NEWSFLASH...
Καινοτομία & Τεχνολογία
ανάγνωση

Αρχιτεκτονικά διαμαντάκια…που γεμίζουν τις “μπαταρίες” μας

Αρχιτεκτονικά διαμαντάκια…που γεμίζουν τις “μπαταρίες” μας

Σκεφτείτε ένα πιο πράσινο μέλλον. Με περισσότερο πράσινο, καθαρότερη ατμόσφαιρα αλλά και περισσότερα ηλεκτρικά ποδήλατα, πατίνια και ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δεν μολύνουν το περιβάλλον με εκπομπές ρύπων.

Και τώρα ας κάνουμε μια “στάση” στο παρόν. Στα χνάρια μιας πιο βιώσιμης με κάθε έννοια πραγματικότητας και καθημερινότητας, υπάρχουν ορισμένοι βραβευμένοι σταθμοί φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε διάφορα μέρη του κόσμου που προκαλούν εντύπωση με μια πιο φυσική και καλώς εννοούμενη έννοια.

Οι σταθμοί αυτοί συνδυάζουν τα βενζινάδικα του μέλλοντος με το πράσινο και το ξύλο, τις μυρωδιές και τους ήχους της φύσης με αγαπημένες δραστηριότητες. Με το cinema, τις βιβλιοθήκες, την παιδική χαρά, τα cafe και τα εστιατόρια.

Τα παρακάτω αρχιτεκτονικά διαμαντάκια μοιάζουν φουτουριστικά αλλά και ταυτόχρονα απόλυτα ρεαλιστικά. Σχεδιασμένα στο παρόν μας κάνουν να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο και πιο πράσινο μέλλον.

Γεμίζοντας τις “μπαταρίες” μας

los-angeles-electric-vehicle-charging-stations-re-charge-la-usa-_dezeen_2364_hero-852x480.jpg?mtime=20230706194414#asset:424788


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Woods Bagot σχεδίασε, στα πλαίσια ενός πρότζεκτ με το όνομα Re-Charge LA, έναν σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων για την πόλη του Los Angeles. Ο σταθμός αυτός αποτελεί όμως παράλληλα και ένα drive-in cinema. Η τεράστια ψηφιακή οθόνη που διαθέτει θα μπορεί να έχει διττή λειτουργία..

Την ημέρα η οθόνη θα βρίσκεται σε πιο χαμηλή θέση λειτουργώντας έτσι ως σκιάστρο και στέγαστρο πάνω από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ενώ το βράδυ θα μπορεί να σηκωθεί ψηλότερα και οι ιδιοκτήτες των ηλεκτρικών οχημάτων μέσα από αυτά θα μπορούν να απολαμβάνουν ταινίες ενώ παράλληλα τα αυτοκίνητα τους θα φορτίζουν.

Υπάρχει μάλιστα πρόβλεψη ώστε τα αγαπημένα σε όλους μας Σαββατοκύριακα, γύρω από τον σταθμό φόρτισης να μπορούν να παρκάρουν food trucks που θα προμηθεύουν αυτό το ιδιαίτερα πρωτοποριακό drive in cinema, με λαχταριστό street food και αναψυκτικά.


JamesSilvester-charging-station.jpg?mtime=20230706194210#asset:424787


Αυτός ο γιγάντιος ξύλινος δίσκος που μοιάζει με μανιτάρι έχει σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Τζέιμς Σίλβστερ στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Είναι ένας σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων που διαθέτει χώρους πρασίνου που σε συνδυασμό με το ξύλο δημιουργούν μια πραγματικά όμορφη και οικεία ατμόσφαιρα.

Η ξύλινη δομή λειτουργεί επίσης ως υπόστεγο πάνω από τους σταθμούς φόρτισης ενώ στην ταράτσα του διαθέτει ηλιακά πάνελ που ανατροφοδοτούν την ενέργεια για την φόρτιση.

Μάλιστα ο σχεδιασμός του επιτρέπει ακόμη και την προσθήκη καφετέριας, γυμναστηρίου καθώς και άλλων καταστημάτων.

Και ο αρχιτέκτονας Pavel Babiienko από το Βερολίνο, σχεδίασε έναν ευέλικτο σταθμό φόρτισης με εναλλασσόμενους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους που προορίζονται για διάφορες λειτουργίες.

Πέρα από την φόρτιση των οχημάτων, το συγκεκριμένο concept συμπεριλαμβάνει ένα cafe μια υπαίθρια παιδική χαρά για οικογένειες με παιδιά, ακόμα και μια βιβλιοθήκη ή ένα βιβλιοπωλείο όπου μπορεί κανείς να χαλαρώσει και να “γεμίσει” εποικοδομητικά τον χρόνο του καθώς φορτίζει το αυτοκίνητό του.

charging-station.jpg?mtime=20230706194558#asset:424789


Τέλος, το αρχιτεκτονικό γραφείο fabric.a architects σχεδίασε τον συγκεκριμένο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Διαθέτει μια κεντρική αυλή- αίθριο, κάτι σαν μια μικρή όαση που μπορεί να αλλάξει ριζικά την όψη ενός αυτοκινητόδρομου.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr