NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

​Ένας χρήσιμος οδηγός για επιχειρήσεις: Βασικές μορφές leasing

​Ένας χρήσιμος οδηγός για επιχειρήσεις: Βασικές μορφές leasing

Παραθέτουμε παρακάτω έναν χρήσιμο οδηγό με τις βασικές μορφές leasing για τις ανάγκες κάθε ελεύθερου επαγγελματία ή επιχείρησης.

Direct Leasing

Αποτελεί την πιο απλή μορφή χρηματοδοτικής μίσθωση για μια επιχείρηση και αφορά τη μίσθωση οχημάτων, επαγγελματικού εξοπλισμού ή ακινήτων. Απευθύνεται αποκλειστικά σε εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες

Η επιχείρηση επιλέγει τον εξοπλισμό που θέλει από τον προμηθευτή, διαπραγματεύεται την τιμή αγοράς και τους όρους πληρωμής και ενημερώνει την εταιρεία leasing. Αφού εγκριθεί η σχετική χρηματοδότησή, η εταιρεία leasing αγοράζει τον εξοπλισμό από τον προμηθευτή, χωρίς καμία εμπλοκή του ενδιαφερόμενου στην παραπάνω αγορά.

Μόλις λήξει η μίσθωση, η επιχείρηση αγοράζει τον εν λόγω εξοπλισμό, καταβάλλοντας ένα προσυμφωνημένο ποσό. Το μηνιαία μίσθωμα περιλαμβάνει κεφάλαιο, τόκους και την σχετική επιβάρυνση του ΦΠΑ. Η επιχείρηση πρέπει να πληρώσει απευθείας την ασφάλεια και γενικότερα τα έξοδα χρήσης.

Sale & leaseback

Αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο ώστε μια επιχείρηση να εξασφαλίζει άμεση ρευστότητα που μπορεί να αξιοποιήσει σε άλλες δραστηριότητες. Είναι μια χρηματοδοτική μίσθωση που αφορά επαγγελματικό εξοπλισμό ή ακίνητα και απευθύνεται αποκλειστικά σε εταιρείες.

Πρακτικά, μέσω sale & leaseback μια επιχείρηση που έχει στην κατοχή της ένα ακίνητο πουλάει το ακίνητο στην εταιρεία leasing (τράπεζα), συνεχίζοντας να κάνει χρήση, μισθώνοντας το για μια καθορισμένη χρονική διάρκεια. Με την λήξη της μίσθωσης η επιχείρηση παίρνει πίσω (αγοράζει ξανά) το ακίνητο, βάσει των συμφωνηθέντων.

Operating Leasing

Σε αυτή την περίπτωση, εταιρείες και ελεύθεροι επαγγελματίες μισθώνουν οχήματα. Το μίσθωμα καλύπτει κόστος χρήσης και έξοδα όπως ασφάλεια και συντήρηση (π.χ. σέρβις, αλλαγή ελαστικών) και επιβαρύνεται με ΦΠΑ. Επί της ουσίας, ο ενδιαφερόμενος μισθώνει το όχημα από την εταιρεία leasing για καθορισμένη χρονική διάρκεια, χωρίς να δεσμεύει κεφάλαια. Μόλις λήξει η μίσθωση, επιστρέφει το όχημα στην εταιρεία leasing.

Vendor leasing

Είναι μορφή χρηματοδοτικής μίσθωσης μεταξύ εταιρειών leasing και προμηθευτών εξοπλισμού: φορτηγά, λεωφορεία ή ιατρικά μηχανήματα και άλλες μορφές εξοπλισμού. Πως λειτουργεί; Ένας προμηθευτής επαγγελματικού εξοπλισμού προτείνει το vendor leasing ως εναλλακτική επιλογή στον πελάτη που ενδιαφέρεται να αγοράσει τον εξοπλισμό του. Ο πελάτης υποβάλει αίτηση για leasing στην τράπεζα. Ο προμηθευτής πουλά ουσιαστικά τον εξοπλισμό στην τράπεζα, όταν εγκριθεί το αίτημα του πελάτη. Η τράπεζα εξοφλεί το τιμολόγιο και αναλαμβάνει την είσπραξη των μισθωμάτων από τον πελάτη.

Διαβάστε: Leasing: Ένα εργαλείο ανάπτυξης και ευελιξίας

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr