NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Μια βόλτα στην ακτογραμμή της Πάρου

Μια βόλτα στην ακτογραμμή της Πάρου

Φυσικό σπα με άργιλο. Τοπία σεληνιακά δίπλα στη θάλασσα. Καγιάκ, sup και χρωματιστά kite surfs που πάνω στο γαλάζιο ουρανού και θάλασσας, δημιουργούν έναν πίνακα εν κινήσει. Ένα Μοναστήρι που σε ρόλο “δέτη”, υπεύθυνο για το αγκυροβόλημα των πλοίων σε παρελθούσες εποχές. Και τα χαλάσματα μιας αρχαίας πόλης…

Η ακτογραμμή της Πάρου, μήκους 55 χιλιομέτρων, σχηματίζει όμορφες παραλίες ιδιαίτερα στην ανατολική της πλευρά αλλά και παραλίες με μια γοητευτική και άγρια ομορφιά κυρίως στα βόρεια του νησιού. Κάποιες από αυτές τις επιλέξαμε για να σας τις προτείνουμε παρακάτω μιας και πέρα από την ομορφιά πολλές αυτές θα τις χαρακτηρίζαμε ως πραγματικά αξιοθέατα.

Το φυσικό κάλλος και ο πλούτος, τα σημάδια των κρυμμένων ιστοριών αλλά και οι εμπειρίες που μπορούν να προσφέρουν οι συγκεκριμένες καμιά φορά παραβλέπονται μπροστά στην όποια βιασύνη ή τη ραστόνη των διακοπών και με την παρακάτω λίστα θέλουμε να ξέρουμε μπορείτε να τις αναζητήσετε.

paros.jpg?mtime=20230616131450#asset:420872

Κολυμπήθρες

Το καθηλωτικό βραχώδες τοπίο μοιάζει με σεληνιακό. Τα δροσερά, κρυστάλλινα νερά δίπλα στη χρυσή άμμο και ανάμεσα στους λαξευμένους από την ήλιο και την αλμύρα γρανιτένιους βράχους σχηματίζουν… φυσικές κολυμπήθρες που μας περιμένουν όλους να βουτήξουμε. Ακόμα και τα μικρά παιδάκια αφού τα νερά είναι ρηχά.

Βρίσκεται κοντά στη Νάουσα και δικαίως ανήκει στις πιο διάσημες παραλίες του νησιού προσελκύοντας τους πάντες. Πολλοι θεωρούν ότι το καγιάκ ή το sup είναι τα ιδανικά μέσα εξερεύνησης της συγκεκριμένης παραλίας καθώς και των πιο απόκρημνων όρμων της περιοχής.

Μοναστήρι

Χρυσαφένια αμμουδιά που προστατεύεται φυσικά από τον άνεμο και αντλεί το όνομά της από το μοναστήρι του Αϊ-Γιάννη Δέτη, που δεσπόζει κατάλευκο στο λόφο, στη δεξιά πλευρά της παραλίας.

Το 1833 το μοναστήρι εγκαταλείπεται από τους μοναχούς και το 1964 εγκαθίσταται στον Άγιο Ιωάννη με άδεια της εκκλησιαστικής και κοινοτικής αρχής η Ολλανδή ζωγράφος Gisele D’ Ailly, η οποία παραμένει στο χώρο μέχρι το 1982. επισκευάζει και συντηρεί το κτήριο της μονής και των γειτονικών κελιών. Eνώ το προσωνύμιο “Δέτης” προήλθε εξ αιτίας της αγκυροβόλησης πολλών πλοίων στον φυσικό αυτό κόλπο...

Τριγύρω της μάλιστα, υπάρχουν πράσινες εκτάσεις καθώς βρίσκεται στην είσοδο του Περιβαλλοντικού Πάρκου του νησιού.

paros-3.jpeg?mtime=20230616131525#asset:420873


Καλόγερος

Αν και η παραλία του Καλόγερου, σύμφωνα με έναν θρύλο, πήρε το όνομά της από έναν καλόγερο που αυτοκτόνησε πέφτοντας από τα βράχια, στην πραγματικότητα αφήνει στον επισκέπτη της το ακριβώς ανάποδο συναίσθημα από εκείνο που αφήνει αυτή η πικρή ιστορία.

Γενικότερα είναι γνωστή για την αργιλώδη άμμο της που θεωρείται ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα. Για αυτό και με το που φτάσετε θα δείτε πολλά κινούμενα ανθρώπινα “αγάλματα”. Δοκιμάστε και εσείς αυτή τη φυσική μάσκα ομορφιάς απλά ανακατεύοντας τον άργιλο στα βράχια με θαλασσινό νερό.

Και τέλος μην ξεχάστε το βιβλίο σας αφού από εμπειρία μπορούμε να σας πούμε ότι η ανάγνωση στην παραλία αυτή είναι τόσο απολαυστική που πιθανότητα ύστερα να χρειαστεί να αγοράσετε ένα καινούργιο.

Πούντα

Ποιός δεν έχει ακούσει για την Πούντα νοτιοδυτικά της Παροικιάς;

Στο στενό Πάρου και Αντιπάρου όπου βρίσκεται, οι άνεμοι είναι συνήθως δυνατοί και έτσι τα πολύχρωμα wind-surf και kite-surf δημιουργούν έναν κινούμενο καλοκαιρινό πίνακα. Άλλωστε από το λιμανάκι της Πούντας φεύγουν και τα ferry-boats για την Αντίπαρο. Ανάμεσα σε καφέ, ταβέρνες, σχολές kite-surf, wind-surf και καταδύσεων είναι κάπως σίγουρο ότι θα περάσετε όμορφα.

Φάραγγας

Ο Φάραγγας είναι μια μεγάλη απάνεμη παραλία με ψιλή χρυσή άμμο, πεντακάθαρα νερά και χαλαρή, αναζωγονητική ατμόσφαιρα. Περιβάλλεται από πεύκα και θάμνους και μοιάζει να έχει “φωλιάσει” σε έναν μικρό κολπίσκο.

Ένα από τα ατού της είναι ότι βρίσκεται πιο μακριά από τους παραθεριστικούς οικισμούς έχοντας έτσι διατηρήσει μια ατμόσφαιρα ηρεμίας και χαλάρωσης. Τέλος για τους εξερευνητές υπάρχει και η κοντινή, απομονωμένη παραλία Τρυπητή.


paros-4.jpeg?mtime=20230616131613#asset:420874

Αγία Ειρήνη

Αν κάποια παραλία της Πάρου θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε ως “εξωτική” τότε αυτή σίγουρα θα ήταν η Αγία Ειρήνη.

Η αμμουδιά της περιβάλλεται από φοινικόδενδρα που ρίχνουν τη σκιά τους για να απολαύσουμε ενώ δίπλα βρίσκεται και το όμορφο εκκλησάκι. Βέβαια, λόγω της μικρής της έκτασης δεν είναι λίγες οι φορές που δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για όλους. Πάντως αν βρείτε καλή μέρα, απλά ρίξτε τη βουτιά σας και σε αυτή την όμορφη παραλία.

Μώλος

Ο κόλπος του Μώλου βρίσκεται σε μία περιοχή όπου λόγω του φυσικού κάλους, έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000.

Περιλαμβάνει μία μεγάλη αμμώδη παραλία με καθαρά νερά. Μάλιστα αν σας γοητεύει αυτό το γεγονός, η παραλία και ο οικισμός βρίσκονται ανάμεσα στους λόφους Κέφαλο και Αντικέφαλο, όπου οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι βρισκόταν η αρχαία πόλη με το όνομα Υρία...

paros-2.jpeg?mtime=20230616132113#asset:420876


Χρυσή Ακτή

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραλία της Πάρου, με καταγάλανα νερά και απέραντη χρυσαφένια αμμουδιά στην οποία χρωστά και το όνομά της.

Είναι οργανωμένη, αλλά διαθέτει και σημεία στα οποία μπορεί κανείς να απλώσεις ελεύθερα την πετέτα ή την ψάθα του. Γενικότερα πάντως σε αυήν την παραλία βρίσκει κανείς τα πάντα. Από εστιατόρια και beach bars kai σχολές θαλάσσιων σπορ ως εξορμήσεις με σκαφάκι στο Δρυονήσι, ένα μικρό νησάκι που βρίσκεται κοντά στην παραλία.

Σάντα Μαρία

Από τις μαγευτικότερες παραλίες που βρίσκονται κοντά στη Νάουσα. Είναι άλλωστε και μία από τις δημοφιλέστερες παραλίες της Πάρου με εξωτική αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά.

Το μεγαλύτερο μέρος της είναι οργανωμένο με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ και αυτή η παραλία δίνει τη δυνατότητα θαλάσσια να απολαύσει κανείς κάποιο θαλάσσιο σπορ όπως wind surf και καταδύσεις ή να διασκεδάσει με μια θαλάσσια βόλτα με jet ski.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr