NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Πλαστογραφίες και αλήθειες, 23rd Hydra (Re)Insurance Meeting

Περισκόπιο της Ασφαλιστικής Αγοράς: Πλαστογραφίες και αλήθειες, 23rd Hydra (Re)Insurance Meeting

«Η ζωή χωρίς περίσκεψη, χωρίς πρόνοια και μέριμνα δεν περιποιεί τιμή στον ανθρώπινο νου» γράφει ο Immanuel Kant στο βιβλίο του «Ανθρωπολογία από Πραγματολογική Άποψη» στο κεφάλαιο ‘Περί της ικανότητας πρόβλεψης’.

Με τον ίδιο τόνο, αλλά με διαφορετικά λόγια μίλησε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου στο 23rd Hydra Insurance& Reinsurance Meeting. Αυτό είναι και το μήνυμα που έπιασαν τα ραντάρ του «Περισκοπίου» της Ασφαλιστικής Αγοράς που ξεκίνησε «να πλέει στα ύδατα» της Ύδρας το 2019 και σήμερα είναι τεσσάρων ετών.

Χωρίς πυθμένα

«Το κενό προστασίας» είναι τεράστιο, μεγαλώνει και μαζί με αυτό μεγαλώνει ο κίνδυνος και πολλαπλασιάζονται οι απειλές. Το 66% των ζημιών από φυσικές καταστροφές στον κόσμο δεν είναι ασφαλισμένες. Στην Ελλάδα σύμφωνα με την Swiss Re μόνο το 3% των ζημιών είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών. Το Περισκόπιο, τέσσερα χρόνια τώρα μετακινείται, αλλά όπου και να πάει παντού βλέπει τα ίδια: Ζημιές από φυσικές καταστροφές, κατεστραμμένες επιχειρήσεις, ανθρώπους που μετοίκησαν σε κοντέϊνερ και αναμένουν τον οβολόν του κράτους. Μηχανορραφίες, «πλαστογραφίες» χρόνια από τις κυβερνήσεις και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για να μην μάθει ο κόσμος την αλήθεια για τον σκοπό της ασφάλισης.

Σιωπάμε, ναι ή όχι;

«Αν σε δεχτώ όπως είσαι, θα σε κάνω χειρότερο. Αν όμως σε αντιμετωπίσω σαν να είσαι αυτό που είσαι ικανός να γίνεις, θα σε βοηθήσω να το πετύχεις, είπε ο Βόλφγκανγκ Γκαίτε. Ταυτίζεται με αυτή την ρήση το Περισκόπιο για αυτό και υποστηρίζει όλο το εγχείρημα της ΕΑΕΕ για την Ασφάλιση των Κτιρίων. Άλλωστε τι πιο φαεινό για την αξία της ασφάλισης από τα παραδείγματα των επιχειρήσεων που αποζημιώθηκαν όταν καταστράφηκαν;

Η ενότητα και η συμπληρωματικότητα συνιστούν την πραγματικότητα

Από μόνη της η ιδιωτική ασφάλιση λίγα μπορεί να κάνει. Από μόνο του το κράτος πετυχαίνει μόνο να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ενότητα και η συμπληρωματικότητα συνιστούν λοιπόν την πραγματικότητα. Οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών θα αυξηθούν, αν δουλέψει ο μηχανισμός ασφάλισης και οι (αντ)ασφαλιστικές λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις αποζημιώσεις έναντι φυσικών καταστροφών.

Όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ των καλών ασφαλιστών και ορισμένων κατεργάρηδων πολιτικών. Είθε η νέα κυβέρνηση να δει διορατικά και λύσει τα προβλήματα.

Αλλά μέχρι τώρα αυτό συμβαίνει

Η λύση της κυβέρνησης σ’ ένα πρόβλημα είναι συνήθως εξίσου κακή με το πρόβλημα ανέφερα ο οικονομολόγος Milton Friedman. Ψέματα είναι; Εδώ το Περισκόπιο στρέφει το μάτι του στα ανασφάλιστα οχήματα. Πάνω από 10 χρόνια όσο κακό ήταν το πρόβλημα με τα ανασφάλιστα, τόσο χειρότερες ήταν μέθοδοι που εφαρμόζονταν για τον εντοπισμό τους.

Το κουμπί θα πατηθεί πριν το τέλος του έτους, οι βάσεις δεδομένων ενώνονται, τα ανασφάλιστα θα πιαστούν και το παράβολο που δεν πληρώνονταν για όσους συνεχίσουν να μένουν ανασφάλιστοι θα περάσει ως χρέος στην ΑΑΔΕ. Το πρόβλημα μέχρι τώρα δεν διευθετήθηκε οριστικά γιατί δεν διευθετήθηκε σωστά. Τέλος και τα στραβά μάτια με το ΚΤΕΟ.

Το αυτοκίνητο αλλάζει – έρχονται ανατροπές

Οι δυσκολίες δεν αρχίζουν όταν ο δρόμος γίνεται ανηφορικός, δυσκολίες υπάρχουν και στον κατήφορο και περισσότερα όμως περισσότερο, αρχίζουν όταν πλησιάζουμε τον στόχο. Για την ώρα τα ασφάλιστρα που πληρώνουν οι κάτοχοι ηλεκτρικών και συμβατικών αυτοκινήτων είναι περίπου τα ίδια γιατί δεν υπάρχουν δεδομένα και πολυετείς μελέτες για την συμπεριφορά των ηλεκτρικών οχημάτων. Φαίνεται όμως ότι τα ηλεκτρικά οχήματα εμφανίζουν σοβαρότερες ζημιές και ακριβότερες, από τις κύριες αιτίες μεγάλων ζημιών οι πυρκαγιές. Περί το 40% στην πίτα της ασφαλιστικής αγορά καταλαμβάνει το αυτοκίνητο. Άγνωστο τι θα συμβεί επακριβώς, οι εξελίξεις πάντως με τα ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα οδηγούν την ασφαλιστική αγορά.

Είναι όμως γνωστό από εδώ και πέρα τι θα συμβεί με τα ανασφάλιστα. Μάθαμε από τον Δημήτρη Ζορμπά ότι μέχρι το τέλος του έτους το κουμπί θα πατηθεί. Δέκα χρόνια πήρε προκειμένου να διευθετηθεί η εκκρεμότητα και ακόμα δεν έχε κλείσει. Αυτοί που λαμβάνουν αποφάσεις στην Ελλάδα συνήθως εμπιστεύονται ανθρώπους όχι για την βούληση τους αλλά επειδή διαπιστώνουν την ανικανότητα τους. Βολεύει και τους πολιτικούς ενίοτε. Τι λέτε;

Το βαρύ χαρτί της Εθνικής Ασφαλιστικής

Το βασικό στοιχείο μιας καλής συζήτησης είναι η εμπιστοσύνη είπε ο Γάλλος Συγγραφέας Λα Ροσφουκώ και αυτό φαίνεται να το πετυχαίνει η Εθνική Ασφαλιστική με την νέα διοίκηση. Καταργεί τις μισθωμένες συμβάσεις, ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό και τα δίκτυα πωλήσεων. Θέλει να δώσει απαντήσεις για κάθε ανάγκη, μικρή η μεγάλη. Πάει να αλλάξει την νοοτροπία που έχει ο κόσμος για την ασφάλιση. Την βλέπει μόνο σαν κόστος, είπε ο Rober Gauci διευθύνων σύμβουλος στην Εθνική Ασφαλιστική, όμως δεν είναι. Ετοιμάζεται να νέα προϊόντα με κέντρο τον άνθρωπο, έχοντας αντιληφθεί την αλλαγή της νοοτροπίας του κόσμου στην μετακίνηση. Θα χρησιμοποιήσει την νέα τεχνολογία και θα κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις για να είναι όχι μόνο η πρώτη αλλά και η καλύτερη.

hydra_ermeidou_2023_2.jpg?mtime=20230606123457#asset:418731

Υγεία χωρίς μέριμνα και πρόληψη

Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία έγραψε ο Ολλανδός ουμανιστής Έρασμος. Το κενό προστασίας όμως και στην Υγεία είναι πολύ μεγάλο, είπε ο Νίκος Αντιμησάρης διευθύνοντας σύμβουλος στην ERGO. Και στον τομέα αυτό πολύ μεγάλο το κενό, δε υπάρχει πρόληψη, ελάχιστη η μέριμνα. Το κράτος να πει την αλήθεια για τα συστήματα υγείας;

Φοροεισπρακτικά και όχι ανταποδοτικά τα μέτρα

Τα φοροεισπρακτικά μέτρα και ο ΦΠΑ 24% στην υγεία αποτρέπουν τον κόσμο από το να ασφαλιστεί. Προτρέπουν τις ασφαλιστικές να αυξήσουν τις τιμές των ασφαλίστρων και μετά έρχεται το κράτος και δίνει πρόστιμα για παράνομες αυξήσεις, είπε ο Νίκος Χαλκιόπουλος CIO της Ευρωπαϊκής Πίστης προκρίνοντας κατάργηση του 15% του φόρου επί των ασφαλίστρων και μεταφορά του στον ΦΠΑ ώστε να περνά σαν έξοδο και οι ασφαλιστικές να μειώσουν τις τιμές των ασφαλίστρων.

Σε ποια πλευρά είμαστε;

Το Περισκόπιο τέσσερα χρόνια παρακολουθεί το τι γίνεται με την ιδιωτική ασφάλιση και την συνεργασία του κράτους με αυτή. Πιστεύει ότι όταν θέλεις να βοηθήσεις τους ανθρώπους, τους λες την αλήθεια. Αντίθετα, όταν Όταν θέλεις να βοηθήσεις τον εαυτό σου, τους λες αυτό που θέλουν να ακούσουν. Σε ποια φάση βρίσκεται σήμερα το κράτος;

Ενέργειες με μέτρο

Ο τελευταίος προβολέας του Περισκοπίου στην Ύδρα έπεσε πάνω στην Εποπτεία και τις Κανονιστικές διατάξεις. Σωρεία διατάξεων, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών βομβαρδίζει. Όλα για την γραφειοκρατία, όλα για τις νέες κανονιστικές διατάξεις των Βρυξελλών. Σίφουνας που παίρνει κράτη. Μεγάλος ο κίνδυνος εγκυμονεί για αυξήσεις τιμών λόγω της πολυπλοκότητας και της γραφειοκρατίας. Οι κανονιστικές απαιτήσεις έβαλαν τέλος και στα εγγυημένα προϊόντα. Ποιος ο ρόλος της ασφάλισης; μόνο επενδύσεις και διαχείριση κεφαλαίων;

Το Περισκόπιο αφήνει την Ύδρα

Για εμπιστοσύνη, προσοχή, αξιοπιστία, απαντήσεις και για τα μικρά πράγματα που μίλησε ο Robert Gauci. Έχουν μεγάλη σημασία αυτά. To «Περισκόπιο» γράφοντας αυτά, πέρασε και από την θέση πλοήγησης, αναγνώρισης, μάχης και έφτασε στο τέλος της πλοήγησης του στην Ύδρα. Κρατά τις προτροπές αφήνει πίσω του την Ύδρα λέγοντας ότι όποιος δεν προσέχει την αλήθεια και την εμπιστοσύνη στα μικρά ζητήματα, δεν μπορεί να είναι αξιόπιστος στα μεγάλα ζητήματα.

ydra_ermeidou_2023_1.jpg?mtime=20230606105003#asset:418667

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr