NEWSFLASH...
Food for Thought
ανάγνωση

4 σημερινές τάσεις μεταμορφώνουν την έννοια της “πολυτέλειας”

4 σημερινές τάσεις μεταμορφώνουν την έννοια της “πολυτέλειας”

Υπάρχουν πολλές παρομοιώσεις για να εκφράσουν τη μέγιστη πολυτέλεια. Μία από τις χαρακτηριστικότερες είναι το γνωστό “τρώμε με χρυσά κουτάλια”. Το ερώτημα που παραμένει ωστόσο αναπάντητο μέσα στους αιώνες είναι το πως μπορεί ένα ή περισσότερα χρυσά κουτάλια να μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους, ήρεμους ή γαληνεμένους. Και αν αυτό δεν είναι η πραγματική “πολυτέλεια”, τότε ποιά άραγε να είναι;

Οι σημερινές τάσεις πάντως δείχνουν ότι από τις “πολυτέλειες” που μοιάζουν αφόρητα με τα ρούχα του βασιλιά, η έννοια της λέξης αυτής μετατοπίζεται από τα παντός είδους επιδερμικά μέσα, λίγο πιο “μέσα”, στον ίδιο μας τον εαυτό και τους τρόπους να τον τοποθετήσουμε πραγματικά στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας, βρίσκοντας το δικό μας κέντρο. Την ισορροπία που μοιάζει με ψυχική υγεία που μοιάζει με ευτυχία.

Ο επανακαθορισμός της ευζωίας

Όταν το να ζούμε καλά σταματά να σημαίνει το τι έχουμε αλλά το πως είμαστε, το πως νιώθουμε. Και αν τα συναισθήματα μας και ο τρόπος που βιώνουμε την κάθε στιγμή είναι ρευστός και ευμετάβλητος, το Headspace με τους 70 εκατομμύρια χρήστες σε περισσότερες από 190 χώρες, έχει άλλη γνώμη.

Η ανάγκη για meditation, χαλάρωση, έναν καλό ύπνο μέχρι οι μικρές καθημερινές ιεροτελεστίες που μας ηρεμούν το σώμα και το πνεύμα, το περπάτημα και η βόλτα με τον σκύλο στο πάρκο, η μαγειρική με τοπικά προϊόντα ή η κηπουρική και η φροντίδα των φυτών στο σπίτι μας φέρνουν με ένα τρόπο πίσω στον εαυτό μας, στη συνειδητοποίηση ότι κάθε ανάσα μας μετράει.

w1.jpg?mtime=20230721153237#asset:427131


Η αξία της εύκολης μετακίνησης

Ένας κόσμος όπου όλα κινούνται γρήγορα, μας κάνει να τρέχουμε να προλάβουμε και εμείς. Και σίγουρα αυτήν την κατάσταση δεν την αναζητούμε. Αυτό που ήδη προείπαμε είναι ότι στην εποχή μας αποζητούμε κυρίως την ηρεμία μας που για να βρεθεί χρειάζεται επιβράδυνση. Πως όμως αυτό μπορεί να συνδυαστεί με τις μετακινήσεις μας;

Αν το καλοσκεφτούμε ο κλάδος των μετακινήσεων εξελίσσει νέους τρόπους μετακίνησης, εναλλακτικούς, πιο πράσινους και φιλικούς προς το περιβάλλον αλλά και με περισσότερες μορφές και συνδέσεις. Ηλεκτροκίνηση, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, smart cities, κοινόχρηστα αυτοκίνητα και αυτοκίνητα-γραφεία υπόσχονται ένα μέλλον που δεν θα μεταφερόμαστε απλά εκεί που πρέπει να είμαστε αλλά που παράλληλα θα μας καλύπτουν ποικίλες μας ανάγκες και κυρίως, τη δυνατότητα να μετακινούμαστε άνετα, εύκολα και γρήγορα με τη μέγιστη δυνατή ηρεμία.

w9.jpg?mtime=20230721152946#asset:427129


Μια πιο πράσινη συνείδηση

Ηλεκτρικά ποδήλατα, ρούχα, αντικείμενα και τρόφιμα από brands με μέγιστη αξία τη βιωσιμότητα και vegan εστιατόρια. Η οικολογική συνείδηση από τάση έχει γίνει μια πράσινη αύρα που καλύπτει πολυποίκιλους τομείς της ζωής και συνεχώς διευρύνεται.

Ο όρος “sustainability” παλεύει να περάσει από τον αφανισμό από κάθε πλαστικό καλαμάκι κια σακούλα σε κάτι ριζικά μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο, σε μια πραγματική οικολογική συνείδηση με υπερδυνάμεις ικανές να σώσουν τον κόσμο.

w4.jpg?mtime=20230721153145#asset:427130


Η εξ αποστάσεως εργασία ως "πανανθρώπινη" αξία

Το ξυπνητήρι θα ακουστεί μια ώρα πιο μπροστά. Το λάπτοπ μπορεί να ανοίξει ακόμα και με τις πιτζάμες. Η μυρωδιά του αγαπημένου μας εσπρέσο όπως εμείς τον φιάξαμε, στα μέτρα της καθημερινής μας ιεροτελεστίας μαζί ένα πλούσιο πρωινό και η απαλή μουσική. Ή το άνοιγμα του λάπτοπ από το αγαπημένο μας cafe, ένα ήσυχο πάρκο ή τη Χονολουλού. Όπου κάνεις αγαπά.

Η δουλειά πολλών από εμάς μπορεί να γίνει το ίδιο καλά από οπουδήποτε. Ίσως και καλύτερα λόγω της ψυχικής μας υγείας και ευφορίας. Η εξ αποστάσεως εργασία δεν θα έπρεπε να είναι πολυτέλεια των λίγων αλλά κεκτημένο των πολλών για μια πιο ανθρώπινη, πιο “βιώσιμη” ζωή παντός καιρού και μέρους.

Η μήπως όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν “πολυτέλειες” αλλά μια κάποια ξεχασμένη ουσία στο διάβα μας σε αυτή τη γη;

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr