NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Επισκεπτόμαστε το microsite για τη Ζωρζ Σαρή

Επισκεπτόμαστε το microsite για τη Ζωρζ Σαρή

«Η Ζωή θέλει να την αγαπάνε. Να την αγαπάνε χωρίς παζαρέματα, πολύ και αλογάριαστα. Μικρή κατάλαβε πως για να τα καταφέρει έπρεπε πρώτα ν΄ αγαπήσει αυτή τους ανθρώπους. Αγαπούσε όπως πεινούσε, όπως διψούσε, όπως πονούσε, όπως γελούσε».

Πιθανώς μια παιδική ηλικία χωρίς τα “στενά παπούτσια” και τον “θησαυρό της Βαγίας” με φόντο την Αίγινα ή το “Όταν ο ήλιος” να μην είναι η ίδια. Για αυτό και οι εκδόσεις Πατάκη τιμούν τα 100 χρόνια από την γέννηση της Ζωρζ Σαρή με τη δημιουργία ενός microsite με πληροφορίες, αιωρούμενες γραφομηχανές, φιλαναγνωστικές δραστηριότητες και έναν ιδιότυπο χάρτη-ταξιδιωτικό οδηγό.

Λίγα λόγια τη Ζωρζ Σαρή

Η Ζωρζ γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1923 στην Αθήνα, σε μια πολυπολιτισμική οικογένεια, γεγονός που “χρωμάτισε” τη ζωή και το έργο της. Η μητέρα της ήταν Γαλλίδα από τη Σενεγάλη ενώ ο πατέρας της, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας. Η Ζωρζ μεγάλωσε μαζί με τις αδελφές της με ελεύθερο πνεύμα, ανεξαρτησία, δύναμη και πείσμα στη συντηρητική ελληνική κοινωνία του 1930. Πριν ολοκληρώσει όμως τις σπουδές της, άρχισε ο πόλεμος του 1940.

Περιγράφοντας εκείνα τα χρόνια, η ίδια λέει: «Ήταν χρόνια χαράς και ελευθερίας. Από δυστυχισμένοι γίναμε ευτυχισμένοι. Και αυτό γιατί διαλέξαμε τον δρόμο της ζωής και ας υπήρχε θάνατος μέσα. Θρηνούσαμε και χαιρόμασταν όλοι μαζί. Δε φοβόμασταν όμως. Υπήρχε ένας στόχος, η απελευθέρωση».

Αφού τελείωσε το σχολείο, άρχισε να παρακολουθεί μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη. Και αργότερα τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο διαδέχτηκε ο Εμφύλιος, κατά τη διάρκεια του οποίου η Ζωρζ Σαρή πληγώθηκε στο χέρι και στο πόδι από οβίδα και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο «Αγία Όλγα».

Το 1947, αναγκάστηκε να φύγει εξόριστη για το Παρίσι όπου γνώρισε σημαντικούς ανθρώπους, όπως τον Κώστα Αξελό, τη Μελίνα Μερκούρη, τον Άδωνι Κύρου, τον Μαρσέλ Μαρσό και πολλούς άλλους. Ο θησαυρός της Βαγίας ξεκίνησε σαν παιχνίδι με τα παιδιά που είχε γύρω της. Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου της βιβλίου στην Ελλάδα, η Ζωρζ Σαρή αποφάσισε να αφιερωθεί τελικά στο γράψιμο…

Περιήγηση στον κόσμο της Ζωρζ Σαρή

Τα περιγράμματα των παιδιών με μαρκαδόρο πάνω σε μεγάλο λευκό χαρτί μπορούν να σκιαγραφήσουν τους ήρωες να “ζωγραφίσουν” τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ξεπηδούν από τις σελίδες των βιβλίων της.

Στιγμιότυπο-2023-06-01-11.38.59-μμ.png?mtime=20230601233937#asset:418392


Ο πολιτισμικός χάρτης- ταξιδιωτικός οδηγός στο χώρο και στο χρόνο της Ελλάδας που προκύπτει μέσα από διάφορα αποσπάσματα των βιβλίων. Ένα κουτί παπουτσιών… που αναδιαμορφώνεται γεμίζοντας με τις ιστορίες της. Η αναζήτηση των παλιών και νέων εκδόσεων και εξωφύλλων και των των προσώπων μέσα από τις αφιερώσεις των βιβλίων της.

Οι εικόνες από τη ζωή της. Μια Διαδικτυακή Λέσχη Ανάγνωσης για ενήλικες όπου σε κάθε συνάντηση ένας προσκεκλημένος λογοτέχνης ξαναδιαβάζει ένα μυθιστόρημα της Ζωρζ Σαρή. Και ένα πολύ πλούσιο αρχείο από συνεντεύξεις, δημοσιεύματα και βίντεο.

Μια εμπειρία συνολική που μπορεί να φέρει ξανά, μικρούς και μεγάλους κοντά στον γεμάτο με φως, χρώμα, σχέδια, εικόνες αλλά, κυρίως, ιστορίες… κόσμο της.

Ανακαλύψτε την εδώ: https://www.zorzsari.gr

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr