στέλεχος και καμία εταιρία, βιομηχανία, χώρα δεν λειτουργεί αυτόνομα. Οι γραμμές και τα όρια έχουν θολώσει και εκείνοι, ως ηγέτες επιχειρήσεων, πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία να επηρεάσουν ολόκληρα οικοσυστήματα και να διαμορφώσουν το κοινό μέλλον, στο οποίο θα είμαστε όλοι ωφελημένοι.

Άραγε στην Ελλάδα, πόσο κοντά είμαστε σε αυτή τη νέα συνθήκη?

Το άρθρο "Μπορούν οι CEOs να σώσουν τον κόσμο?" δημοσιεύτηκε στο #001 τεύχος του εβδομαδιαίου συνδρομητικού newsletter Inside the mind of the CEO, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 4 Μαΐου.

Μπορείτε να κάνετε εγγραφή εδώ, για να λάβετε δωρεάν τα πρώτα 4 τεύχη του Μαΐου.

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο για να διαβάσετε το #001 τεύχος!

1683626051049.jpg?mtime=20230509142539#asset:413938

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr