NEWSFLASH...
Εκ του Ασφαλούς
ανάγνωση

Μεγάλες αλήθειες, SOS για τομέα τεχνολογίας, επικοινωνίας με τις εκπομπές άνθρακα

Μεγάλες αλήθειες, SOS για τομέα τεχνολογίας, επικοινωνίας με τις εκπομπές άνθρακα

Τα κρυπτονομίσματα καταναλώνουν 240 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περισσότερο από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία...

Όσοι έχουν εμπιστευτεί τις έρευνες που φέρουν την σφραγίδα επώνυμων οργανισμών, συνδέοντας έτσι την ισχύ της επωνυμίας με το αλάθητο των συμπερασμάτων, είτε θα αναθεωρήσουν διαβάζοντας το παρακάτω και θα αναζητήσουν πηγές γνώσης, είτε θα σοκαριστούν και θα αρνηθούν να διαβάσουν.

Διότι είναι δύσκολο σε κάποιους να τους ανατρέπεις την πραγματικότητα που την έχουν στήριγμα. Ακόμα και αν πρόκειται για την σχέση τους με την τεχνολογία και όχι για ανθρώπους. Τα παρακάτω δεν είναι ψευδείς ισχυρισμοί. Θα πρέπει κατ’ επειγόντως να μειωθεί η περιττή χρήση της ψηφιακών συσκευών και της τεχνολογίας.

Ο ισχυρισμός ότι η χρήση της τεχνολογίας (ICT) – ψηφιακή τεχνολογία κτλ, αντί χρήσης άλλων μέσων μειώνει το αποτύπωμα του άνθρακα στο περιβάλλον, δεν είναι αλήθεια.

Ο κλάδος της τεχνολογίας εκπέμπει τόσα αέρια θερμοκηπίου όσο και οι αερομεταφορές

διαβάστε: Δεκαεπτά αεροπορικές κατηγορούνται για αθέμιτες πρακτικές μάρκετινγκ

Αντίθετα ο κλάδος της τεχνολογίας εκπέμπει για την ώρα τόσες εκπομπές άνθρακα όσο και ο κλάδος των αερομεταφορών, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης της Allianz Trade: Markus Zimmer, Arne Holzhausenm, Anand Parmar. Εδώ επιβάλλεται να διευκρινιστεί ότι η Allianz η μεγαλύτερη ασφαλιστική στην Ευρώπη και από τις μεγαλύτερες στον κόσμο εκ της φύσης του αντικειμένου της που είναι ασφάλιση, εφαρμόζει στις έρευνες της μεθόδους και στατιστικά που επαληθεύονται καθώς οποιοδήποτε λάθος μπορεί να της κοστίσει εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις σε επαγγελματικές ευθύνες, περιβαλλοντικές ευθύνες επιχειρήσεων, ζημιές περιουσίας κτλ.

Σύμφωνα με την σύνοψη της έρευνας. Ο κλάδος της τεχνολογίας (ICT) εκπέμπει πολύ περισσότερο άνθρακα από όσο μπορούμε να δούμε. Ακόμη και χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η έκρηξη των κρυπτονομισμάτων, ο παγκόσμιος τομέας των ICT εκπέμπει τόσα αέρια θερμοκηπίου όσο και ο κλάδος των αερομεταφορών. Η πληροφορική και η ψηφιακή τεχνολογία οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, επιτρέπει τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προωθεί την καινοτομία και προωθεί την παγκόσμια συνεργασία και συνδεσιμότητα. Αλλά αυτά τα οφέλη έχουν κόστος, επακριβώς διευκρινίζει η Allianz.

Tο μερίδιο των ICT στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κυμαινόταν μεταξύ 1,8 και 2,8% το 2020. Υπό την αίρεση ότι η κατανάλωση ενέργειας θα παραμείνει αμετάβλητη ο κλάδος της Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογία θα είναι υπεύθυνος για 830 MT εκπομπών Διοξειδίου του Ανθρακα (CO2) έως το 2030. Και αυτό προτού ληφθεί υπ’ όψιν η έκρηξη στα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin και το Ethereum, που καταναλώνουν έως και 240 τεραβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, περισσότερο από την ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Αυστραλία.


decarbonizing-ict-1.jpeg?mtime=20230718122833#asset:426468Copywright: Allianz Trade


Το αποτύπωμα εξαρτάται από το μείγμα της ενέργειας - κινητές τηλεφωνίες και άλλοι

Τα καλά νέα είναι ότι οι προοπτικές απαλλαγής από τον άνθρακα είναι καλύτερες στον τομέα αυτό. Το αποτύπωμα άνθρακα του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως οι εκπομπές είναι πιθανό να μειώνονται σταθερά με το αυξανόμενο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των συσκευών. Πολλοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας και άλλοι κλάδοι τεχνολογίας έχουν θέσει επίσης στόχους ουδετερότητας άνθρακα, επιδιώκοντας να ευθυγραμμιστούν με τις Συνθήκες για το περιβάλλον που έχουν υπογραφεί.

Πολλοί παράμετροι για τον κύκλο ζωής προïόντος

Οι υπόλοιπες εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα πιθανά να μπορούσαν να περιοριστούν, βελτιστοποιώντας τον κύκλο ζωής του προϊόντος, δηλαδή αξιολογώντας την επιλογή υλικού, τις επιλογές σχεδιασμού, την κατασκευή και τη μεταφορά.

Απαλλαγή από τα κρυπτονομίσματα – η μετάβαση σε ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνει γρήγορα

Η απαλλαγή των κρυπτονομισμάτων από τον άνθρακα θα πρέπει να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Το blockchain μπορεί επίσης να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη δράση για το κλίμα. Η εξόρυξη Bitcoin χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια και την αποσπά από άλλες δραστηριότητες όπως η ηλεκτροδότηση των κτιρίων, οι μεταφορές και η κατασκευή.

Επιπλέον, παρόλο που η μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, αυτό δεν μπορεί να γίνει αρκετά γρήγορα, εάν η ζήτηση ενέργειας συνεχίσει να αυξάνεται, γεγονός που θα μπορούσε να επιβραδύνει τη σταδιακή κατάργηση των σταθμών παραγωγής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα.

Το blockchain επαληθεύεται, μετρήσεις και νέα αγορά άνθρακα

Ταυτόχρονα, το blockchain μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης παρέχοντας μια διαλειτουργική και ανοιχτού κώδικα ψηφιακή υποδομή που θα μπορούσε να επιτρέψει τη διαφανή μέτρηση, παρακολούθηση των Εθνικά Καθορισμένων Συνεισφορών (NDCs4). Επιπλέον, δεδομένης της διαφάνειας και της προσβασιμότητάς του, το blockchain μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός πλαισίου για μια αξιόπιστη εθελοντική αγορά άνθρακα (VCM) για την εμπορία πιστώσεων άνθρακα.

Επειγόντως αλλαγή συμπεριφοράς καταναλωτών

Σύμφωνα με την Allianz αυτοί που καθορίζουν τις πολιτικές θα πρέπει να βρουν τρόπους να υποκινήσουν αλλαγές ως τις συμπεριφορές των καταναλωτών πάνω στην χρήση της τεχνολογίας. Η πλειονότητα των εκπομπών του άνθρακα προέρχεται από την χρήση καταναλωτικών συσκευών η οποία χρήση στο μέλλον πρέπει να αλλάξει. Αυτό σύμφωνα με την Allianz s σημαίνει ότι οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να επιβάλλονται από ΠΑΝΩ προς τα ΚΑΤΩ μέσω Κανονισμών ή κινήτρων περιορισμού χρήσης.

Εκ του Ασφαλούς

Να σημειωθεί ότι η στήλη Εκ του Ασφαλούς πολύ πριν τις αναφορές και τις καταιγιστικές αναφορές που έγιναν για την προώθηση του τομέα της τεχνολογίας αυτό ως μέσο επικοινωνίας, και ως μέσο διευκόλυνσης εργασιών που συνδυάζει την απαλλαγής από τον άνθρακα βάζοντας τα πράγματα κάτω με την λογική προσπάθησε να δημιουργήσει ερωτήματα πάνω στο θέμα αυτό. Αφορμή ήταν ο καταιγισμός ερευνών για την διαμόρφωση κοινής γνώμης και η αιτία η κατακόρυφη αύξηση ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορεί να φανεί ή/και μετρηθεί.


ekpompes_anthraka.jpg?mtime=20230718123213#asset:426474


... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr