NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Απολαμβάνουμε πιάτα από την Κίμωλο πάνω σε ένα τρεχαντήρι

Απολαμβάνουμε πιάτα από την Κίμωλο πάνω σε ένα τρεχαντήρι

Είναι μια εικόνα βαθιά οικεία, όμορφη, αιγαιοπελαγίτικη. Μια συνήθεια που δεν μοιάζει τόσο με γαστρονομικό χόμπι όπως το να δοκιμάζεις μενού σε διάφορα εστιατόρια, αλλά περισσότερο οργανική, σαν μια φυσική συνέχεια στο ταξίδι των πρώτων υλών ως το πιάτο. Ένα ταξίδι που παραδόξως, όσο πιο σύντομο είναι, τόσο το καλύτερο.

Η εικόνα των ψαράδων να τρώνε πάνω στα καϊκια, τις τράτες ή τα τρεχαντήρια τους μοιάζει με έναν πίνακα ζωντανό που επαναλαμβάνεται σε κάθε ελληνικό νησί. Αλλά και με στιγμές κάπως γαληνεμένες που ενέχουν την θύμηση ότι ύστερα από τον μόχθο κάπου στα μέσα στα βαθιά ή πάνω στα κύματα θα έρθει η ηρεμία και η απόλαυση, κάπου πιο κοντά στη στεριά, κάπου πιο κοντά σε ότι κανείς ορίζει ως “σπίτι”.

Η νοστιμιά της απλότητας

Το ίδιο το νησί, τα αυθεντικά ντόπια προϊόντα αλλά και οι συνταγές της Κιμώλου, η λαδένια η “πίτσα” των ελληνικών νησιών, το κουλουρίδι, το φαρδύ ντόπιο ζυμαρικό που μοιάζει με ταλιατέλες, το αραντό που φέρνει σε χειροποίητο κριθαράκι και μαγειρεύεται συχνά σε ζουμί από ντόπιο κατσικάκι, η φάβα αλλά και οι κολοκυθένιες, οι τυρένιες και οι μελόπιτες με ντόπια μυζήθρα και μέλι, ελευθερώνουν όλη τη νοστιμιά που κρύβεται στην απλότητα. Στο συνδυασμό τεσσάρων, των πολύ πέντε υλικών.

Στιγμιότυπο-2023-07-07-2.03.42-μμ.png?mtime=20230707151655#asset:424919


Μέσα σε αυτό το φυσικό και γευστικό τοπίο, ο chef Αύγουστος Γαλανός που μεγάλωσε στο σμαραγδένιο νησί της Κιμώλου, εμπνεύστηκε το Meltemi Restaurant. Το εστιατόριο που διαμόρφωσε στο νησί όταν ανέλαβε την οικογενειακή τους ταβέρνα.

Μέσα από ένα διευρυμένο Κιμωλιάτικο μενού, αναδεικνύει στην ουσία το συναισθηματικό του δέσιμο με την Κίμωλο. Οι γαστρονομικοί συνδυασμοί με τις κιμωλιάτιες επιρροές δημιουργούν πιάτα που ακολουθούν την φιλοσοφία της μεσογειακής διατροφής και ενσωματώνουν παιδικές αναμνήσεις. Τις ατόφιες εικόνες και γεύσεις που αναπαράγονται καθημερινά στη ζωή του νησιού.

Μαγειρεύοντας εν πλω σε Κίμωλο και Πολύαιγο

Η αγάπη του Αύγουστου για τη θάλασσα, οι ζωντανές μνήμες με τον παππού Καπετάν Αυγουστή και το τρεχαντήρι, τον οδήγησαν παράλληλα σε μια ιστιοπλοϊκή- γαστρονομική περιπέτεια.

kimolos-1.jpg?mtime=20230707151742#asset:424920


Το 2019 ξεκινά την ανακατασκευή του τρεχαντηριού διασώζοντας το επί δεκαεπτά χρόνια παροπλισμένο τρεχαντήρι μέσα στο οποίο ο παππούς του εργάστηκε για 35 ολόκληρα χρόνια.

Το 2021 το ανανεωμένο τρεχαντήρι που φυσικά φέρει το όνομα του παππού Αυγουστή ξεκινά τις κρουαζιέρες στην Κίμωλο και την Πολύαιγο. Πάνω στο τρεχαντήρι ο chef εκτελεί χρέη skipper αλλά παράλληλα σερβίρει αυθεντικά ντόπια υλικά σε δημιουργικά φτιαγμένα πιάτα, μαγειρεύοντας εν πλω.

Συνεχιστής της ναυσιπλοΐας και της παρακαταθήκης του παππού Αυγουστή, διασχίζει τα πρασινογάλανα νερά της Πολυαίγου, με το παλμό των κυμάτων να ζωντανεύει μνήμες. Σε ένα τραπέζι που επιπλέει ήρεμα δίπλα στα ασημένια βράχια της Αρζαντιέρας, τα αξεπέραστης ομορφιάς ηλιοβασιλέματα και ένα νησί ανακουφιστικά ανέγγιχτο από το χρόνο.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr