NEWSFLASH...
Culture Hub
ανάγνωση

Τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας γίνονται πιο “επίκαιρα” από ποτέ

Τα Μουσεία Φυσικής Ιστορίας γίνονται πιο “επίκαιρα” από ποτέ

Οριακά, για πολλούς ίσως και να φιγουράρουν ψηλά στις πιο βαρετές επιλογές μουσείων για να επισκεφθούν εξερευνώντας ένα νέο μέρος. Η “φύση” που πάγωσε στο χρόνο μπορεί να έχει πολλά να μας πει αλλά ο τρόπος που το κάνει συχνά αποτυγχάνει να μας βρει… Εκεί που αναζητούμε τη φύση που σήμερα μας έχει απομείνει, από τις απόμερες παραλίες των Κυκλάδων έως τον Αμαζόνιο.

Σε μια εποχή που τσουρουφλιζόμαστε από τις υψηλές θερμοκρασίες του Ιουλίου και του Αυγούστου στις μεγάλες τσιμεντουπόλεις και αμέσως μετά τρέχουμε να κρυφτούμε από το χαλάζι και τα αστραπόβροντα και που γεμίζουμε τα σπίτια μας με γλάστρες, αναζητώντας κάπου μέσα, το πράσινο που μας λείπει έξω. Ένα αφήγημα λείπει. Το αφήγημα της φύσης από το χθές στο σήμερα και οι καμπάνες για την τωρινή κατάσταση που έπρεπε να ηχούν δυνατά αλλά μοιάζουν να έχουν μπει στο αθόρυβο της συνείδησής μας.

Ένα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας όμως, εκείνο του Λονδίνου είναι πια πανέτοιμο να πει αυτήν την ιστορία. Μια ιστορία που πράγματι μπορεί να σώσει “ζωές”, χλωρίδας, πανίδας και ανθρωπότητας.

Η αέναη "κυκλική" κίνηση της φύσης

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου που εδρεύει σε ένα εμβληματικό κτίριο στο South Kensington και προσφέρει κάθε χρόνο σε εκατομμύρια επισκέπτες την ευκαιρία να αποκαλύψουν την ιστορία της ζωής πάνω στη Γη.

Από τα μικρότερα έντομα έως τα μεγαλύτερα θηλαστικά και τα δείγματα που συνέλεξε ο Κάρολος Δαρβίνος, ένα από τα μεγαλύτερα δείγματα μπλε φαλαινών που εμφανίστηκαν στη Γη μέχρι την τεράστια, εντυπωσιακή συλλογή σκελετών από δεινόσαυρους, φιλοξενεί στις συλλογές του πάνω από 80 εκατομμύρια αντικείμενα προερχόμενα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών κλάδων της φυσικής ιστορίας ενώ αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το κατεξοχήν κέντρο έρευνας φυσικής ιστορίας.

Ωστόσο το Μουσείο οφείλει να επιβεβαιώσει εκ νέου τη θέση του ως μια κορυφαία επιστημονική φωνή στις συζητήσεις για το μέλλον του πλανήτη μας και την κλιματική κρίση και να μεταλαμπαδεύσει το όραμα ενός μέλλοντος όπου τόσο οι άνθρωποι όσο και ο πλανήτης θα ευδοκιμούν.

natural-history-museum.jpg?mtime=20230823092146#asset:430767


Κοντά στα 150α γενέθλιά του, το Μουσείο, αναδιαμορφώνει την ταυτότητα του για να συμβαδίσει με αυτή τη δέσμευση με ένα τρόπο ενεργό. Με έναν τρόπο που αφήνει τις παθητικές, μονόπλευρες αφηγήσεις στο παρελθόν. Με έναν τρόπο δομικά συμπεριληπτικό που αφορά πραγματικά όχι μόνο στο ίδιο το Μουσείο, τις συλλογές και την επιστημονική έρευνα αλλά στον επισκέπτη, τον κάθε άνθρωπο.

Οι Pentagram και Nomad φέρνουν μια πολύπλευρη πολιτιστική εμπειρία στην ψηφιακή λογική για να βοηθήσουν στην υλοποίηση αυτής της φιλοδοξίας. Στην ουσία, συνδημιουργούν μια αλλαγή νοοτροπίας από τον παθητικό τρόπο παρουσίασης, σε ένα μουσείο με ρόλο ενεργό, καταλύτη μιας κατεπείγουσας αλλαγής και στοχεύουν στη δημιουργία ένθερμων υποστηρικτών του ίδιου μας του πλανήτη.

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας αποκτά έτσι ένα κυκλικό λογότυπο που “βλέπει” τον πλανήτη μας ως το σύμβολο μιας καθολικής σύνδεσης μεταξύ των πάντων στη φύση. Αντικατοπτρίζει τη συλλογική ενέργεια και τη θετική όψη της αποστολής του Μουσείου, να αποτελέσει έναν παράγοντα αλλαγής.

Η κίνηση είναι έντονα αισθητή στη νέα ταυτότητα που αντλεί έμπνευση από τη φύση. Γεμάτη ενέργεια, δυναμισμό και ορμή καθιστά το Μουσείο έναν δυναμικό υπέρμαχο, έναν αγωνιστή του φυσικού κόσμου με στόχο να κοιτάξει βαθύτερα στο παρελθόν και το παρόν του πλανήτη για να βοηθήσει στη διαμόρφωση ενός νέου μέλλοντος για όλους μας ανεξαιρέτως.

... σχόλια | Κάνε click για να σχολιάσεις
Επιχειρώ - epixeiro.gr
Επιχειρώ - epixeiro.gr