NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Οι νέες μικρές επιχειρήσεις στη σκιά του "Πύργου Απόλλων"

Οι νέες μικρές επιχειρήσεις στη σκιά του "Πύργου Απόλλων"

Καθώς η Λουίζης Ριανκούρ γύρω από την πλατεία Κανελλοπούλου όπου βγαίνει το μετρό της Πανόρμου μοιάζει με εργοτάξιο, και η αναδιαμόρφωση των πεζοδρομίων δημιουργεί κατά τόπους κύματα σκόνης και χώματος, ένας πανύψηλος γερανός υψώνει υλικά ψηλότερα από τα 80 μέτρα και τους 25 ορόφους του "Πύργου Απόλλων".

Ενώ το κοινό, επιβεβαιωμένο μυστικό της γειτονιάς της Πανόρμου, το οποίο μόλις σας μαρτυράμε, είναι η δημιουργία εστιατορίου δίπλα από την πισίνα της ταράτσας του Πύργου που χτίστηκε το 1973, μέσα στην δεκαπενταετία που ίσχυσε ο νόμος που απελευθέρωνε το ύψος της δόμησης.

Ανάμεσα σε πολλά αξιοπερίεργα που μπορούμε να σας πούμε για τον Πύργο όπως το γεγονός ότι για “προληπτικούς” ίσως λόγους στην πραγματικότητα δεν διαθέτει 13ο όροφο και ότι από τον 12ο θα βρεθείτε απευθείας… στον 14ο, ότι δεν υπάρχουν κουδούνια στην είσοδο αλλά ο κύριος Τάκης, θυρωρός για περίπου 30 χρόνια, ο οποίος επικοινωνεί με τα διαμερίσματα και τα γραφεία και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να κατεβάσει κανείς τα σκουπίδια που συλλέγονται σε κάθε όροφο…. εμείς θα σας μεταφέρουμε στη σκιά του ουρανοξύστη, δύο στενάκια πιο πίσω. Στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας.

Ένα τυχαίο γεγονός

Ανάμεσα σε μικρά μοδιστράδικα, μαγαζάκια με νυχτικιές και ακόμα μικρότερα για επιδιορθώσεις υποδημάτων, ένα μικροσκοπικό laundry αλλά και πολλά κλειστά καταστήματα, ξεχωρίζουν εκείνα της Ξανθής, της Σίσσυς, της Πολίνας και της Αλεξάνδρας.

Ένα workshop και φυσικό κατάστημα κοσμημάτων, ένα κατάστημα με vintage ρούχα, ένα με κεριά σε ευφάνταστα, σύγχρονα σχέδια, ένα με φυτικά ελληνικά και πολωνικά καλλυντικά φτιαγμένα με πρώτες ύλες από μικρούς παραγωγούς και ένα με ενδιαφέροντα activewear κομμάτια που ράβονται στην Αθήνα.

simplicite.jpg?mtime=20230526183402#asset:417231


Μικρές επιχειρήσεις, η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι εκείνη της Σίσσυς που άνοιξε την ημέρα της Γυναίκας πριν από ένα χρόνο, το κατάστημα Lira, με τα επιλεγμένα φυτικά καλλυντικά αφήνοντας πίσω της την δημοσιογραφική έρευνα πίσω από τις κάμερες και τα ατελείωτα ωράρια της τηλεόρασης. Μικρά εγχειρήματα που κάπως τυχαία αλλά και κάπως τελικά μαζί, αναδιαμορφώνουν μια οδό (μισή για την ακρίβεια) με μικρά καταστήματα νέας γενιάς, καθώς νεαρές κοπέλες δρασκελίζουν διστακτικά αλλά αισιόδοξα, για πρώτη φορά, το κατώφλι του επιχειρείν.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το όμορφο “Diesblon” που προέκυψε από το όνομα της Ξανθής αν το μεταφράσει κανείς στα αγγλικά και που μετρά λίγες ημέρες λειτουργίας. Στο κατάστημα της, η wearable art και τα χειροποίητα κοσμήματα από ρητίνη και πολυμερικό πηλό σε έντονους χρωματισμούς συνυπάρχουν με τα πορτραίτα που είναι αποτέλεσμα ανάμειξης της υφής του χρώματος σε λάδι, ακρυλικών χρωμάτων, κάρβουνου, μαρκαδόρων καθώς και κάποιων βάναυσων πινελιών με μαχαίρι ή σπάτουλα.

emerald-hunt.jpg?mtime=20230526183433#asset:417232


Η ίδια μας ανέφερε ότι: “Η απόφαση να ανοίξω το κατάστημα ήταν αναπόφευκτη. Δεν είναι κάτι που έχω ξανακάνει και πολλές φορές οφείλω να ομολογήσω πως νιώθω σαν να κάνω «βουτιά από ψηλά». Η επιλογή της περιοχής έγινε κάπως τυχαία. Βασικές απαιτήσεις ήταν η προσβασιμότητα και να είναι κοντά στο κέντρο. Ευτυχώς, το σύμπαν συνωμότησε και μετά από πολύ ψάξιμο -και λίγη απελπισία- βρέθηκε αυτός ο χώρος σε έναν περίπατο που έκανα με μια φίλη μου, την Αλεξάνδρα, η οποία έχει το Emerald Hunt, ένα μαγαζί με vintage ρουχισμό που βρίσκεται στο απέναντι πεζοδρόμιο.

Και συνεχίζει λέγοντας για την περιοχή: ”Οι άγνωστοι μετατρέπονται σιγά σιγά σε φίλους και γνωστούς και τα βλέμματα επιφυλακτικότητας σε ζεστά χαμόγελα και καλημέρες. Οι πρώτοι πελάτες ήταν φίλοι και γνωστοί που ήρθαν για να μοιραστούμε την χαρά του νέου ξεκινήματος. Δεν ήταν οι μόνοι όμως. Κρατάω χαρακτηριστικά την αντίδραση μιας κοπέλας που βρέθηκε σε εμάς τυχαία: «Επιτέλους λίγη τέχνη στους Αμπελόκηπους!». Εκείνη ήταν και το πρώτο boost θετικής ενέργειας για το ξεκίνημα!”.

p-rules.jpg?mtime=20230526183456#asset:417233


Ακριβώς δίπλα από το μπλε Diesblon υπάρχει και το πορτοκαλί “P-rules” της Πολίνας, με τα πρακτικά κομμάτια activewear καθώς και εκείνα με τα όμορφα patterns που ράβονται στην Αθήνα. Μάλιστα πολλές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί για τα social media του brand χρησιμοποιούν ως background τον περιβάλλοντα χώρο του γειτονικού Orbit.

Σε έναν δρόμο που τα Σάββατα απλωνεται η λαϊκή αγορά της περιοχής και που κανείς ίσως δεν θα στοιχιμάτιζε να δημιουργηθεί μια μικρή ομάδα επιχειρήσεων με κοινά βασικά χαρακτηριστικά, ξεκινούν όνειρα. Με πρώτο όμως πάντα στόχο να καταστούν βιώσιμες οι νέες λεγόμενες μικρές τοπικές επιχειρήσεις που διαθέτουν φυσικό κατάστημα.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr