NEWSFLASH...
Επιχειρήσεις & Know-how
ανάγνωση

Επιχειρηματικότητα: Το θετικό momentum και η έμπρακτη στήριξη του VentureGarden Αθήνα - ξεκινά ο 20ος κύκλος

Επιχειρηματικότητα: Το θετικό momentum και η έμπρακτη στήριξη του VentureGarden Αθήνα - ξεκινά ο 20ος κύκλος

Ισχυρές είναι οι προοπτικές ανάπτυξης που καταγράφονται για την ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα, παρά τις όποιες εγχώριες και διεθνείς προκλήσεις.

Αναμφίβολα, οι συνθήκες πλέον είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και σε συνάρτηση με τα παλαιότερα και διαχρονικά προβλήματα του ελληνικού επιχειρείν.

Το σημερινό φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, απόρροια μεταρρυθμίσεων και ψηφιακών αναβαθμίσεων - μεταξύ άλλων - δημιουργούν προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και ανάδειξη καινοτόμων ιδεών.

Τι δείχνουν οι αριθμοί

Ενδεικτικό είναι για παράδειγμα το γεγονός ότι ανοίγουν συνεχώς νέες επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα διατηρεί και ενισχύει τη δυναμική της, με τον αριθμό επιχειρήσεων που εγγράφηκαν για πρώτη φορά στο ΓΕΜΗ κατά τους 4 πρώτους μήνες του 2023 να είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον αριθμό των επιχειρήσεων που διαγράφηκαν!

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, για το 2023 η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,4%. Οι επενδύσεις αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 4,0% (πάγιες επενδύσεις 10%), σε συνδυασμό με μια σχετικά ανθεκτική, αν και σαφώς ηπιότερη, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,8%. Στον εξωτερικό τομέα, αναμένεται μικρή βελτίωση του υψηλού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, με τις εξαγωγές και τις εισαγωγές να αυξάνονται ετησίως το 2023 κατά 4,5% και 3,3% αντιστοίχως.

Στο ίδιο πνεύμα και οι εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,3% υπογραμμίζοντας παράλληλα και την σημαντικότητα της επικείμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας:

«... κάτι τέτοιο θα ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε εξωγενείς διαταραχές και επεισόδια μεταβλητότητας των διεθνών αγορών, θα περιορίσει το κόστος άντλησης κεφαλαίων για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα και θα διευκολύνει τη διαχείριση του δημόσιου χρέους, την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης» εκτιμά στην τελευταία έκθεση της η ΤτΕ, αναδεικνύοντας επίσης τους πόρους από επενδυτικά - κοινοτικά προγράμματα, ΕΣΠΑ και φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης ως βασικούς μοχλούς ανάπτυξης το επόμενο διάστημα.

Έχοντας το σωστό mentoring... από τους ειδικούς

Υπό αυτό το πρίσμα, οι συνθήκες για όποιον θέλει να προχωρήσει σε καινοτόμες πρωτοβουλίες και νέες επιχειρηματικές προσπάθειες φαντάζουν ιδιαίτερα ευοίωνες.

Και για όσους αναζητούν σύγχρονα εργαλεία ανάπτυξης στο «ταξίδι της επιχειρηματικότητας» το μόνο βέβαιo είναι πως το VentureGarden Αθήνα παρέχει την πλέον αποτελεσματική καθοδήγηση για μια ακόμη φορά.

Από το 2014, το κέντρο επιχειρηματικότητας AHEAD του Alba Graduate Business School, The American College of Greece υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα και παρέχει την κατάλληλη εκπαίδευση σε όσους θέλουν να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους, να συμμετέχουν σε ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο επιχειρηματικό δίκτυο και να λάβουν πρακτική γνώση. Συνολικά το έχουν παρακολουθήσει 481 άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη, εκ των οποίων το 55% είναι γυναίκες.


VGGREEN-06.jpg?mtime=20230822112913#asset:430682


Αναντίρρητα, τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή την 10ετή δράση του προγράμματος στην Αθήνα δείχνουν το μέγεθος της επιτυχίας. Από την κοινότητα του VentureGarden Αθήνα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον:

  • 150 επιχειρήσεις
  • 400 θέσεις εργασίας
  • 5,61 εκατ. ευρώ από διάφορες πηγές χρηματοδότησης


Κλείσε μια θέση στο 20ο κύκλο

Η δωρεάν συμμετοχή στο πρόγραμμα εξασφαλίζεται από τους υποστηρικτές του. Ιδρυτικός εθνικός δωρητής είναι η Ελληνική Πρωτοβουλία (The Hellenic Initiative), ενώ το VentureGarden Αθήνα υποστηρίζει σε τοπικό επίπεδο η ΕΜΑ Α.Ε. καθώς και παλαιότεροι συμμετέχοντες του προγράμματος.

Το VentureGarden ξεκινά με μια εντατική εκπαίδευση για την ανάπτυξη επιχειρηματικών ιδεών διάρκειας 5 εβδομάδων.

Μετά την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης γίνεται επιλογή των συμμετεχόντων που θα συνεχίσουν με mentoring διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών. Το πρόγραμμα υλοποιείται στα Ελληνικά. Θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία στους χώρους του Alba Graduate Business School.

Οι ενδιαφερόμενοι για τον νέο κύκλο του VentureGarden Αθήνα καλούνται να συμπληρώσουν την αίτησή τους στο www.venturegarden.gr μέχρι 10 Σεπτεμβρίου 2023.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr