NEWSFLASH...
TourismLab
ανάγνωση

Συνεδριακός Τουρισμός: Αγορά-χρυσωρυχείο για την Ελλάδα

Συνεδριακός Τουρισμός:  Αγορά-χρυσωρυχείο για την Ελλάδα

Στο αστρονομικό ποσό των διακοσίων εβδομήντα πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ αποτιμώνται τα έσοδα που προέρχονται από τον επαγγελματικό τουρισμό και συγκεκριμένα τον εκθεσιακό τουρισμό στον κόσμο για το 2019. Ο κλάδος των εκθέσεων συμβάλλει κατά 167 δισεκατομμύρια ευρώ στο παγκόσμιο ΑΕΠ, «αν ο κλάδος ήταν χώρα αυτή θα κατατάσσονταν στην 50η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στην ίδια θέση που βρίσκεται και η Ελλάδα».

Αυτό ειπώθηκε στο 1o Πανελλήνιο Συνέδριο ΣΟΚΕΕ που στόχο είχε να αναδείξει την στην οικονομική σημασία των εκθέσεων στον κόσμο και την Ελλάδα αλλά και την σημασία της χρήσης χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το νέο ΕΣΠΑ και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα αναφορές που έγιναν στο συνέδριο, η συνεισφορά των εκθέσεων στην ελληνική οικονομία είναι μεγαλύτερη του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ με πολλαπλασιαστικά οφέλη, όπως άλλωστε έχει ειπωθεί και από τους φορείς του τουρισμού για κλάδους όπως οι μεταφορές, επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχειακά καταλύματα.

Τα πάγια αιτήματα των φορέων του τουρισμού

Ουσιαστικά το συνέδριο παρουσίασε τα οικονομικά των εκθέσεων της Γερμανίας, της Αγγλίας, της Ελλάδας, τις τάσεις και τα αιτήματα του κλάδου που διαφέρουν τρόπω τινά από τα πάγια αιτήματα των ΗAPCO, TCB, ΣΕΤΕ, ΕΞΑΑ και τους Διεθνείς Φορείς που διέπουν τον κλάδο του MICE, όπως IAPCO και ICCA με στόχο τη συνεργασία αλλά και χάραξη πολιτικής για την ενίσχυση του συνεδριακού τουρισμού και τα MICE.

Πάγιο αίτημα του κλάδου τουρισμού στην Ελλάδα η ρύθμιση του κλάδου, η διοργάνωση εξειδικευμένων συνεδρίων / εκθέσεων σε γεωγραφικές περιοχές ή νομούς της Ελλάδος, όπου το προϊόν συνδυάζεται με τον τόπο, ώστε να αυξηθεί το εισόδημα της περιφέρειας, αλλά και η κατασκευή συνεδριακού χώρου στην Αθήνα –αίτημα που έρχεται από το παρελθόν και συναντά πολλά εμπόδια-, ωστόσο υποστηρίζεται ότι θα επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, και τα έσοδα του τουρισμό, σύμφωνα με μελέτη της GBR σε συνεργασία με τον ΕΞΑΑ, μία και o επαγγελματίας τουρίστας ξοδεύει 7 φορές περισσότερο από τον τουρίστα αναψυχής. Σύμφωνα με τον HAPCO o εκθεσιακός / επαγγελματικός τουρισμός προσελκύει επισκέπτες υψηλού εισοδήματος, προβάλλει την χώρα στον διεθνή τουριστικό χάρτη, ενώ στην διοργάνωση συμμετέχουν άλλα 50 επαγγέλματα. Εν τούτοις μέχρι σήμερα σύμφωνα με τον HAPCO ο Επαγγελματικός και Συνεδριακός Τουρισμός αναπτύσσεται μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια και με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Στο 1o Πανελλήνιο Συνέδριο ΣΟΚΕΕ ακούστηκε μία ακόμα φορά η ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον εκθεσιακό τουρισμό και τα MICE, μία στρατηγική που αναμένεται εδώ και χρόνια.

Το κατεστημένο δεν αλλάζει με την Αθήνα

Αξίζει να σημειωθεί σε συνέντευξη του στο epixeiro.gr ο πρόεδρος του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός τόνισε: «Ο συνεδριακός τουρισμός πράγματι θα μπορούσε να συνεισφέρει σημαντικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και ειδικά σε περιοχές που συγκεντρώνουν σοβαρά πλεονεκτήματα για να το πετύχουν. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα δεν έχουμε πετύχει να διεισδύσουμε με συγκροτημένη στρατηγική στη συγκεκριμένη θεματική αγορά και να κατοχυρώσουμε τη θέση μας στον παγκόσμιο χάρτη των συνεδρίων, είτε ποσοτικά, είτε ποιοτικά. Η Αθήνα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Τρεις πρωθυπουργοί έχουν εξαγγείλει δημόσια την μετατροπή του Κλειστού του Tae Kwon Do σε Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο διεθνών προδιαγραφών κι αυτό ακόμη δεν έχει γίνει πράξη. Έργο που πραγματικά έχει ανάγκη η Αθήνα με την υπερπροσφορά καταλυμάτων που τη χαρακτηρίζει πλέον και την έντονη εποχικότητά της, που, δυστυχώς, την χαρακτηρίζει ακόμη. Κακά τα ψέματα, το κλειδί είναι οι υποδομές. Αλλιώς όλα παραμένουν σε επίπεδο ευχολόγιου χωρίς κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα στο ζητούμενο του δωδεκάμηνου τουρισμού και την ενίσχυση της απασχόλησης».

Περαιτέρω στα τέλη του 2022 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Αθηναίων, HAPCO και TCB για την ενίσχυση του Επαγγελματικού Τουρισμού και των MICE, Δήμος Αθηναίων, HAPCO, TCB στη μάχη μεριδίων διεθνούς συνεδριακού τουρισμού

Η Θεσσαλονίκη αλλάζει με το νέο Εκθεσιακό Κέντρο

Σε ό,τι αφορά την ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Thessaloniki ConfExPark), τα νεότερα είναι ότι αντιπροσωπεία της ΔΕΘ-HELEXPO θα βρεθεί στην Κοπεγχάγη στις 4 Ιουλίου, για να παρουσιάσει το έργο της ανάπλασης . Κατά την παρουσίαση θα υπογραμμισθεί, μεταξύ άλλων, πως το Thessaloniki ConfExPark αντανακλά την προσήλωση της ΔΕΘ-HELEXPO σε ένα πιο βιώσιμο και ισότιμο αστικό μέλλον και το αποδεικνύει: Επικεντρώνεται στο να προωθήσει το ευ ζην των πολιτών, εφαρμόζοντας μια αστική ανάπλαση που συνδυάζει την επιχειρηματική ανάπτυξη με έναν ανοιχτό, πράσινο, συμπεριληπτικό και προσβάσιμο σε όλους χώρο. Πετυχαίνει την αειφόρο διαχείριση του νερού και της ενέργειας. Οι οροφές του είναι εξοπλισμένες με τέτοιον τρόπο, ώστε να λειτουργούν ως τεχνητά «σύννεφα αειφορίας», αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών συλλεκτών και συλλέγοντας το νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες του πάρκου, ενώ άλλες στρατηγικές ενεργειακής αποτελεσματικότητας εφαρμόζονται για τη θέρμανση και την ψύξη του. Η κατανάλωση του νερού μειώνεται κατά 40%-50% και της ενέργειας κατά 70%.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει πλεονέκτημα τόνισε, τέλος, σε συνέντευξη της στο epixeiro.gr η γενική διευθύντρια του TCB Ελένη Σωτηρίου, στην οποία σημείωσε ότι η συμπρωτεύουσα θα επανακάμψει στις αγορές δυναμικά με νέο σύγχρονο πρόσωπο με καταλύτη στην ανάπτυξη τα μεγάλα έργα υποδομών, η κουλτούρα της πόλης, το τοπόσημό της, η ΔΕΘ και η μεγάλη πολιτιστική της κληρονομία.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr