NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Αγορά εργασίας: 5+1 περιζήτητες ειδικότητες - στο επίκεντρο η τεχνολογία

Αγορά εργασίας: 5+1 περιζήτητες ειδικότητες - στο επίκεντρο η τεχνολογία

Ανεβαίνει η Ελλάδα στη 10η θέση μεταξύ των 22 χωρών-μελών της Ε.Ε. που έχουν κατώτατο μισθό, από τη 13η θέση που βρισκόταν προηγουμένως ενώ με όρους αγοραστικής δύναμης ανεβαίνει στη 13η από τη 18η θέση, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας.

Πλέον η Ελλάδα εντάσσεται στο τρίτο γκρουπ χωρών, με κατώτατο μισθό κάτω από 1.000€/μήνα, ενώ η αύξηση της 1ης Απριλίου του 2023 αποτελεί την τρίτη από το καλοκαίρι του 2019.

Είναι ελκυστικές αποδοχές αυτές, παρά τις όποιες βελτιώσεις;

Είναι αλήθεια πως εδώ και αρκετούς μήνες, παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού σε μια σειρά κλάδων (εστίαση, τουρισμός, κατασκευαστική δραστηριότητα κλπ).

Κάθε περίπτωση ωστόσο είναι ξεχωριστή: σε κάθε κλάδο εντοπίζονται άλλες αιτίες ή προκρίνονται διαφορετικές λύσεις.

Δεν είναι λίγοι (από την πλευρά των εργοδοτών) που έκαναν λόγο πως η συνεχής παροχή επιδομάτων (επί COVID) αποτέλεσε αντικίνητρο για εργασία. Στον αντίποδα, φορείς και εκπρόσωποι εργαζομένων κάνουν λόγο για ανάγκη αύξηση των μισθών - πόσο μάλλον όταν οι πληθωριστικές πιέσεις - ιδιαίτερα στα τρόφιμα, παραμένουν μεγάλες.

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζει και έρευνα της Adecco, το ύψος του μισθού και οι παροχές ευνόητα αποτελούν και τον σημαντικότερο παράγοντα επιλογής εργασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εταιρείες που θα παρέχουν τον κατώτατο μισθό θα δυσκολεύονται να προσελκύσουν εργαζομένους.

Οι νέες τεχνολογίες αλλάζουν το τοπίο - Τι ταλέντα ψάχνουν οι εργοδότες

Εστιάζοντας βέβαια στις νέες τεχνολογίες και τα πιο εξειδικευμένα επαγγέλματα οι εξελίξεις είναι ραγδαίες - ιδιαίτερα - τα τελευταία χρόνια.

Οι τεχνολογικές αλλαγές δημιουργούν μια σειρά από νέες προκλήσεις στον εργασιακό κόσμο, αναδεικνύοντας περιζήτητες ειδικότητες αλλά και σημαντικές δεξιότητες που αναμένεται να διαμορφώσουν το νέο τοπίο για τους εργαζομένους του αύριο.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες της Αdecco,οι εργοδότες σήμερα φαίνεται να επενδύουν έντονα στην προσέλκυση ταλέντων στα τμήματα Πληροφορικής, Πωλήσεων και Ανάπτυξης Αγοράς, Προμηθειών, Εφοδιαστικής αλυσίδας, Παραγωγής και Operations, Marketing (Digital και Social Media), Νομικών (GDPR, Data analysts) καθώς και τομέων που σχετίζονται με την Υγεία.

Παραδοσιακά, η ζήτηση παραμένει υψηλή σε προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων ενώ στον τομέα του HR παρατηρείται αυξημένη ζήτηση για επαγγελματίες με εξειδίκευση στο Talent Attraction & Talent Acquisition, καθώς και για ρόλους που σχετίζονται με τη διαχείριση αλλαγών.

Special ειδικότητες - στο επίκεντρο η τεχνολογία

Αν αναλογιστεί κανείς πως σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς της Adecco, έως το 2025 τόσο οι άνθρωποι όσο και οι αυτοματοποιημένες μηχανές αναμένεται να απασχολούνται τον ίδιο αριθμό ωρών, τότε αναμφίβολα δημιουργούνται ανάγκες για μια σειρά νέων - εξειδικευμένων - ειδικοτήτων. Ειδικότερα:

Επιστήμη Δεδομένων (Data Science) & Υπολογιστικό Νέφος (Cloud Computing): Ειδικότητες όπως data architects, προγραμματιστές και data scientists απαιτούνται για την ανάλυση και αξιοποίηση των δεδομένων και τη διαχείριση των υπολογιστικών απαιτήσεων στο νέφος.

Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) και Μηχανική Μάθηση (Machine Learning - ML): Ειδικότητες που αναλαμβάνουν την ανάπτυξη και την εφαρμογή τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης, προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα που απαιτούν αναγνώριση μοτίβων και αυτοματοποίηση.

Big Data Science: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στη διαχείριση και αξιοποίηση μεγάλου όγκου δεδομένων προκειμένου να εξαχθούν πολύτιμες πληροφορίες και αναλύσεις.

Ψηφιακό Marketing & Στρατηγική: Ειδικότητες που εξειδικεύονται στον ψηφιακό κόσμο, στην ανάπτυξη ψηφιακών στρατηγικών και την προώθηση προϊόντων ή υπηρεσιών μέσω διαδικτύου και ψηφιακών μέσων.

Αυτοματοποίηση Διαδικασιών: Ειδικότητες που αναπτύσσουν λύσεις αυτοματοποίησης διαδικασιών και συστημάτων, όπως αυτοματισμός ρομπότ, αυτόνομα οχήματα κ.α.

Ασφάλεια Πληροφοριών & Κυβερνοασφάλεια: Ειδικότητες που αντιμετωπίζουν τις απειλές και τα προβλήματα της κυβερνοασφάλειας σε συστήματα και δίκτυα πληροφορικής.

Θα χαθούν θέσεις, όμως τα soft skills θα παραμείνουν προτέρημα

Την ίδια στιγμή, η διαρκής εκπαίδευση μειώνει τον κίνδυνο που προκαλείται από τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας εξαιτίας της αυτοματοποίησης και των τεχνολογικών εξελίξεων -η αυτοματοποίηση θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια 85 εκατ. θέσεων εργασίας – κυρίως χειρωνακτικών και θέσεων που απαιτούν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες.

Παράλληλα, τα «soft skills», όπως η κριτική και αναλυτική σκέψη, η επίλυση προβλημάτων και οι ηγετικές ικανότητες, παραμένουν στην πρώτη γραμμή, καθώς για τους σύγχρονους εργοδότες συμπληρώνουν τις τεχνικές δεξιότητες και είναι σημαντικά για την αντιμετώπιση πολυσύνθετων ζητημάτων στον εργασιακό χώρο.

Οι παραπάνω ειδικότητες αναμένεται μεταξύ άλλων να επηρεάσουν και τη διαμόρφωση των μισθών, καθώς η ανάγκη για κάλυψη θέσεων υψηλής εξειδίκευσης θα οδηγήσει το εύρος των μισθών προς τα πάνω.

Συγκεκριμένα, όσο η ζήτηση για τους εξειδικευμένους αυτούς τομείς αυξάνεται συνεχώς, οι εταιρείες θα προσφέρουν ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών και παροχών για να προσελκύσουν τα στελέχη που χρειάζονται, τα οποία θα αποκτήσουν ενισχυμένη «διαπραγματευτική δύναμη», όπως υπογραμμίζει η έρευνα της Adecco.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr