NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

“PAPER”: Το χαρτί ως “επιφάνεια” εικαστικών εμπνεύσεων

“PAPER”: Το χαρτί ως “επιφάνεια” εικαστικών εμπνεύσεων

Το χαρτί, αποτέλεσε το συνηθέστερο υπόβαθρο των αρχείων, πριν την ψηφιακή εποχή. Αλλά και ένα μέσο έκφρασης όχι μόνο με όχημα τη γραφή ή στον ρόλο της συνηθέστερης επιφάνειας για τη ζωγραφική αλλά και μέσα από την ίδια του την υλικότητα.

Από την χαρτοκοπτική, το κολάζ και τα τρισδιάστατα origami, ως τον χαρταετό, την σαΐτα και τις χάρτινες βαρκούλες, το χαρτί κόβεται, διπλώνεται, ξανακολιέται, αλλάζει μορφές, πετά στον αέρα. Σταματά να διακατέχεται από σοβαρότητα, δεν είναι πια άτεγκτο, ζει “πολλαπλές ζωές” μέσα από το παιχνίδι και την δημιουργικότητα.

Σήμερα, καθώς ακόμα και η παραμικρή σημείωση γράφεται αλλά και υπενθυμίζεται πλεόν ψηφιακά και η ανακύκλωση, δικαίως, αποτελεί τεράστιο μέλημα, το χαρτί, φαίνεται να αφήνει πίσω την “δουλειά γραφείου” για να εκφραστεί πιο ελεύθερα. Μέσα από την διαχρονική του σχέση με τα εικαστικά μοιάζει περισσότερο με ένα εύθραυστο δοχείο που μπορεί να γεμίσει με πολλαπλά νοήματα ή με μια τυχερή πινιάτα (piñata). Εκείνη τη χειροποίητη, τυλιγμένη με χρωματιστά χαρτάκια κατασκευή που είναι γεμισμένη με γλυκίσματα και δανείζεται το όνομά της από την ιταλική λέξη «piniata» που σημαίνει, εύθραυστο δοχείο.

Η ομαδική έκθεση PAPER στο The European Centre/Contemporary Space Athens

Οι καλλιτέχνες αξιοποιούν τη χάρτινη ύλη διπλώνοντάς την, πλάθοντας σχήματα, δημιουργώντας όγκους, ενώνοντας διαφορετικές ποιότητες χαρτιού και συνδυάζοντας υφές, καταδεικνύοντας έτσι την πολλαπλότητα της φύσης και των χρήσεων του χαρτιού.

Τα χάρτινα έργα τέχνης, περίοπτα, ανάγλυφα, επιπεδοανάγλυφα, διάτρητα ή ζωγραφισμένα, παρουσιάζονται ως εντυπωσιακοί όγκοι με περισσή πλαστικότητα και διαμορφώνουν έργα γλυπτικής, μικρογλυπτικής ή εφαρμοσμένης τέχνης. Οι εικαστικές επεμβάσεις μεταμορφώνουν τη χάρτινη επιφάνεια και της δίνουν διαφορετική υλικότητα και μορφή, μεταβάλλοντάς την σε μοναδικό έργο τέχνης.

Το Chicago Athenaeum: Μuseum of Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies και την ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνών, PROJECT 2 ATHENS παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο “Paper” σε επιμέλεια της Δέσποινας Σταύρου και της Φιόνας Μουζακίτη.

Η έκθεση που ξεκινά στις 12 Μαΐου στο THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens, στο 74 της οδού Μητροπόλεως, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζει την δουλειά 73 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και πάνω από 100 έργα τέχνης και είναι αφιερωμένη στο χαρτί, ως υλικό δημιουργίας και έμπνευσης των καλλιτεχνών.

Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σχέδια, εικαστικά βιβλία, χαρακτικά, κατασκευές από χαρτί, κολάζ, papier - mâché, ζωγραφικά έργα, χειροποίητο χαρτί, γλυπτά, οριγκάμι και ακουαρέλες που χρησιμοποιούν σαν κύριο υλικό τους το χαρτί. Επιπλέον στα πλαίσια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τρία workshops με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό που έχουν ως θέμα το οριγκάμι, το χειροποίητο χαρτί και το κολάζ.

Συμμετέχοντες Καλλιτέχνες: Adamson Yvonne, Boulter Sebastian, Grek Christine, Helmer Nielsen Lene, Hernández Ruiz Manuel, Katsiaficas Diane, Kiss Jean Stephan, Lauber Franziska, Marquand Camille, Memet Ali Zeren, Möcking Evelyn, Page Juana, Wang Yu-Han, Zmeyev Maxim, Αθανασιάδου Έλενα, Αντωνίου Ν. Έλενα, Γεραρή Ελευθερία, Γεωργή Πέλη, Γεωργιάδη Σοφία Ηλιάνα, Γκουτενσβάγκερ Έρρικα, Δαμοπούλου Ελένη, Δελφίνο Ιωάννα, Ηρωίδου Αντωνία, Καλοκαιρινός Μιχάλης, Καπνίση Σοφία, Καρδάσης Γιάννης, Καστρινογιάννη Ελένη, Κατσαρά Έλλη, Κεχαγιά Ελισάβετ, Κοζάκου-Τσιάρα Όλγα, Κοκκίνη Μαρία, Κοκκίνου Αλεξία, Κομπατσιάρη Μαρία, Κοντοέ Μαριάννα, Κούκουλα Ένη, Λεωνιδόπουλος Γεώργιος, Λουκά Μαίρη, Μάλλιου Ντορίνα, Μανωλίδου Αντιγόνη, Ματάλα Μαρία, Μιτρεντσέ Χριστίνα, Μιχαηλίδου Ζέφη, Μουζακίτη Φιόνα, Μπενάκη Μαρία, Μπουρμπού Μαρία, Μπρουσκομάτης Θόδωρος, Μυτάς Χρήστος, Ντακόλια Ιωάννα, Παπαβασιλείου Γωγώ, Παπαβασιλείου Μαρία, Παπαδημητρίου Κωστής, Περιβολάρη Κική, Πέρπερα Στέλλα, Πέτρου Σούλα, Πεχλιβάνη Ελένη, Πιτσιρή Παναγιώτα, Ρενιέρη Εύη, Σέμψη Τασία, Σοφιανίδη Νεφέλη, Σπηλιωτάκη Μαργαρίτα, Σπύρου Βασιλική, Σταμάτη Μαρία, Σταματίου Καρίσσα, Σταματόπουλος Νεκτάριος, Σταύρου Δέσποινα, ΣτοΪδης

Χώρος: THE EUROPEAN CENTRE/Contemporary Space Athens,

Μητροπόλεως 74, Αθήνα, 105 63

Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαΐου, 18.00 - 21.30

Διάρκεια έκθεσης: 12/5/2023 - 4/6/2023

Ημέρες & Ώρες: Τετάρτη έως Κυριακή, 12.00 - 19.00

Τηλέφωνο: 210 3428511, 6944637697

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

*Κλειστά Κυριακή 21 Μαΐου 2023

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr