NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

Αυτοκίνητο: Οι εταιρικοί στόλοι σε ρόλο πρωταγωνιστή... και οι στόχοι για ηλεκτροκίνηση

Αυτοκίνητο: Οι εταιρικοί στόλοι σε ρόλο πρωταγωνιστή... και οι στόχοι για ηλεκτροκίνηση

Εν μέσω μεγάλων αλλαγών, τάσεων που διαμορφώνονται και εν εξελίξει προσπαθειών μετασχηματισμού στην αυτοκίνηση (υβριδικά μοντέλα, car sharing κ.α), οι εταιρικοί στόλοι στην Ευρώπη θεωρούνται πρακτικά η μεγαλύτερη αγορά, καθώς αντιπροσωπεύουν το 58% των νεών πωλήσεων.

Και με την ηλεκτροκίνηση, τι γίνεται; Πράγματι, το παραπάνω ποσοστό ευθύνεται για το 74% των εκπομπών ρύπων των νέων αυτοκινήτων και η ηλεκτροκίνηση θα μείωνε σημαντικά τις εκπομπές ρύπων σε επίπεδο Ε.Ε.

Πέρσι το 10,8% των νέων εταιρικών αυτοκινήτων ήταν αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα σε σύγκριση με το 14,5% που αφορούσαν λιανικές πωλήσεις. Από σήμερα μέχρι και το 2030 εκτιμάται ότι περίπου 11 εκατομμύρια επιπλέον ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους, αντικαθιστώντας τα ρυπογόνα αυτοκίνητα πετρελαίου και βενζίνης.

Σημειώνεται πάντως πως στους σχεδιασμούς της Ε.Ε είναι η ενίσχυση των προσπαθειών ώστε να επιτευχθεί η «πράσινη μετάβαση», με κίνητρα στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, περίπου το 80% των πολιτών στην Ευρώπη αγοράζουν μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ενώ υπάρχει μεγάλη προτίμηση στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα μέχρι 4 ετών, ενώ στόχος μέχρι το 2035 είναι η πώληση 12,5 εκατ. περίπου.

Το πιο φιλόδοξο σενάριο, είναι το 100% όλων των νέων εταιρικών αυτοκινήτων να έχουν μηδενικές εκπομπές έως το 2030 και το 2027, ως μεταβατικό στάδιο του τελικού στόχου, να είναι μειωμένες κατά 50%.

Ελλάδα: Πάνε καλά οι πωλήσεις για την ώρα

Όσον αφορά τη μεγάλη εικόνα στην Ελλάδα γύρω από το σύνολο της αγοράς αυτοκινήτου, τα στοιχεία μέχρι τώρα για το 2023 είναι θετικά: οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν σημειώσει ικανοποιητική αύξηση, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Τον Απρίλιο κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 18.343 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού) έναντι 17.994 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 1,9%.

Αντίθετα, μείωση 2% είχε παρουσιάσει η κυκλοφορία για πρώτη φορά αυτοκινήτων (καινούργιων ή μεταχειρισμένων εξωτερικού) τον Απρίλιο του έτους 2022 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021.

Τα καινούργια αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν τον Απρίλιο ανέρχονται σε 10.995 έναντι 10.184 που κυκλοφόρησαν τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 8,0%.







... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr